Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 01 Decembrie 2020 - 18104 vizitatori azi
MELANIA CUC "Anotimp(i)legal-Lumina" sau Aspiratia spre Perfect.

Volumul de poeme Anotimp(i)legal- Lumina, semnat de Mihaela Aionesei si care a vazut lumina tiparului girat fiind  prin straduinta Editurii Ateneul Scriitorilor din Bacau, la inceputul anului 2013, este un florilegiu de metafore imbinate intr-o tesatura filosofica  clasica, dar mai ales  personala, si care detine amprenta cea mai de valoare a creatiei autoarei.

Poeta care nu se sfiieste sa-si foloseasca (si) propria-i suferinta in desavarsirea  travaliului liric, Mihaela Aionesei reuseste sa atraga cititorul prin franchetea expresiei poetice in balanta cu tehnica umbrelor si a penumbrelor, detalii  in simetrie, ceea ce ii confera textului volum, expresie si muzicalitatea frumoasa.

Poeta, care se simte perfect in spectrul lejer al versului modernist, Mihaela jongheaza cu  sintagmele ca si cu dimensiunile lumii inconjaratoare. Face un exercitiu de sinceritate cum mai rar intalnesti la poetele tinere de astazi, si da forta creatiei sale si prin aplecarea serioasa, laborioasa, asupra textului.

Fara a face rabat de la calitate, parcimonioasa adesea cu cuvintele din constructia lirica, se debaraseaza cu mestesug  de lestul vorbelor care nu detin greutate. Foloseste in doze potrivite limbajul poetic.

Daca multi dintre poetii planetei se folosesc de durerile-stric-personale pentru a-si construi cartile, apeleaza chiar si la nostalgii artificiale, la Mihaela Aionesei, durerea  este nelamentabila, este ziditoare si se releva cu bun simt, ca o roua prin tesatura frunzei unui arbore.

Dragostea cu valentele sale extraordinare, iubirea pentru tot ceea ce-i poate conferi valoare Vietii si mai ales urcusul golgotic pentru a atinge perfectiunea, sunt toate repere importante, de care Mihaela este constienta ca o atrag hipnotica. Se foloseste de ele. Lupta sa interioara este in oglinda. Ceea ce se vede si nu se vede de oameni. Ca pe talerele unei balante, asa stau nelinistile si certitudinile din care poeta alege ceea ce crede ca i se cuvine.

Curajoasa si talentata, face din poezie o arma imbzatabila si stie ca lucreaza cu uneltele scrisului, mai putin pentru pacea generala, mai mult pentru pacea interioara. Acolo, pe linia ascendenta dintre suflet si minte, pot fi observate cele mai tainice metafore.

Eleganta in exprimare, nestingherita parca de stimulii lumii moderne, poeta se confeseaza filei de hartie ca si cum ar scrie acatiste intr-o biserica. Desi adesea se simte cum versul seamana a vindecare, in cartea aceasta nu gasesti o poezie religioasa in sensul fatis al cuvantului. Viata, cotidianul, cu bune si rele, visul vindecator  si maladia care nu se vindeca decat prin impacarea cu sine, sunt toate acestea , dimensiuni ale unui drum literar fara intoarcere.

 Mihaela Aionesei stie sa-si aleaga cuvintele care sa o reprezinte in sfera poetica actuala.

Aflata la al doila volum de poeme, este din ce in ce mai sigura pe sine, se recunoaste  in chemarea versului cu care isi invesmanteaza zilele si noptile albe, dar inca ii mai este frica de sine. Vindecarea prin Poezie nu este pe termen scrut, nu este usoara.

 Mihaela  Aionesei este deja o constiinta literara clara, un semn de frumos asezat intre paginile dictionarelor literare ale vremurilor care vor veni, pentru noi toti, mai bune, desigur.

Felicitari si succes pe mai departe, Mihaela Aionesei!

0 comentarii2576 vizualizări14 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0