Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
My Blueberry Nights.

Cinematografia filmului de arta, Filmul lunii iunie,  MY BLUEBERRY NIGHTS (Iubire cu gust de afine - 2007)- WONG KAR WAI. Sfarsitul stagiunii cineastice de la Singeorz-Bai vine odata cu ultimele saptamani ale anului scolar si, din dorinta de a incheia intr-o nota oprimista si usor nostalgica, am pregatit filmul My Blueberry Nights, care face parte din seria calatoriilor initiatice, calatorii care te trasforma, care te maturizeaza, care te ajuta sa apreciezi mai mult lumea din jurul tau. 

Wong Kar Wai, care a regizat printre altele si In the Mood for Love, isi pune amprenta lentorii orientale si pe aceasta productie, continuand seria de filme despre iubire, o iubire care reuseste de data aceasta sa se implineasca sau mai bine zis sa isi gaseasca reciprocitatea, nu insa fara dificultati. 

Povestea filmului nu este una complexa, o vedem pe Elisabeth (Norah Jones la inceputul carierei de actor) care incearca sa se recupereze emotional in urma unei despartiri dureroase, gasindu-si refugiu in cafeneaua unui emigrant englez, Jeremy (Jude Law). Dar atunci cand constata ca nici placinta cu afine nici compania proprietarului nu sunt suficiente pentru a trece peste tristetea ei, decide sa porneasca orbeste la drum. Ajunge astfel in Memphis, in Nevada, mai apoi in Vegas, unde se angajeaza ca ospatar in cafenele, baruri si in casino, ajungand in cele din urma in Manhatan de unde a plecat. Pe tot parcursul calatoriei, Elisabeth nu inceteaza nici o clipa sa-i scrie vederi lui Jeremy, care la randul lui incearca sa-i raspunda, insa fara succes. Cand se intalnesc finalmente cei doi realizeaza ca sentimentele pe care le nutresc unul pentru celalalt sunt reciproce.

Ca de obicei la fiecare vizionare de film, elevii liceului au fost prezenti in numar destul de mare, mai ales cei de profil matematica-informatica de data aceasta. A fost deopotriva placuta de observat reactia elevilor la unele scene din film si discutiile de la final cu acestia, care au fost surprinzatoare. Diversele interpretari aduse, temele si motivele gasite in scenele filmului (introspectia protagonistei, reflectarea si contrastarea acesteia cu celelalte personaje, calatoria initiatica etc.) au facut din seara de joi mai mult decat o vizionare de film, a fost ceva care aduce mai mult a seminar studentesc.

In cele din urma, pot spune ca si acest an scolar a fost productiv din punct de vedere cinematografic, si faptul ca am castigat cativa potentiali tineri cinefili este un mare pas inspre o apreciere adecvata a filmului de arta.


Maria Juca.

 

 

0 comentarii2772 vizualizări10 iunie 2013




rss 2.0
rss 2.0