Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 03 Martie 2021 - 9204 vizitatori azi
Biserica Evanghelica din Bistrita, un studiu artistic si istoric.

In cadrul manifestarilor prilejuite de aniversarea a 450 de existenta a Bisericii Evanghelice din Bistrita, va invit si va astept cu mare drag, la lansarea volumul bilingv Das Evangelische Kirchgebäude in Bistritz, eine kunstgeschichtliche Studie - Biserica Evanghelica din Bistrita, un studiu artistic si istoric, aparut sub ingrijirea si in traducerea subsemnatei, care va avea loc joi, 22 August incepand cu ora 18.00 la Complexul Muzeal Judetean. 

 Volumul, aparut in cateva exemplare in limba germana in anul 1885, a fost scris de profesorul austriac de desen Theobald Wortitsch, care pentru o perioada de 8 ani a activat ca profesor de desen la Gimnaziul Superior Evanghelic CA din Bistrita. Lucrarea doreste a fi atat in ansamblu cat si in detaliu o descriere detaliata a Bisericii Evanghelice din Bistrita, punand la dispozitie puncte de vedere utile in analiza stilistica, legate de istoricul constructiei. Isi doreste cu precadere sa verifice diverse ipoteze vechi inca din perioada constructiei, si sa clarifice unele intrebari cu privire la planul arhitectonic al Bisericii Evanghelice, in ceea ce priveste apartenenta la o epoca artistica anterioara decat cea la care se face referire in inscriptia colectiva descoperita in anul 1867 pe peretele median interior al nisei corului, si anume 1560 - 1563, si daca Biserica Evanghelica nu are o origine mai veche decat turnul care ii apartine. 

 

1 comentariu2219 vizualizări20 august 2013
rss 2.0
rss 2.0