Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 18830 vizitatori azi
Adriana Trandafir, pasarea maiastra a teatrului romanesc, recital de exceptie la Bistrita.(45 de poze)

Marele sculptor roman Constantin Brancusi a spus la New York cu ocazia expozitiei internationale din 1939 despre cea mai mare interpreta a muzicii populare si lautaresti Maria Tanase ca este o adevarata "pasare maiastra". Porecla data de marele sculptor Mariei Tanase s-a transformat in renume si un nume recunoscut de toata lumea ca fiindu-i atribuit Mariei Tanase. In aceasta seara Maria Tanase a reinviat la Bistrita intr-un recital de exceptie, printr-un monolog sustinut o ora si jumatate de fenomenala actrita Adriana Trandafir. Publicul bistritean prezent la finalul festivalului de teatru Liviu Rebreanu desfasurat in perioada 24-27 noiembrie a asistat la o interpretare maiestoasa a Adrianei Trandafir care a transpus pe scena crampeie din viata Mariei Tanase, evocand perioada de glorie, perioada de suferinta, bucuriile, implinirile dar si sacrificile vietii ei inchinate Romanei si traditiei acestui neam.

           Publicul bistritean a ras, s-a bucurat, s-a intristat si chiar a plans alaturi de Maria Tanase interpretata magistral de catre Adriana Trandafir. Actrita a interpretat intr-o maniera perfecta aproape toate starile sufletesti prin care a trecut de-a lungul vietii Maria Tanase printr-o asa-zis spovedanie-interviu in fata unui jurnalist intelegator si ascultator (domnul Ionele). Adriana Trandafir a schimbat in fata bistritenilor, la propriu, mai multe tinute transformandu-se dintr-o femeie implinita si foarte frumoasa intr-o batranica bolnava ce sfarseste singura dar cu bucuria unei vieti inchinate cantecului si folclorului autentic roman. Adriana Trandafir in rolul Mariei Tanase i-a evocat pe toti oamenii din viata ei care au contribuit intr-o mare masura la realizarile ei profesoniale, incepand cu lautarul ei preferat Faramita Lambru, celebrul actor si director de teatru Constantin Tanase, continuand cu marele istoric Nicolae Ioraga si incheind cu "omul infinitului romanesc" Constantin Brancusi. N-au fost uitate nici iubirile vietii Mariei Tanse printre care, americanul Smith dar si altii care au umplut-o de onoruri, haine scumpe, bijuteri si bani dar care (toate) pana la urma au ajuns tot la cei pe care-i iubea cel mai mult-romanii.

Multumim Andriana Trandafir pentru aceasta seara minunata.

 

Marius Chiuzan.

 

 

P.S: Doamna Trandafir, va rog sa-l iertati pe tanarul fotograf care v-a orbit-blitzuit toata seara iar ca dovada ca nu toti jurnalistii sunt la fel, postez zeci de fotografii realizate in totalitate fara blitz. Fotografierea fara blitz este o dovada de respect fatza de marii artisti ca si dvs. si o mica taina a jurnalistilor pe care eu am avut sansa sa o invat cu mai multi ani in urma.

 

0 comentarii3913 vizualizări27 noiembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0