Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 19 Mai 2024 - 14587
SFINTII MUCENICI NASAUDENI IN BISERICA DE LA SAPANTA.

Grupul Daienilor, din tara si de peste hotare si-a extins calatoria, coborand de pe Valea Frumoasei, cu orientare spre Maramures. Am admirat orasul castanelor, am vizitat Muzeul Mineritului si apoi am strabatut minunata zona Baia Sprie, muntele Gutinu cu cele 150 de curbe, Mara, Desesti, Sugatag, Giulesti, Berbesti, Vadul Izei, intrand in Sighet, unde am poposit la seful apelor din zona, ing. Nelu Daian, de pe strada Solovan, unde chimista Doina a pus pe masa cele mai solicitate bucate traditionale, bucuroasa ca i-au sosit cei doi fii din China si Spania, Dragos si Dan. Amintirile, povestirile de acasa, isi continua firul. Orasul cu cuiul unde se agata harta Romaniei, l-am strabatut cu popasuri in diferite puncte: Biserica catolica, in fata careia se afla Lupa Capitolina, donatia nasaudeanului Traian Dascal, Inchisoarea, Cimitirul saracilor, Podul de peste Tisa, din granita cu Ucraina, Cimitirul si Biserica din Sapanta, unde pe peretele din stanga se afla in format mare picturile celor patru Sfinti Marturisitori Nasaudeni - Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu, unde am pastrat un moment de reculegere, am rostit o rugaciune si am prezentat grupului scene din viata lor, precum si chinurile la care au fost supusi pe motivul ca si-au aparat dreapta credinta.

Am vizitat Cimitirul Vesel si Manastirea din lemn, Sapanta-Peri, cu cel mai inalt turn, fiind vizibila de la o distanta de 5 km, peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina. Unii spun ca este cea mai inalta manastire de lemn din lume, altii ca este a treia din tara dupa catedrala ortodoxa din Timisoara si biserica romano-catolica Sf. Mihail din Cluj. In orice caz, este impunatoare, situata intr-un loc pitoresc, in mijlocul naturii si este zilnic vizitata de numerosi pelerini din tara si nu numai.


Ioan Mititean

 

0 comentarii2765 vizualizări14 octombrie 2023




rss 2.0
rss 2.0