Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 19 Mai 2024 - 14587
COLINDAM PE COSBUC, IN CASA E CRACIUNUL.

In seara zilei de 20 decembrie 2023, in aula Liceului Graniceresc nasaudean au rasunat glasurile mai multor formatii de colindatori, o sarbatoare a sufletului  ce a dat valoare trecutului, a celor 33 de ani de cand aula gazduieste obiceiul strabun  ca simbol a crestinatatii si reperelor sufletesti spre a ne ierta unii pe altii si sa fim mai buni si mai recunoscatori Domnului pentru tot ce ne daruieste zi de zi.

Sa luam aminte neincetat, spune Matei - "Ca de veti ierta oamenilor  greselile lor, ierta-va si voua Tatal cel ceresc, iar de nu veti ierta oamenilor  greselile lor, nici Tatal vostru nu va ierta greselile voastre".

 Aula a fost ocupata la capacitate, pomul frumos impodobit a simbolizat  frumusetea naturii, iar darurile de sub brad au fost donatiile dr. stomatolog  Gabriela Ana  Seni din Bistrita, la origine rebrisoreanca, care in fiecare an este in ajutorul lui Mos Craciun spre incantarea colindatorilor.

"In casa-ne Craciunul si-n fase mic pe Domnul", spune gazda casei, director Steluta Viju, care randuieste foarte bine aceasta seara de Craciun, ca un actor, traind intens toate simturile din coltul inimii fiecarui participant, o calatorie a gandului, incercand sa aduca la zi unele fapte ale scolii prin numarul mare de premianti la olimpiadele scolare in anul ce se incheie, elevi invitati pe scena alaturi de profesorii lor.

Primarul orasului Dorin Vlasin, avand alaturi viceprimarul Bodea, cativa consilieri locali si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, a salutat multimea de colindatori cu urari de sanatate si fericire in anul ce vine, predand microfonul    preotului Leon Pop, fost profesor la acest liceu, care a vorbi despre colinde si semnificatia lor, ca un edificiu spiritual al moralei crestine.

Intr-o ordine perfecta apar in jurul pomului cetele de colindatori  ai clasei a V-a, a liceului pedagogic si a colectivului didactic, sub patronajul dirijorului  prof. junior Cornel Pop, ce promoveaza rugaciunea, umanismul si prietenia. Au cantat  inaltator si sus, cantari de biruinta (vorba patronului spiritual al liceului) grupul  corala barbateasca de la catedrala Sf. Nicolae in frunte cu preotul solist Florin Rus si Lucian Greab, inzestrati de Bunul Dumnezeu cu adevarat dar si talent.

 Preotul dr. George Celsie a schimbat ora vecerniei spre a fi alaturi de corul  "Laudatio" condus de Dumitru Buhai, cu buni crestini si cantareti ce transmit inima lor, fara ca trupul sa se miste.

Grupul vocal "Armadia" condus de ani buni de cunoscutul interpret Sorin Gazdac, a inconjurat pomul, in aplauzele spectatorilor, care duc priceasna,  cantecul  duhovnicesc si creatia populara, spre proslavirea ethosului nostru romanesc.

Eleva eminenta din clasa a XII-a Amalia Tuturuga ne incanta cu acel foc  din vatra satului natal-Salva - cantecul, ce se afla mereu in cautarea sa, insotita  fiind de simplitate, calm, rabdare si multa munca, toate ridicate la rang de noblete.

A fost la Colegiul National "George Cosbuc" din Nasaud, o seara de recreere, de slavire a Mantuitorului, pana-n tarziu ce ne-a biruit pe vatra calda somnul, si prin vis vedeam tot flori de mar si-n fase mic pe DOMNUL.

 

   Ioan Mititean

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2527 vizualizări22 decembrie 2023




rss 2.0
rss 2.0