Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 09 Martie 2021 - 4942 vizitatori azi
Ziua Portilor Deschise pe santierul arheologic de epoca dacica Cetatea Zanelor - Covasna (editia 2013)

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) organizeaza duminica, 18 august 2013, intre orele 10-16, Ziua Portilor Deschise pe santierul arheologic de epoca dacica Cetatea Zanelor - Covasna.

            Vizitatorii vor beneficia de ghidaj de specialitate, vor afla povestea cetatii si vor putea admira remarcabilul inventar de descoperiri din campania anului 2013, constand in vase ceramice, unelte si ustensile, piese de port si podoaba (fibule, bratari, margele policrome, pandantive etc.).

            Cetatea Zanelor este una dintre cele mai mari si mai bine conservate cetati dacice din afara Muntilor Orastiei. Fortificatiile si modul de amenajare a teraselor reprezinta un unicat in lumea dacilor. Istoria sa se intinde pe aproape trei secole, fiind construita pe parcursul secolului al II-lea i.Hr., distrusa probabil in vremea lui Burebista, reconstruita apoi grandios la sfarsitul sec. I i.Hr. si apoi incendiata si daramata in momentul cuceririi romane a Daciei. Impresionanta atat prin amplasare cat si prin vestigiile pastrate, cetatea a intrat in traditia locala, inspirand legende cu zane si comori. A fost cercetata sumar in secolele trecute, dar a reintrat in atentia specialistilor in urma unei furtuni ce a avut loc in toamna anului 1995, cand copacii smulsi din radacini au dezvelit parti din cetate. Cercetarile arheologice sistematice au inceput in anul 1998, iar evenimentul de fata marcheaza 15 ani de la debutul lor.

            Echipa de cercetare este coordonata de dr. Viorica Crisan, fiind alcatuita din arheologi de la MNIT Cluj-Napoca, Muzeul Brailei si Institutul de Arheologie Vasile Parvan din Bucuresti carora li s-au alaturat in acest an masteranzi si doctoranzi de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Bucuresti si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi.

            Va asteptam cu drag!

Parteneri ai evenimentului: Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Primaria orasului Covasna, Asociatia Cetatea Zanelor, Asociatia Cultural Crestina Iustinian Teculescu, Fundatia Dacica.

 

0 comentarii3535 vizualizări15 august 2013
rss 2.0
rss 2.0