Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Februarie 2021 - 15348 vizitatori azi
Teatru Forum.

In zilele de Miercuri 19 Decembrie si Joi 20 Decembrie 2012 au avut loc in Bistrita mai multe reprezentatii a trupei de teatru ANONIMUS a Penitenciarului Bistrita sub indrumarea directa a doamnei Dinu Iuliana formator expert in tehnici de educatie non-formala.  Piesa de teatru cu titlu "Acorda o sansa", a fost prezentata miercuri persoanelor private de libertate din Penitenciarul Bistrita, iar Joi, o reprezentare a avut loc la Centrul de Tineret MORALIA incepand cu ora 14 si un alt eveniment sa desfasurat la Sinagoga Bistrita incepand cu ora 17 - spectacole destinate publicului larg.

            Noutatea adusa de trupa ANONIMUS este ca aceasta piesa de teatru nu a fost prezentata in forma clasica, prin simpla prestatie a actorilor, ci s-a desfasurat sub forma de Teatru Forum, adica printr-o metoda de educare a publicului participant, acesta avand posibilitatea sa intervina in modificarea scenariului, astfel incat deznodamantul actiunii sa fie unul pozitiv, jucand in locul actorilor.

Ideea (scenariul) piesei s-a conturat in urma unor focus-grupuri, si a urmarit realitatile cotidiene cu care se confrunta o persoana de etnie Rroma. Cea mai pregnanta problema identificata a fost referitoare la modul in care o persoana de alta etnie decat majoritatea colegilor lui incearca sa se integreze la locul de munca , mai exact la modalitatile/metodele pe care, persoana discriminata, le adopta pentru a avea rezultate profesionale bune si pentru a  promova.

        Teatru forum nu este un spectacol, ci este o metoda de comunicare care analizeaza si pune in discutie probleme ale discriminarii, ale opresiunii si ale manifestarii puterii si exploateaza solutii identificate in grup ale acestor probleme si foloseste implicarea activa si un limbaj accesibil tuturor partilor implicati in proces.

In cadrul evenimentelor care au avut loc zilele acestea, prin Teatrul Forum, care este o forma de teatru interactiv si care porneste de la o situatie de discriminare, publicul spectator a fost provocat sa se implice activ. Acesta a avut posibilitatea de a opri desfasurarea piesei in orice moment propunand solutii de rezolvare care tin atat de capacitatea celui care traieste situatia de discriminare de a se apara de a lua atitudine sau de personajele din jurul acesteia de a reactiona pentru a-l proteja. Niciodata publicul nu a avut voie sa  intervina prin schimbarea directa a celui care provoaca situatia de discriminare, adica nu s-a inlocuit pe scena opresorul.

Toate solutiile oferite de public au evidentiat posibilitatea de a crea schimbarea. Astfel publicul a avut ocazia sa inteleaga si sa constientizeze ca schimbarea depinde de fiecare dintre noi.

Teatrul forum foloseste tehnici de improvizatie sa creeze scene specifice de opresiune luate din realitate si ulterior sa gaseasca solutii reale care pot rezolva in timp situatiile prezentate initial.

Teatrul forum este o metoda care a fost creata special in scopul de a oferi sansa unor categorii defavorizate de a se exprima, cat si de a-si gasi resurse personale  de a face fata situatiilor de discriminare. Ea este o metoda accesibila oricarei persoane si poate fi folosita atat implicand direct ca actori voluntari cat si ca public spectator. Aceasta metoda ofera posibilitatea categoriilor vulnerabile in risc de discriminare sa isi gaseasca resursele si puterea de actiona pentru a face fata acestor situatii cat si aceea de a constata ca prin intermediul schimbarilor venite din public atitudinile oamenilor pot fi schimbate.

Rezultatele metodei teatru forum sunt uimitoare atat asupra voluntarilor actori implicati direct in realizarea pieselor de teatru cat si asupra publicului prezent. Metoda teatrul forum este o metoda de educatie non-formala care permite publicului sa inteleaga impactul pe care situatii de discriminare sau situatii reale din viata de zi cu zi poate avea efecte grave asupra celor implicati care duc la izolare, retragere si uneori imbraca chiar forme de violenta de diferite feluri (fizica sau psihica).

Avand in vedere specificul Centrului de Reintegrare Sociala ONISIM  si grupul tinta cu care se lucreaza, persoane care au suferit o pedeapsa privativa de libertate, s-a ales inca de la inceput sa se construiasca spectacolele de teatru forum impreuna cu beneficiarii directi ai organizatiei. Asta i-a ajutat foarte mult si a venit in compeletarea complexului de interventii sociale pe care le ofera organizatia. Exercitiile utilizate in aplicarea metodei de teatru forum stimuleaza creativitatea, dezvolta imaginatia si ii ajuta sa isi dezvolte increderea in propria persoana. A fi capabil sa fii pe scena in fata unui public necunoscut, a putea improviza dincolo de rolul stabilit initial sunt abilitati care i-a ajutat foarte mult in dezvoltarea lor.

Evenimentele "Teatru Forum" fac parte din proiectul "Egalitatea de sanse-resursa pentru viitor mai sigur" implementat de Centrul de Reintegrare Sociala ONISIM Bistrita cu sprijinul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in perioada Septembrie 2012 - Febuarie  2013.

 

 Coordonator Proiect

      Iosif PINTICAN

0 comentarii2639 vizualizări21 decembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0