Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 44798 vizitatori azi
Expozitie de arta sacra - FECIOARELE INLACRIMATE ALE TRANSILVANIEI.

O expozitie cu totul si cu totul deosebita, ce aduce in atentie varietatea extraordinara a replicilor vestitei icoane facatoare de minuni de la Manastirea Nicula. FECIOARELE INLACRIMATE ALE TRANSILVANIEI - expozitie dedicata icoanelor transilvanene ale Maicii Domnului care au lacrimat, cu deosebire icoanei de la Manastirea Nicula, si in care sunt prezentate lucrari de valoare inestimabila din patrimoniul Protopopiatului Ortodox Bistrita, Muzeului Bistrita si Manastirii Nicula se va deschide sambata 7 septembrie, ora 18 la Muzeul Bistrita. Expozitia este realizata in colaborare cu Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, institutie care a initiat proiectul, Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, Protopopiatul Ortodox Bistrita, Protopopiatul Romano-catolic Targu Mures.

 

Avand o solida documentare intreprinsa de dr. Ana Dumitran, de la muzeul din Alba Iulia, expozitia este o contributie remarcabila la cunoasterea unor aspecte prea putin relevate pana in prezent, subliniind benefice legaturi interconfesionale, surprinzatoare, intre neamurile transilvane, ce se desfasoara sub privirea blanda a Fecioarei si a Pruncului Isus.. Expozitia impresioneaza prin ideea fundamentala aleasa, care cuprinde 48 de icoane pe lemn si sticla cu aceeasi tema, de la cele mai vechi si pana la cele mai noi reprezentari dupa icoane originale care au lacrimat, intre care s-au evidentiaza cele de la Ilisua si Spermezeu, un prapur de la Ni­cula, care dateaza din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, gravuri, ilustratie si carti rare, ce dateaza din prima jumatate a sec. XVIII.

 

Luminoasa imagine a Maicii Domnului cu Pruncul o intalnim in bisericile ortodoxe sau greco-catolice ale romanilor, in cele catolice ale maghiarilor, secuilor si sasilor, fiind adorata pentru puterile sale miraculoase. Expozitia Fecioarele inlacrimate ale Transilvaniei este un eveniment cultural important, fiind simbolic o rugaciune si un ex voto adus Nascatoarei de Dumnezeu, un semn al intelegerii si pacii, al tuturor celor ce marturisesc intru Hristos. Vernisajul va fi onorat de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Salajului si Maramuresului si a acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca.

 

 

0 comentarii2562 vizualizări04 septembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0