Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 28 Februarie 2021 - 16878 vizitatori azi
SERBARILE BISTRITEI MEDIEVALE, editia a VII - a.

In umbra Marelui Turn! Acesta ar putea fi laitmotivul editiei a VII-a a Serbarilor Bistritei medievale, care se vor desfasura in perioada 28.06.- 30.06.2013  in perimetrul Centrului Istoric al Bistritei. Evenimentul este organizat de Primaria Municipiului Bistrita, Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" si Asociatia Culturala Bistrita Medievala si isi propune sa redescopere si sa valorifice istoria medievala a Bistritei, oras-cetate reprezentativ pentru perioada medievala a Transilvaniei. "In umbra Marelui Turn" - pentru ca la 5 ani de la apocalipticul incendiu care l-a mistuit, Turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita arata mai falnic decat oricand, semn ca este peren si de nezdruncinat! Sau, altfel, semn ca este iubit de oameni (bistritenii si sasii bistriteni din strainatate in primul rand) care l-au vrut din nou scara la Cer!

      Festivalul medieval va fi inaugurat vineri la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud cu vernisarea unei expozitii cu rochii de epoca, moment completat de un miniconcert de muzica si animatie medievala.

      In acest an, semnalul de incepere a Serbarilor Bistritei medievale va fi dat din Turn de trompetii care au deschis fiecare editie de pana acum din balconul Casei Judelui. Apoi, una dintre cele mai spumoase legende ale sasilor transilvaneni, legata de falnicia Turnului bistritean, va fi "povestita" publicului intr-un stil inconfundabil de trupa sibiana de teatru "Trimbulinzii", prezenta pentru prima oara la Bistrita in cadrul festivalului medieval. Si, cum ziua de sambata, 29 iunie incheie saptamana inceputa cu sarbatoarea Rusaliilor, vom face ceea ce la sasii veacurilor trecute era regula in saptamana Rusaliilor, adica vom avea pregatire militara pentru apararea cetatii. Bineanteles, in preajma cetatii de lemn!

         Pe durata Serbarilor Bistritei medievale 2013, pe Pietonal va fi amenajat Targul medieval, la care au fost invitati mesteri populari si artizani atent selectati de organizatori. Intre ordinele de cavaleri si formatiile artistice invitate la Serbarile Bistritei medievale 2013 se numara Scutierii de Muhlbach, Eroii veacurilor apuse (Brasov), Strajerii Cetatii Bistrita si Cavalerul Hartmann, respectiv, Ad-Hoc, Wishpering Woods , Patrik O’Mahoney, NOSA si altii. "Menestrelii veacului XXI" vor fi in acest an trupa belgradeana AMARO DEL si "irlandezii" de Blackbeers, trupa bucuresteana care va fi insotita de dansatorii de la StaySha, care vor concerta in incheierea zilelor de sambata, respectiv duminica.

      Serbarile Bistritei medievale 2013 se vor incheia cu un spectacol de animatie cu foc, in care trupa Sirius si Eroii veacurilor apuse vor arde ... o vrajitoare!

       Festivalul Serbarile Bistritei medievale 2013 este organizat cu sprijinul Centrului Judetean pentru Cultura si Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, al Asociatiei sasilor bistriteni din strainatate si al Asociatiei Nosner Land Bistrita. Sponsori principali: Record si Leoni.

      Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul www.bistritamedievala.ro .

 

                        Presed. Ex. Asociatia Bistrita Medievala   Florin Sasarman

 

 

0 comentarii2429 vizualizări20 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0