Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Rusaliile-cunoscute si drept Pogorarea Sfantului Duh.

Rusaliile (din latina rosalia) (cunoscute si drept Pogorarea (coborarea) Sfantului Duh (Sfantului Spirit)) reprezinta o sarbatoare crestina importanta, praznuita intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa Pasti. De Rusalii este comemorata coborarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc in ziua rusaliilor evreiesti (Savuot), la 50 de zile de la invierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sarbatoarea crestina mai poarta denumirea de Cinzecime (in latina Pentecostes, in franceza Pentecôte, in germana Pfingsten, in maghiara Pünkösd etc.).

In Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la inceput, o sarbatoare agricola de bucurie, in care se ofera parga din roadele pamantului (Ex 23, 16; Num 28, 26; Lv 23, 16), numita si "Sarbatoarea saptamanilor" (Ex 34, 22; Lv 23, 15). Mai tarziu, ajunge o aniversare a Legamantului, care fusese incheiat la 50 de zile de la iesirea din Egipt (Ex 19, 1-16).

Si Rusaliile crestine au legatura cu Legamantul, fiind o sarbatoare a incheierii launtrice a Noului Legamant al harului si iubirii, prin coborarea Sfantului Duh. Rusaliile reprezinta si consacrarea solemna a Bisericii intemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfant nu este daruit numai Bisericii in ansamblu, ci si fiecarui crestin in parte, cu darurile sale (cf. Gal 5, 22). Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continua in Biserica, aducand rod in taina Sfantului Mir. De aceea, Rusaliile sunt si o sarbatoare de multumire pentru harul Mirului.

Semnificatia Rusaliilor crestine mai poate cuprinde urmatoarele aspecte:

  • revarsarea eshatologica a Duhului Sfant (cf. Ioel 3, 1-5, citat de Petru in cuvantarea sa din Fapte 2)
  • incununarea Pastelui lui Hristos, prin revarsarea Duhului asupra apostolilor
  • adunarea comunitatii mesianice, potrivit profetiilor
  • deschiderea Bisericii catre toate popoarele
  • inceputul misiunii.

Cuvantul romanesc "rusalii" deriva, probabil, indirect, din lat. Rosalia, prin termenul din gr. medie ρουσ?λια si sl. rusalija.

"Cincizecime" este un calc dupa gr. πεντηκοστ?, "(ziua) a cincizecea", denumire care arata ca sarbatoarea are loc la 50 de zile dupa Pasti.

Istoricul sarbatorii

Deja Apostolul Pavel acorda importanta acestei sarbatori (cf. Fapte 20, 16). Pentru comunitatile crestine care aveau vii inaintea ochilor roadele si marturiile acestei zile de intemeiere a Bisericii, impreuna cu minunile Duhului Sfant, sarbatorirea anuala a coborarii Duhului Sfant era de la sine inteles.

Potrivit informatiilor din Peregrinatio Etheriae, spre sfarsitul secolului al IV-lea, la Ierusalim, sarbatoarea incepea cu o celebrare nocturna. Dimineata, prima slujba se tinea pe Golgota, iar a doua pe Sion, locul coborarii Duhului Sfant. Dupa-amiaza, pe Muntele Maslinilor se tinea o celebrare in amintirea Inaltarii Mantuitorului.

La Roma, Rusaliile au devenit, pe langa Pasti, a doua sarbatoare rezervata botezurilor. De aceea, vigilia si saptamana Rusaliilor au fost randuite asemanator vigiliei si saptamanii Pastelui. Deja in vremea Papei Leon cel Mare (440-461), in saptamana dupa Rusalii urmau trei zile de post din ciclul Quattuor tempora. In secolul al XI-lea, s-a introdus, in Biserica Romei, octava Rusaliilor; in 1969, prin revizuirea anului liturgic, s-a inlaturat octava, pentru a se reveni la structura in care Rusaliile incheie ciclul pascal.

 

Intemeierea Bisericii Crestine

"Binecuvantat esti Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce prea intelepti pe pescari ai aratat, trimitandu-le lor Duhul Sfant; si printr-insii lumea ai vanat, iubitorule de oameni, marire Tie!". Asa glasuieste troparul acestui mare praznic al Bisericii noastre, de fapt ziua de nastere a Bisericii crestine, intrucat in aceasta zi a luat fiinta in chip vazut aceasta institutie divino-umana, intemeiata in chip nevazut, o data cu jertfa Mantuitorului pe cruce.

Apostolii au grait in limbile neamurilor

Duminica de astazi mai este numita si "Duminica Cincizecimii", intrucat pogorarea Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli, in Ierusalim, a avut loc in cea de-a cincizecea zi de la Inviere. Sfantul Evanghelist Luca, in "Faptele Apostolilor" (cap. 2), istoriseste momentul in care Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe Apostoli, pentru inceput acestia capatand marea putere de a grai in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, cei doisprezece au inceput sa faca cunoscuta invatatura Mantuitorului catre neamuri, in diferite limbi, desi acesti ucenici erau stiuti de multi dintre cei prezenti ca fiind evrei simpli, in nici un caz preocupati de invatarea limbilor straine.

Inceperea propovaduirii

Trimiterea Duhului Sfant peste ucenicii sai o vestise mai demult Mantuitorul: "Dar Mangaietorul, Duhul Sfant, pe care Tatal Il va trimite intru numele Meu, Acela va va invata toate si va va aduce aminte de toate cele ce v-am spus Eu" (Ioan 14.26). Intr-adevar, cand Duhul Sfant S-a pogorat peste Apostoli, acestia au devenit "preaintelepti", fiind umpluti "de lumina, ravna si toate harurile dumnezeiesti" - asa cum prea frumos exprima Patriarhul Justinian. Abia dupa acest moment, ucenicii Domnului au iesit in toata lumea, savarsind minuni, intorcand pe pagani de la inchinarea idolilor, aducand, de la oameni simpli la imparati, pe multi la dreapta credinta. Inceputul are loc chiar in aceasta zi a Pogorarii Duhului Sfant cand, in urma predicii Sfantului Apostol Petru, "ca la trei mii de suflete" au crezut in Hristos, alcatuind prima comunitate a celor care credeau in Hristos.

Sarbatoare legala in Romania

Incepand cu anul 2008, prima si a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere. (cf. Legea nr. 202/2008 - MO 728 din 28.10.2008)

Sarbatoare legala in alte tari

Lunea Rusaliilor este zi nelucratoare in Romania, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Tarile de Jos, in unele cantoane din Elvetia, Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria, Togo. In Suedia nu mai este zi nelucratoare din 2006, an in care la 6 iunie (sarbatoare nationala suedeza) a devenit zi nelucratoare.

Nu este zi nelucratoare in tari cu traditie catolica: Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia, Camerun si nici in Rusia, tara cu traditie ortodoxa.

2 commentarii2898 vizualizări03 iunie 2012




rss 2.0
rss 2.0