Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 1372 vizitatori azi
A fost Festivalul etniilor - Pfingstfest.(80 de poze)

Festivalul  etniilor "Pfingstfest’’ce s-a aflat la editia a- XIII-a, a debutat  duminica 02 iunie 2013,  de la ora 12.00 cu parada formatiilor pe traseu - Domus - Pietonal"Liviu Rebreanu’’- Scena. La ora 12,30 a urmat deschiderea festivalului cu intonarea imnului Romaniei si UE de catre Fanfara garnizoanei Bistrita.

  Pe scena au evoluat :

   1. Ansamblul de dansuri ucrainiene"Kozachok’’din Suceava

   2. Ansamblul de dansuri tiganesti "Romafest’’din Mures                                

   3.  Ansamblul de dansuri grecesti "Efthimos’’din Brasov

   4.  Ansamblul de dansuri Beneritm din Bistrita.

   5. Ansamblul de dansuri sasesti "Gemeinsam’’ din Satu-Mare                                    

   6.  Ansamblul de dansuri poloneze " Solonczanka’’ din Suceava

   7.  Ansamblul de dansuri maghiare din Cluj

   8.  Ansamblul de dansuri sasesti"Regenbogen’’din Bistrita

   9.  Ansamblul de dansuri tiganesti "Romafest’’ din Mures                                 

 10.  Ansamblul de dansuri maghiare"Vadrozsa’’din Bistrita.

.

Marius Chiuzan.

.

Update.MINORITATILE IN SARBATOARE LA "PFINGSTFEST" 2013

Duminica, pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc cea de-a XIII-a editie a festivalului "Pfingstfest", intitulat totodata si festivalul tuturor etniilor din Romania. Costume reprezentative, muzica traditionala, dansuri grecesti, indiene, poloneze, tiganesti, ucrainiene, sasesti, svabesti, maghiare, indiene dar si o percutie corporala impecabila, au contribuit ca editia din acest an sa adune cat mai multi bistriteni in centrul istoric.

          "Pfingstfest" este festivalul dedicat in totalitate tuturor etniilor din judetul Bistrita-Nasaud. Conceputa ca o actiune destinata Rusalilor sasesti, manifestarea s-a extins si din 2009 a devenit o intalnire a tuturor etniilor. Prin desfasurarea acestui festival la Bistrita organizatorii, Primaria Bistrita si Centrul Cultural Municipal, si-au propus sa adune la un loc, chiar si pentru o zi, toti bistritenii si nu numai, ce apartin etniilor rome, sasesti, maghiare, ucrainiene, poloneze, grecesti, indiene.

          Asa se face ca mai bine de patru ani de zile, dorinta organizatorilor se si indeplineste, astfel incat la inceputul lunii iunie foarte multe formatii care inca mai practica si dansuri internationale, se intalnesc in orasul nostru pentru a-si prezenta dansurile, costumele si muzica de buna calitate.

          In acest an, la "Pfingstfest" au participat sase ansambluri de dansuri din Suceava, Mures, Brasov, Satu-Mare, Cluj si trei ansambluri din Bistrita. Parada formatiilor a avut loc pe traseul Domus-Pietonal-Scena, acolo unde au fost asteptati de fanfare Garnizoanei Bistrita si oficialitatile prezente la eveniment.

          Binecuvantarea actiunii a venit din partea parintelui profesor, Nicolae Feier, dupa care primarul orasului, Ovidiu Teodor Cretu a declarat deschisa actiunea.

          In deschiderea festivalului au evoluat tinerii dansatori ai ansamblului "Kozachok" din Suceava oferindu-le bistritenilor un adevarat spectacol ucrainian. Ca si anul trecut, artistii de la ansamblul "Romafest" din Mures i-au impresionat pe toti cei prezenti cu show-ul pregatit de ei si prezentat totodata si in finala de la Romania Danseaza.

          Pentru cateva moment am poposit si in Grecia. Costumele representative, muzica si bineinteles nelipsitul dans de Zourba i-a determinat pe cei prezenti sa se simta in vacanta pe meleaguri grecesti.

          De la Satu-Mare ne-au vizitat dansatorii ansamblului de dansuri svabesti "Gemeinsam", din Cluj-Napoca, ansamblul de dansuri maghiare "Kis Bogancs", din Suceava, ansamblul de dansuri poloneze "Solonczanka" cu un repertoriu de dansuri reprezentative si niste costume traditionale extraordinare. Pline de emotii si foarte dragute, fetele din cadrul scolii de dans BN-Ritm  Bistrita au prezentat dansuri stilizate romanesti, indiene si rusesc-tiganesc, aceasta fiind coordonata de doamna Mariana Pantiru.

          Dansatorii ansamblului "Regenbogen" din Bistrita ce apartin Forumului Democrat German-filiala Bistrita au evoluat cu cateva dansuri sasesti specifice coregrafia fiind semnata de Ioan Arcalean. Spectacolul s-a incheiat cu formatia de dansuri maghiare "Vadroja" din Bistrita, formatie coordonata de Szilaghy Ilona.

          O zi frumoasa de iunie in care muzica, dansul si voia buna au fost pe primul loc.

 Doris Gita.

 .

 

Foto - Marius Chiuzan.

 

0 comentarii3171 vizualizări03 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0