Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 28334 vizitatori azi
Alegeri in Consiliile Scolare ale Elevilor din unitatile de invatamant din tara.

Elevii care doresc sa devina lideri, sa reprezinte interesele colegilor lor si sa faca voluntariat in cea mai reprezentativa structura asociativa a elevilor din Romania, Consiliul Elevilor, au ocazia sa candideze in perioada 23 septembrie - 14 octombrie la functiile vacante de presedinte, vicepresedinte si secretar executiv din cadrul Consiliilor Scolare ale Elevilor.

            In fiecare an, Consiliul National al Elevilor da startul alegerilor in Consiliile Scolar ale Elevilor din unitatile de invatamant din tara, iar in acest an  data  de deschidere a perioadei de candidatura este  23 septembrie 2013. Alegerile in Consiliul Scolar al Elevilor reprezinta, in primul rand, posibilitatea elevilor de a se implica activ intr-un proces electoral si a invata ce inseamna puterea votului democratic. De asemenea,  Consiliul Elevilor este o scoala a democratiei care promoveaza valorile europene, actiunile de voluntariat si investeste in educatia non-formala a tinerilor.

            Astfel, pana in data de 14 octombrie 2013, orice elev care nu se afla intr-un an terminal la liceu isi poate depune candidatura online pentru o functie in cadrul Consiliului Scolar al Elevilor pe platforma www.wedu.ro. Documentele pentru dosarul de candidatura pot fi descarcate in format electronic de pe http://consiliulelevilor.org/alegeri-consiliul-elevilor-2013.php. De asemenea, dosarul de candidatura trebuie listat si predat in format fizic la comisia de concurs si validare infiintata la nivelul fiecarei unitati de invatamant. Pana in data de 14 octombrie vor avea loc in paralel campanii electorale, sesiuni de dezbateri si intrebari intre candidatii din fiecare unitate de invatamant din tara.

            Incepand cu data de 25 octombrie, vor avea lor sesiunile electorale la nivelul fiecarei unitati de invatamant pe baza calendarului de alegeri elaborat si votat de Adunarea Generala a Consiliului National al Elevilor.  Dupa finalizarea alegerilor, noii reprezentanti ai elevilor se vor intalni in cadrul primei Adunarii Generale a Consiliului Judetean al Elevilor.

            Consiliul National al Elevilor  ii indeamna pe elevi sa se implice activ in cea mai puternica structura de reprezentare a drepturilor elevilor din Romania, Consiliul Elevilor. Formarea profesionala si personala pe care ti-o ofera Consiliul Elevilor este unica datorita faptului ca este singura structura de tineret din Romania condusa in totalitate de elevi. Consiliul Elevilor este un loc ar responsabilizarii, al formarii si al cunoasterii dar este in acelasi timp si un loc al dezvoltarii personale, prin intermediul educatiei non-formala.

            Presedintii, Vicepresedintii si Secretarii Consiliilor Scolare ale Elevilor beneficiaza anual de formari pe diverse teme precum leadership, comunicare, munca in echipa, inteligenta emotionala, public speacking, debate, si managementul scrierii de proiect. De asemenea, membrii Consiliului Elevilor au ocazia de a se intalni la nivel judetean, regional si national in forumuri statutare in cadrul carora se dezbat subiecte precum drepturile elevilor din Romania si cresterea calitatii sistemului de invatamant romanesc. Nu in ultimul rand, reprezentantii elevilor se intalnesc cu factori de decizie politici si din societatea civila in vederea rezolvarii unor probleme precum finantarea in educatie, acordarea de drepturi elevilor in forurile decizionale din cadrul unitatii de invatamant sau acordarea unor drepturi sociale elevilor din Romania.

            Consiliul National al Elevilor este structura consultativa, partener al Ministerului Educatiei Nationale cu rol  in procesul decizional. Consiliul Elevilor conlucreaza pentru indeplinirea obiectivelor cu autoritatile locale si judetene, cu Inspectoratele Scolare Judetene, cu Directiile de Sport si Tineret si nu in ultimul rand cu asociatii care sprijina activitatea de tineret la nivel local, judetean si national. In acest an Consiliul Elevilor a militat si militeaza pentru acordarea a 6% din PIB pentru educatie in 2014, pentru acordarea dreptului de vot al reprezentantului elevilor in cadrul Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant, pentru decontarea integrala a transportului navetistilor, pentru aprobarea Statutului Elevilor dar si pentru respectarea Art. 16, alin.(3) din Legea Educatiei Nationale privind gratuitatea invatamantului liceal si implicit finantarea de catre stat a tuturor materialelor didactice necesare desfasurarii actului educational ( manuale, planse, lectii AEL, infrastructura scolara etc).

            Consiliul National al Elevilor, incepand cu anul 2013, reprezinta interesele elevilor si la nivel european, fiind membru observator al OBESSU(The Organising Bureau of European Students Union).

Presedintele CNE, Iulia-Flavia MIRON declara:

"Activiatile desfasurate de elevii implicati in cadrul Consiliilor Elevilor contribuie la o dezvoltare personala si profesionala pe care orele de curs nu o ofera. Educatia non-formala, actiunile de voluntariat si munca in echipa responsabilizeaza elevii fata de colegii lor si comunitatea in care traiesc. Procesul electoral reprezinta un exercitiu democratic, care formeaza elevii ca adevarati cetateni ai unei societati democratice."

            Daca iti doresti sa scrii si tu istorie in Consiliul Elevilor, candideaza pentru una din functiile vacante in CSE - ul tau si fii un factor al schimbarii. Pentru mai multe informatii despre cum poti candida, acceseaza www.consiliulelevilor.org si consulta-ti Consiliul Scolar al Elevilor din liceul tau despre cum te poti implica.

0 comentarii2352 vizualizări05 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0