Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 27 Februarie 2021 - 17430 vizitatori azi
Colectia Theodor Pallady la Muzeul Bistrita.

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud propune publicului intalnirea cu opera unuia din cei mai importanti reprezentanti ai artei romanesti - Theodor Pallady, gratie generozitatii colegilor de la Muzeul da Arta Craiova.

Nascut la Iasi, in anul 1871, intr-o familie boiereasca inrudita cu Cantacuzinii, viitorul artist si-a descoperit la o varsta frageda pasiunea pentru desen. Dupa studiile liceale la Liceul Sfantu Gheorghe din Bucuresti, la insistentele parintilor se inscrie la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti, ulterior la Politehnica din Dresda (1887 - 1889), unde frecventeaza atelierul pictorului Ervin Oehme. In 1889 pleaca la Paris unde studiaza in atelierul lui Edmond Aman-Jean, din 1891 la École Nationale de Beaux-Arts in atelierul lui Gustav Moreau, unde ii are colegi pe Matisse, Marquet, Rouault, Bussy, Martel, Manguin, Guerin.

A debutat expozitional in cadrul Pavilionului Romaniei de la Expozitia Universala de la Paris (1900). Prima expozitie personala la Bucuresti are loc in anul 1902 la Ateneul Roman, cu toate ca ramane in mediul parizian pana in 1940, dar cu dese calatorii in tara, fiind frecvent in expozitiile epocii. La Paris, prima personala a avut loc in anul 1920. Este prezent la Bienala de la Venetia in 1924, 1940 si 1942.

Schimbarea de regim si noua ideologie il tin ani la rand in afara fenomenului expozitional. Abia in anul 1954 ii este deschisa o expozitie retrospectiva fiind declarat maestru emerit al artei. Moare la 16 august 1956.

Influentele diverse, de la impresionismul promovat de catre maestrul sau Gustav Moreau, la spiritul artei 1900 si contactele cu fovismul i-au influentat creatia, dar care se pastreaza sub comandamentele unei sensibilitati puternice si a unei asceze dublate de rigoarea desenului si surprinderea esentei. In orice tablou - spunea artistul - e prezent un mister "Un tablou este un poem pictural .. de linii , de forme, de culori".

Colectia Theodor Pallady din patrimoniul Muzeului de Arta Craiova cuprinde 26 de lucrari: portrete, nuduri, naturi statice, peisaje, care ilustreaza evolutia creatiei sale artistice. Expozitia va fi deschisa la Muzeul Bistrita intre 31 mai si 30 iunie, vernisajul avand loc vineri 31 mai ora 18.00.

.

Foto - Marius Chiuzan.


0 comentarii2079 vizualizări29 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0