Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 28 Februarie 2021 - 16928 vizitatori azi
PreTexte CULTURALE LA ARCALIA.

Pentru cei care au vrut sa scape de "lumea asta smintita" (am citat un promo de pe vremea cand TVR Cultural mai emitea cate-o raza pentru doritorii de lumina), revista PreTexte a oferit vineri, 14 iunie 2013, "o zi de vacanta" ( o alta trimitere la un alt fel de vremuri, carti, autori...). A fost vorba de o intalnire culturala, i-as spune mai degraba o agapa culturala, scoasa din conventiile specifice. Foisorul inconjurat de verdele crud din Parcul Dendrologic Arcalia, peste care un soare darnic si-a revarsat prinosul de lumina, toate acestea au avut darul de a ne transporta pe noi, cei prezenti, "departe de lumea dezlantuita".

A fost locul perfect pentru cele doua evenimente propuse: lansarea volumului de proza scurta "Douazeci", semnat de Cornel Cotutiu si prezentarea revistei Liceului Tehnologic Lechinta, PreTexte, ajunsa la cel de-al treilea numar. Numerosi oameni de cultura au gasit ragazul sa ne fie oaspeti: Mircea Cupsa, Ioan Seni, Ioan Neagos, Vasile Filip, Menut Maximinian, Zorin Diaconescu, Liviu Paius, Icu Craciun, Ilie Hoza, Iacob Narosi, Olimpiu si Ionela Nusfelean, Ciprian Moldovan si, desigur, autorul cartii, Cornel Cotutiu. Acestora li s-au adaugat cadre didactice, parinti, elevi, toti avand o legatura directa sau indirecta cu revista PreTexte. In postura de amfitrioni au fost doamna profesor Daniela Hlinca si directorul Liceului Tehnologic Lechinta, Raluca Baciu. Rolul de moderator al intalnirii i-a revenit subsemnatului, in calitate de coordonator al revistei Pretexte.

Volumul "Douazeci" a fost prezentat de Mircea Cupsa, Icu Craciun si Olimpiu Nusfelean. Daca primul vorbitor a facut o evaluare a cartii din perspectiva unei prietenii apropiate pe care o are cu autorul, domnul Icu Craciun a prezentat auditoriului o analiza aplicata, detaliata a pieselor care compun volumul. Aproape fiecare proza a fost citita intr-o anumita cheie de lectura, gasindu-i-se anumite valente sau conotatii. Ceea ce da totusi o nota comuna volumului, in opinia scriitorului maierean, e imaginea mortii sau moartea insasi ca tema recurenta. Fata de acest fenomen ultim al fiintei, constata Icu Craciun, Cornel Cotutiu manifesta o predilectie, o placere cautata de a broda o fina tesatura textuala, moartea devenind o "dragostea mea" (a autorului volumului).

Olimpiu Nusfelean a tinut sa mai adauge fata de cvasi-exhaustivele aprecieri ale lui Icu craciun faptul ca arta domnului Cotutiu ca prozator, pentru cei care-l cunosc mai indeaproape, e camuflarea rafinata a eului biografic in "pielea" eului auctorial.

Domnul Vasile Filip, prin alocutiunea sa, a scos in evidenta, printr-o lectura intertextuala, filiatia prozei "Aleea Castanilor" (din cuprinsul volumului lansat) cu "Metamorfoza" lui Kafka. Dincolo de aceasta deschidere spre literatura universala, domnul Filip a sugerat o rodnica pista de interpretare a comuniunii om-natura atat de frumos tratata de Cornel Cotutiu in aceasta piesa literara.

O interventie asupra cartii in discutie a avut si subsemnatul. Am opinat despre viabilitatea textelor care compun volumul antologic "Douazeci", texte care, desi isi trag "seva" dintr-un secol nu de mult incheiat, "rezista" la o lectura facuta de un ochi tanar. Pentru mine, esenta prozelor volumului se regaseste in capacitatea domnului Cotutiu de insolitare a realului si, ca o consecinta, a orizontului de lectura al cititorului. Autorul are un acut simt al realitatii si transmite naratorului precizia unui decupaj al detaliilor semnificative, percutante. Cateva alte consideratii despre coperta intai a cartii s-au dorit a fi tot atatea indicii despre insolitarea pe care aceasta o transmite inca de la prelectura.

In partea a doua a intalnirii, numarul trei al reviste PreTexte a beneficiat de prezentari din partea domnilor Vasile Filip, Menut Maximinian si Olimpiu Nusfelean. Intr-un preambul, subsemnatul a expus publicului parcursul extraordinar pe care PreTexte l-a avut pana acum, punctand cateva dintre realizarile notabile (castigarea locului I la concursul de reviste scolare organizat de Inspectoratul Scolar Judetean, participarea la o dezbatere pe seama revistelor scolare organizata de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc"). Innoirea grafica, continutul si preocuparea pentru valoare tin sa marcheze ambitia acestei reviste de a deveni un reper cultural (si nu doar zonal) si un etalon al scolii lechintene. Iata de ce vrem sa ne asociem, de acum inainte, cu asemenea evenimente culturale. E o trecere la un alt nivel pe care PreTexte o merita.

Toate aceste consideratii au fost confirmate si de catre domnul Filip prin faptul ca PreTexte e o publicatie de tinuta, care reuseste sa surprinda la modul placut deopotriva prin cantitate si calitate. Si au fost oferite exemple in acest sens, extrase chiar din numarul ultim al publicatiei noastre: interesul pentru readucerea in atentie/ popularizare a unor personalitati istorice/culturale - Iuliu Hossu, Ion Pop Reteganul, din domeniul stiintei - Constantin Dulcan sau interesul pentru specia jurnalului (un martor al formarii personalitatii, dar si al scriiturii adolescentilor), care a fost si tema sectiunii de creatie literara.

Pentru Menut Maximinian, PreTexte este deja un pariu castigat. Revista ii apare opinentului ca o publicatie culturala cu o identitate bine definita. Ea are o structura care o impune, acuratete (o limba curata, fara greseli), dinamism prin aspectul grafic, titluri sau jocuri de cuvinte care atrag atentia cititorului.

Scriitorul Olimpiu Nusfelean a remarcat inca o data proiectul inovativ, unic pe care PreTexte il dezvolta. E vorba de o revista care imbina in mod natural o multitudine de domenii, de autori, de experiente de invatare, de tipuri de mesaj, de posibilitati de exprimare.

Presedintele ASTRA Nasaud, domnul Ioan Seni, a tinut sa felicite pe toti cei care au contribuit la realizarea PreTextelor. Iar onoarea de a concluziona aceasta prezentare i-a revenit domnului Cotutiu. PreTexte este, in opinia sa, una dintre cele trei publicatii din mediul rural care isi merita pe deplin numele. Atuul ei consta in modul in care trinomul "parinte - elev - profesor" este pus in valoare. Iar ancheta din numarul curent despre conditia dascalului a fost remarcata in mod special, deoarece "asemenea demersuri se fac tot mai rar..."

Credem ca prin ceea ce s-a intamplat in aceasta dupa-amiaza de vineri la Arcalia, la mijloc copt de ciresar, am oferit o alternativa de a fi "la tara". Sau, ca sa-l citez pe domnul Cotutiu, "la noi". Am oferit PreTexte de a insolita. Prin cultura. Prin normalitate.

 

 

 

 

ADRIAN ILIUTA

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2366 vizualizări20 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0