Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Expozitie Vasile Tolan.

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Primaria Municipiului Bistrita, prin Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si  Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc", in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania, filiala Cluj-Bistrita, va invita la Retrospectiva Vasile TOLAN, care  a inceput la Bistrita cu expozitiile "Urma" de la Galeria Arcade 24 si "Caligrafia luminii" de la Galeria Palatului Culturii. Retrospectiva Vasile TOLAN va continua in 5 martie 2024, incepand cu ora 18:00, cu expozitiile "Alchimia gestului" de la Galeria ROD a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si de la ora 19:00, cu expozitia "Poetica tactilitatii", de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.

Curatorul expozitiilor este criticul de arta Oliv Mircea. Profesorul universitar doctor Ion Bogdan Lefter si istoricul de arta Vasile Duda vor prezenta creatiile artistului in cadrul vernisajelor.

Retrospectiva Vasile Tolan din Bistrita, structurata in patru expozitii revelatoare, este un spectacol vizual care reuneste peste 150 de lucrari realizate intr-o cariera captivanta de 50 de ani.

 Un artist prezent in propriul nostru Prezent

"Vasile Tolan este un artist insemnat al generatiei sale. Ispravile sale artistice si administrative nu pot trece neobservate. Acum cand, iata, pictorul a trecut pragul celor sapte decenii de viata si al celor cinci decenii de munca si creatie in atelier, merita o cuvenita reverenta. Ca organizator al vietii artistice a generatiei ‘80 la Bistrita si, in planul mai larg al vietii artistice din Romania, Vasile Tolan a devenit si ramane un nume propriu al culturii deceniilor 1970-2020 de care nu putem sa nu tinem seama. Meritul lui cel mai important este ca mereu a fost prezent la propriul nostru Prezent.", considera criticul de arta Oliv Mircea.

In opinia criticilor de arta care au analizat primele doua expozitii din seria retrospectiva deschisa la Galeria Arcade 24 si la Galeria Palatului Culturii, artistul prezinta un spectacolul captivant in expresie picturala si energie, inundat de culoare si revelator prin fiecare tuseu.

 "Pictura lui Vasile Tolan nu e mono-plana, are protuberante, materii si obiecte colate, intr-o mare varietate; dar are, in acelasi timp, si o unitate aproape miraculoasa. (…) Succesiunea expozitiilor sale recapitulative de la Bistrita, cu multitudinea lor de forme si motive, ofera o recapitulare care ne ajuta sa intelegem mai bine structura interna a acestei opere, etapele ei si adevarata ei diversitate, nu doar de ordin cromatic si tactil, ci si ca varietate a avansului in timp si a descoperirilor, de-a lungul unei vieti, de-a lungul unei cariere, a tot mai numeroase formule si modalitati de exprimare. Unitate in diversitate!", a observat Ion Bogdan Lefter.  

"Pictorul Vasile Tolan s-a situat parca dintotdeauna intr-o dimensiune a intrepatrunderii, a trecerii dintr-o etapa in alta, ne vine greu sa-i incadram activitatea intr-un singur stil, intr-o singura directie artistica. Istoriografia de specialitate il mentioneaza ca fiind un neo-expresionist, dar preocuparile sale sunt mult mai diverse in aria artelor contemporane.", a spus Vasile Duda.

Repere biografice

Vasile Tolan se naste in 10 martie 1953, la Buru, judetul Cluj.

Intre 1972-1975 studiaza la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj.

1997-1999 studiaza la Universitatea Nationala de Arta Bucuresti.

2002-2008 studii doctorale in arta la U.N.A. Bucuresti cu teza "Materia, element fundamental al limbajului plastic".

Experienta profesionala, diversa, include un stagiu initial, intre 1975 si 1981, de profesor de desen in judetul Bistrita-Nasaud.

In 1980 devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si apoi lucreaza in ateliere de creatie in municipiul Bistrita.

"In aceasta perioada - anii ‘80 - leaga prietenii intelectuale trainice si se afla in centrul grupului care va inspira, la Bistrita, Saloanele Liviu Rebreanu care vor deveni o institutie libera de constrangeri ideologice si de alte servituti. In aceasta perioada conduce cenaclul UAPR al artistilor profesionisti din Bistrita. Organizeaza viata artistica in jurul atelierului sau impreuna cu Grigore Bradea, Miron Duca, Anton Tanase, Octavian Stoia etc., expun cu regularitate lucrari de arta contemporana facand in felul acesta ca grupul "colocvial si artistic" de la Bistrita sa devina un reper pe harta artistica a Romaniei", a mai amintit criticul de arta Oliv Mircea.

Incepand din 1990 este presedinte al Filialei Interjudetene Cluj-Bistrita-Zalau. Bistrita devine locul in care se organizeaza mari si semnificative expozitii ale marilor artisti ai Romaniei din a doua jumatate a secolului al XX-lea.

Din 2001 devine cadru universitar in Universitatea Nationala de Arta Bucuresti.

In perioada 2006-2007 este membru al conducerii operative a UAPR.

Incepand din 1975 si pana in prezent organizeaza peste 100 de expozitii personale in Romania si in Europa, America, Asia.

Participa la numeroase expozitii de grup in cadrul carora expune cu predilectie pictura, desen, grafica, instalatie artistica.

Este prezent, reprezentand Romania, la Bienale internationale de arta si la expozitii internationale de arta alaturi de alti artisti.

In 2001 este laureat al Premiului National pentru pictura al UAPR. Din 2004 se bucura sa fie laureat al Meritului Cultural in grad de ofiter. De-a lungul prodigioasei lui cariere primeste premii si medalii ale unor institutii si concursuri artistice din strainatate.

Intretine bune relatii cu galerii din Europa si din SUA care il expun si il reprezinta permanent in expozitii si concursuri internationale de arta. Este prezent in colectii oficiale si particulare din intreaga lume. In ultima perioada a deschis expozitii personale in spatii inedite, la resedinta ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Adrian Zuckerman, sau in biroul presedintelui Senatului Romaniei. In noiembrie 2023 a avut o expozitie personala la Muzeul National de Arta din Chisinau, intens apreciata de publicul din Republica Moldova.

Traieste si munceste in atelierul lui din Bucuresti.

 

 

0 comentarii2779 vizualizări29 februarie 2024




rss 2.0
rss 2.0