Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 05 Martie 2021 - 2860 vizitatori azi
Festivalului Filmului Francofon.

In perioada 18 - 21 martie, Institutul Francez Cluj-Napoca, in colaborare cu Municipiul Bistrita, organizeaza Zilele Filmului Francofon 2013. In cele patru seri, la Centrul Municipal Cultural "George Cosbuc" Bistrita vor rula patru din filmele ce se prezinta in cadrul acestui festival: "La Maison Jaune" ("Casa Galbena"), "Tsofa", "Haitian Corner" si "Les tortues ne meurent pas de vieillesse" ("Testoasele nu mor de batranete").

Celor interesati le punem la dispozitie o succinta prezentare a celor patru filme:
 
"La Maison Jaune" ("Casa Galbena") - luni, 18 martie
Aya, o tanara de doisprezece ani, praseste o bucata de pamant arid. O masina de jandarmerie de apropie si unul dintre jandarmi ii inmaneaza o scrisoare si o informeaza ca fratele sau mai mare, care isi efectua serviciul militar in cadrul jandarmeriei, a murit intr-un accident. La ghidonul tricicletei sale cu motor, fara sa astepte si ignorand toate interdictiile, Mouloud, tatal, taran modest, recupereaza corpul fiului sau. Fatima, mama, cade intr-o imensa tristete. Va reusi tatal, la randul lui foarte afectat, dar ajutat de fiica sa, Aya, sa aduca zambetul pe chipul sotiei sale si al celorlalte rude?
 
"Tsofa" - marti, 19 martie
In limba congoleza populara, "Tsofa" este denumirea prietenoasa a soferilor de pe mijloacele de transport in comun. Filmul descrie aventurile a 34 de tineri negri din Congo, angajati ca soferi de taxi in Bucuresti si felul in care visele lor s-au transformat repede in cosmar.
 
"Haitian Corner" - miercuri, 20 martie
"Haitian Corner" este numele unei mici librarii haitiene din New York unde se intalnesc haitieni exilati in timpul dictaturii lui Duvalier. Unul dintre ei, Joseph Bossuet, a petrecut sapte ani in inchisorile din tara sa, unde a fost torturat inainte de a reusi sa se refugieze la New York. Intr-o zi are impresia ca il recunoaste pe strada pe unul dintre tortionarii sai iar viata sa, deja perturbata de amintirea torturii, devine un cosmar si e bantuit de dorinta razbunarii.
 
"Les tortues ne meurent pas de vieillesse" ("Testoasele nu mor de batranete") - joi, 21 martie
Filmul vorbeste despre o generatie care dispare, despre viata a trei batrani din regiunea de nord a Marocului, in varsta de aproximativ 80 de ani: Chehma - un fost maestru pescar, Erradi - hangiu solitar si Abdessalam - muzician ambulant care lucreaza zi de zi pentru a-si duce traiul. Acest documentar de lung metraj ne arunca in universul bogat si colorat al acestor batrani, in acelasi timp veseli si tristi. Filmul ilustreaza dorinta lor de a trai, viziunea in fata mortii care se apropie si curajul lor de a lucra fara incetare, in ciuda varstei inaintate.

 

0 comentarii2968 vizualizări17 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0