Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 25 Februarie 2020 - 10342 vizitatori azi
Bistritenii sunt invitati sa se pregateasca pentru apararea Cetatii.

Un vechi obicei de Rusalii al sasilor bistriteni  va fi evocat la Serbarile Bistritei medievale din acest week-end. In acest an, Serbarile Bistritei medievale vor avea loc in saptamana inceputa cu sarbatoarea Rusaliilor, fapt pentru care bistritenii sunt invitati sa se pregateasca pentru apararea Cetatii, asemeni locuitorilor de acum cateva veacuri. Fostul architect al orasului, Otto Dahinten, care a studiat indeaproape istoria burgului si a zidurilor cetatii, descrie obiceiul (sau regula) bistritenilor de a se pregati pentru apararea orasului lor, conform dictonului "felix civitas quae prividet bella tempori pacis", adica "fericit orasul care in timp de pace este precaut". Ei au inscris aceste cuvinte pe un tun turnat la Bistrita in anul 1561, ceea ce ne duce cu gandul ca inca de pe atunci exista regula pregatirii pentru vremurile mai grele, chiar in anii de liniste Perioada de pregatire incepea cu a doua zi de Rusalii si putea dura cateva saptamani. De la acelasi Otto Dahinten aflam ca din 1505 s-a inceput pregatirea cu armele de foc si ca in a doua zi de Rusalii avea loc un concurs de trageri cu arma peste rau in zona podului de la Jelna. Aceste trageri asupra unui cocos confectionat din lemn se terminau cu petreceri in onoarea castigatorului, acesta fiind condus cu alai spre casa tragandu-se cu arma in aer.  ?n 1680, de la focurile de arma din timpul petrecerii, a luat foc orasul. Obiceiul cu trageri cu arma de Rusalii a fost interzis cativa ani mai tarziu, in 1684, dupa ce un tanar a fost ranit la picior de un foc de arma si a murit dupa ce rana i s-a infectat. Odata cu aceasta interdictie s-a diminuat si interesul pentru obiceiul de Rusalii, de pregatire a locuitorilor pentru apararea Cetatii.

      La Serbarile Bistritei medievale 2013 obiceiul va fi evocat prin organizarea, in preajma cetatii medievale din lemn, a unor ateliere de tras cu arcul tinta si manuirea spadei, cu toate precautiile de rigoare: varfurile sagetilor vor fi boante, iar spadele vor fi din lemn captusit, importante fiind efortul si bucuria de a le manui. Organizatorii doresc, astfel, sa reediteze scenariul de anul trecut, in care un atac prelungit al cetatii s-a sfarsit cu o bataie generala cu pungi cu apa, ceea ce ar putea semnifica un fel de exorcizare a incendiilor care au afectat Cetatea de-a lungul veacurilor. Acest moment va avea loc duminica, 30 iunie, incepand cu ora 18.00.

    Festivalul Serbarile Bistritei medievale 2013 este organizat de Primaria Municipiului Bistrita, Consiliul Local Bistrita, Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" si Asociatia Bistrita Medievala, cu sprijinul Centrului Judetean pentru Cultura si al Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, al Asociatiei sasilor bistriteni din strainatate si al Asociatiei Nosner Land din Bistrita.

  Sponsori principali Record si Leoni. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.bistritamedievala.ro .

 

                                  Presed. Ex. Asociatia Bistrita Medievala FLORIN SASARMAN

 

 

0 comentarii1827 vizualizări27 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0