Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Mai 2024 - 14587
Expozitia Impletit de timp: Posmus printre istorii si oameni.

In 19 ianuarie 2024, de la ora 18:00, are loc vernisajul expozitiei Impletit de timp: Posmus printre istorii si oameni, in cadrul proiectului de interventie culturala Castel viu: arta si comunitate la Posmus. Evenimentul are loc in Castelul din Posmus, in judetul Bistrita Nasaud. Expozitia, realizata de Asociatia Petrus Italus Trust - Alianta pentru patrimoniul Bistritean in parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, va fi una permanenta in acest spatiu muzeal nou reconfigurat.

Activitatile fac parte din proiectul cultural Castel viu: arta si comunitate la Posmus, o interventie multidisciplinara care isi propune sa aduca comunitatea locala mai aproape de Castelul recent reabilitat, aflat in proprietate publica, astfel incat acesta sa devina parte integranta a vietii comunitatii unde este situat.

Pentru a propune un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural si economic in care s-a dezvoltat acest castel, obiect de patrimoniu, de-a lungul secolelor, expozitia reconstituie istoria familiei care l-a construit, dar si a locului in care este amplasat, mai specific satul Posmus. Proiectul a fost conceput pe baza fotografiilor si documentelor de arhiva ale familiei Teleki, aflate in colectia privata a dnei Ludvig Daniella si a desenelor lui Teleki Ern? pastrate in colectia Muzeului de Arte Frumoase - Galeria Nationala Maghiara din Budapesta, reproducerile desenelor fiind aduse pentru prima data intr-o expozitie in Transilvania. Prezentarea unor detalii ce tin de istoria economico-sociala a satului Posmus, realizata de conf. univ. dr. Cornel Ban la Copenhagen Business School, invita vizitatorii la o lectura a destinului familiei nobiliare, si implicit al Castelului Teleki, in paralel cu transformarea satului si a comunitatii locale, pentru a urmari specificul intercultural al acestui loc.

Conceptul expozitiei ii apartine arhitectei Lavinia Cociubei, consultanta artistica fiind oferita de Ivona Tatar-Vistras si Miki Braniste. La documentarea materialului expus au colaborat Ludvig Daniella, conf. univ. Cornel Ban si Oana Turdean. Continutul fotografic se bazeaza pe imagini oferite de Ludvig Daniella din arhiva personala, Muzeul de Arte Frumoase - Galeria Nationala Maghiara si Academia Maghiara de Stiinte - Departamentul de manuscrise si carti rare.

 

"Pornind de la premisa ca noi, generatiile de azi, suntem mostenitorii patrimoniului cultural pe care il reprezinta acest castel, este just sa ne dorim sa intelegem mai profund istoria acestui loc. Asadar, ce am mostenit noi, mai exact? Aceasta expozitie isi propune sa raspunda acestei intrebari privind in ansamblu istoria locala, dar nu izolat, ci situand-o in contextul transilvanean, in contextul relatiilor interetnice specifice zonei. Am privit acest loc ca o impletire de destine si vieti din care a rezultat identitatea profund interculturala a locului. Abordarea noastra valorizeaza in mod egal modul in care vietile aristocratiei maghiare s-au impletit cu vietile satenilor romani, sasi si rromi din secolul al XII-lea pana azi. Am incercat sa punem in dialog istoria politica si economica a satului Posmus cu istoria documentata a familiei nobiliare Teleki. Consideram ca valoarea acestui loc a fost infuzata, de-a lungul secolelor, de oamenii care au locuit, muncit, suferit, trait si creat in acest loc, indiferent de statutul si patura sociala din care proveneau." clarifica Lavinia Cociubei demersul curatorial.

 

Proiectul cultural CASTEL VIU. Arta si Comunitate la Posmus se desfasoara in perioada martie 2023 - iunie 2024, pune accentul pe triada cultura-educatie-mediu si propune cautarea unui echilibru intre dimensiunea turistica recent dobandita a monumentului istoric si nevoile culturale ale comunitatii locale. Metodologia de lucru a fost creata in cadrul proiectului de cercetare activa (action-research), Modele Alternative de Infrastructuri Culturale (MAIC) initiat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti si dezvoltat impreuna cu Facultatea de Teatru si Film din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.

 

Proiectul este organizat de Asociatia Petrus Italus Trust - Alianta pentru patrimoniul Bistritean in parteneriat strategic cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud - administratorul castelului si cu Facultatea de Teatru si Film (UBB). Expozitia este realizata cu sprijinul oferit de Prietenii Castelului Teleki: Inovative Arc System, Ana Invest & Research si Crama Jelna.

 

Proiectul CASTEL VIU. Arta si Comunitate la Posmus este finantat prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), cu sprijinul Uniunii Europene - UrmatoareaGeneratieUE. Detalii despre PNRR pot fi gasite pe site-urile: https://mfe.gov.ro/pnrr/ si https://www.facebook.com/PNRROficial/.

Va informam ca continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei. Finantatorul proiectului nu este responsabil de continutul si utilizarea rezultatelor proiectului, aceasta fiind in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

 

Castel Viu. Arta si Comunitate la Posmus

• numele proiectului de reforma/investitie: Castel Viu. Arta si Comunitate la Posmus

• numele beneficiarului,: Asociatia Petrus Italus Trust- Alianta pentru patrimoniul Bistritean

• obiectivele proiectului,:

Cresterea accesului la cultura pentru locuitorii satului Posmus prin organizarea de activitati culturale (atat specifice, cat si multidisciplinare) cu si pentru comunitate la Castelul Teleki;

Cercetarea dinamicii locale si testarea aplicata a programului cultural propus, pentru dezvoltarea unei strategii culturale durabile relevante pentru actorii culturali locali (Castelul Teleki numarandu-se printre acestia);

Consolidarea raportului localnicilor fata de Castelului Teleki, prin valorificarea infrastructurii, a biodiversitatii si a potentialului cultural si istoric al fostului domeniu Teleki;

• valoarea totala a proiectului, inclusiv finantarea : 242000 RON

• data inceperii si finalizarii proiectului: 31.03.2023-30.06.2024

• codul proiectului: 104

 

Pentru mai multe informatii despre proiectul CASTEL VIU, va invitam sa vizitati site-ul nostru la adresa: https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus

 

Lavinia Cociubei

Coordonator cercetare

0754552125

contact.petrusitalus@gmail.com

0 comentarii2744 vizualizări18 ianuarie 2024




rss 2.0
rss 2.0