Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 15 Mai 2024 - 14587
Corul Madrigal in 2023: 271 de evenimente, 350.000 de spectatori si o crestere cu 92 % a incasarilor.

In 2023, Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" a sarbatorit 60 de ani de existenta neintrerupta printr-un program aniversar de o amploare fara precedent.  271 de evenimente in tara, turneu istoric in 4 mari orase din SUA, peste 350 de mii de spectatori si aproape 27.000 de km parcursi in turneele nationale si internationale.

2023 - an record si in ce priveste incasarile: 2,3 milioane de lei si o crestere cu 92 % fata de 2022.

 "O traditie precum cea a Madrigalului, de 60 de ani, este cu mult mai mult o responsabilitate, decat o pura bucurie. Suntem raspunzatori sa transmitem bogatia care este Madrigalul copiilor, copiilor copiilor nostri si asa mai departe. Madrigalul nu este doar ambasadorul culturii muzicale romanesti in strainatate. Sa nu uitam ca, din 1963 si pana in 1989, Madrigalul a fost si ambasadorul Europei in Romania, cantand, in acei ani negri, muzica europeana in limble originale" - Ion Marin, Directorul de onoare al Corului National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" si Pesedinte fondator al Programului National Cantus Mundi.

 

Cu peste 270 de evenimente desfasurate in 2023, programul MADRIGAL 60 a inclus o serie de premiere remarcabile, cum ar fi turneul aniversar in Statele Unite ale Americii, primul dupa 35 de ani, inaugurarea Galeriei "Madrigal - Marin Constantin" la Senatul Romaniei, a Salonului muzical la Aeroportul International Henri Coanda, expozitia Art Safari - "Pe mai multe voci" sau volumul aniversar "Marea Carte a Madrigalului".  Anul 2023 a insemnat pentru Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" multiple lansari editoriale, discografice, multimedia sau de costume, dar si expozitii de pictura dedicate ansamblului, precum si noi prezente in spatiul public a copiilor din Cantus Mundi, programul national de incluziune sociala prin muzica, initiat de Ion Marin, in anul 2011.

 

Toate aceste evenimente culturale au reunit peste 350.000 de spectatori, atat la nivel national, cat si international, precum si peste 2 milioane de vizualizari in mediul online.

 

 "Daca in anii ’60, Corul Madrigal si Marin Constantin infaptuiau o revolutie a colindelor si a muzicii corale in Romania, Madrigalul lui 2023 nu se dezminte - deschide drumuri si continua sa construiasca programe care sa apropie oamenii de muzica. De la festivaluri si spectacole complexe, la expozitii de arta sau memorialistice, de la a canta in Congresul american, la a canta la rasarit pe malul Marii Negre, ori in productii multimedia (cum a fost Spotlight Festival), Corul Madrigal a fost peste tot in 2023.  Profesionalismul si excelenta au fost cheia anului 2023. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fara partenerii nostri si fara aceasta echipa extraordinara, determinata, care crede in Madrigal si simte Madrigal. Multumim publicului si ii asteptam pe spectatorii nostri si in 2024 cu noi proiecte si surprize" - Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera "Madrgal - Marin Constantin"

 

MADRIGAL 60 a fost organizat in 6 mari sectiuni:

Excelenta in muzica, cu 48 de spectacole, concerte si recitaluri sau productii in premiera, sustinute atat in salile de concert, cat si la evenimente oficiale sau in mass media. Premierele anului 2023 au fost productiile "Despre Cultura" la Ateneul Roman, "Madrigal for Babies" la Circul Metropolitan Bucuresti si Concertul Extraordinar din Festivalul International "George Enescu" - Misa Criolla.

Unim Romania prin muzica, cu 3 turnee si festivaluri nationale de Paste, Sfanta Maria si Craciun, cu audiente record si premiere absolute. In cadrul turneelor, Madrigal a sustinut spectacole si concerte in 10 localitati din tara: Bacau, Iasi, Targu Mures, Brasov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Constanta, Sinaia, Alexandria si Bucuresti.

Diplomatie Madrigal, cu turneul aniversar in Statele Unite ale Americii, de pe Coasta de Est, pe cea de Vest, la New York, Washington, D.C., Chicago si Seattle: 7 concerte sold out in spatii prestigioase si cele mai mari catedrale americane. De asemenea, Madrigal a surprins publicul si cu doua flashmob-uri - in celebra Times Square New York si in avion, deasupra Americii, de Ziua Nationala a Romaniei.

Programul National Cantus Mundi - Integrare sociala si educatie culturala - peste 50 de proiecte educationale si evenimente publice pentru corurile  de copii si ansamblurile de percutie: ateliere, recitaluri, concerte, Galele Cantus Mundi, campaniile "Hai Cantus Mundi" si "Armistitiu de Craciun", turnee, recitaluri pe stadioanele nationale etc.

In 2023, platforma Cantus Mundi a reunit 1.989 de coruri de copii din tara. La marile spectacole ale Corului Madrigal au participat 3.656 de copii, iar 150 de voluntari au fost implicati in organizarea evenimentelor Madrigal - Cantus Mundi.

Tezaurul Madrigal, cu trei luni de expunere interactiva a istoriei si prezentului Madrigal la Art Safari, cu o expozitie curatoriata pe 1.000 mp, 8 serii de expozitii de pictura ale artistilor contemporani dedicate ansamblului la "Galeria Madrigal 60" de la sediul institutiei sau lansarea noii serii de costume renascentiste.

In casele romanilor de pretutindeni, cu 8 lansari nationale si internationale: editoriale, discografice, multimedia: "Marea Carte a Madrigalului" - semnata de Madalin Guruianu, "Madrigal in arhivele Securitatii. Rezistenta prin colind" si "Madrigal in arhivele Securitatii. Turneele in S.U.A." - ambele semnate de Monica Lup, videoclipul "Valurile Dunarii" si trei lansari discografice de Craciun pe vinil si DVD Blu-ray, seria de emisiuni TV "Madrigal la Art Safari" si "Madrigal de Craciun" sau lansarea vinului aniversar "Madrigal Excelentia". De asemenea, Madrigal a ajuns in casele romanilor si prin intermediul celor 15 televiziuni care au transmis evenimentele ansamblului, la nivel national si local.

In ceea ce priveste incasarile institutiei, acestea au cunoscut o crestere semnificativa, de la 1,2 milioane lei in 2022 la 2,3 milioane lei in 2023. Astfel, se inregistreaza o crestere de 92 % a veniturilor proprii. Pentru anul 2024 se estimeaza o crestere a veniturilor cu 50% fata de anul 2023, astfel incat incasarile se vor ridica la un total de 3,5 milioane lei.

 

Anul 2024 va fi dedicat copiilor din Programul National Cantus Mundi si sarbatoririi celor 10 ani de existenta oficiala a celei mai mari miscari de integrare sociala a copiilor prin muzica din Romania.

 

*

 

CORUL MADRIGAL

Creat in anul 1963 de catre legendarul muzician si dirijor Marin Constantin (1925-2011), Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" a devenit un reper al vietii muzicale si diplomatiei culturale nationale si internationale. Este definit prin sonoritatea sa specifica, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic in scena si costumele impunatoare. Repertoriul sau este indreptat catre renastere, muzica preclasica si clasica, romantism, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. Prezenta scenica si componenta ansamblului au fost in permanenta rafinate, astfel incat performanta sa a ajuns sa fie comparata de critici cu "o vioara Stradivarius in mana lui Paganini". In noiembrie 2016, Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul "Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt" la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace si Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul Romaniei a inaugurat oficial "Galeriile Madrigal - Marin Constantin", un spatiu dedicat, care gazduieste evenimente culturale si expozitii temporare si permanente ale Corului National de Camera "Madrigal - Marin Constantin".

Din anul 2011, Corul Madrigal deruleaza Programul National Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare sociala prin muzica a copiilor din Romania, initiat de maestrul Ion Marin. Programul, care reuneste in prezent 1.989 de coruri si peste 65.000 de copii din tara si diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental in 2014, devenind o Directie a Corului National de Camera "Madrigal - Marin Constantin".

 

0 comentarii2443 vizualizări02 ianuarie 2024




rss 2.0
rss 2.0