Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 17 Ianuarie 2021 - 13172 vizitatori azi
FIZICA SI VIATA COTIDIANA.

Proiectul "FIZICA SI VIATA COTIDIANA" a fost lansat in anul scolar 2012-2013 la Sc. Gimnaziala Nr. 1, Bistrita, si continua anul accesta cu activitati desfasurate in scolile implicate. 

   Primele activitati s-au desfasurat la SC. Gimnaziala Nr.1, LUNCA ILVEI in 19.10.2013 cu elvii scolii "Horea Closca si Crisan", Turda, jud. Cluj iar in 26.10.2013 cu elevii Sc. Gim. Nr. 1, Bistrita, B-N. Organizatorul activitatii, dir. prof. IONEL BALEA, a imbinat placutul cu utilul si a demonstrate invitatilor importanta fizicii in viata de toate zilele precum si relatia dintre FIZICA si stiintele cu care se inrudeste dar si cu literatura. I-au fost alaturi colegele de scoala, doamnele profesoare VASIES ADELA (consilier educativ) TIMIS CATALINA, MOLDOVAN VICTORIA, BALAN VALERIA, VASIES IULIA, ZUBEC ELENA, FLOAREA IONASCA DARIA. Pentru inceput, dupa primirea deosebit de ospitaliera, s-a prezentat un scurt istoric al comunei, rezultatele in munca ale elevilor din aceasta comuna, colaborarea elevilor cu revista "EVRIKA" (colaborare coordonata de domnul prof. Ionel Balea), cateva principii de viata ale marilor fizicieni, legatura fizicii cu literature, precum si cateva glume din lumea fizicii (culmea agriculturii: sa ari un camp magnetic cu un Cal Putere!)

   Legatura fizicii cu natura a fost continuata intr-un mod sublim de doamna prof. FLOAREA DARE, profesoara de Limba si Literatura Romana, om al comunei, care, cu mare emotie, ne-a prezentat cartea scrisa de dumneaiei "Cartea sufletului meu", Ed. Karuna, Bistrita,2013, si ne-a recitat cateva poeme. A impartit apoi cateva volume profesorilor participant si elevilor din grup.

 Activitatea a continuat cu vizita la fabrica de cherestea din comuna, unde desi la ora respective se incheiase activitatea am fost asteptati de conducerea fabricii si am avut ocazia sa vedem drumul lemnului de la bustean la produsul finit, produs care merge in general la export. Am avut ocazia sa vedem cum functioneaza o centrala termica pe lemne, centrala care incalzeste si scolile facand astfel economie bugetului local, un generator electic care foloseste o locomotiva cu abur pentru a produce curentul necesar activitatatii fabricii.

 Am vizitat apoi o scoala primara unde se afla un muzeu al traditiilor mestesugaresti, practic istoria comunei. Aici am gasit elevii muncind sa realizeze un dinozaur din pet-uri, alaturi de profesoara lor. Am fost foarte impresionati de aspectul modern, pe care nu il avem in toate scolile bistritene!

Si aceasta nu e totul, pentru ca si timpul superb de vara tarzie, ne-a permis, am vizitat si pepiniera, pentru ca elevii sa vada drumul lung (100 ani) de la insamantare pana la taiere si intrare in productie a lemnului (rasinoase)

In fata cabanei "SILHOASA" a ocolului silvic, am gasit un "ochi" de apa unde elevii au putut observa reflexia luminii, formarea undelor precum si un piesaj de basm.

    Activitatea s-a incheiat cu masa la care am fost invitati inainte de plecare, lucru neprevazut in proiect, avand in vedere lipsa fondurilor pentru proiecte. Totul a fost posibil datorita sponsorilor de la fabrica vizitata, ospitalitatii deosebite a oamenilor de aici. 

Vreau sa spun ca am avut o activitate extraordinar de reusita datorita acestor oameni calzi, primitori si copii s-au simtit foarte bine. Au inteles ca aceasta nu a fost doar o plimbare, am invatat multe lucruri, am cunoscut oameni deosebiti. De altfel am auzit  un comentariu care imi confirma speranta "asa excursii sa tot facem". Eu le multumesc si pe aceasta cale organizatorilor si oamenilor din comuna care si-au rapit din timpul lor pretios pentru ca noi sa ne simtim bine si sa-i cunoastem mai bine. Trebuie sa va spun ca aceasta comuna este cu adevarat "vie" asa cum spune domnul dir. prof., Ionel Balea! Sunt foarte bucuroasa ca am avut idea acestui proiect si ca intuitia mea de dascal m-a ajutat sa-mi aleg oameni potriviti pentru a-l realiza, oameni de la care sa am ce invata! 

  Multumesc si parintilor care au dat voie elevilor sa ma insoteasca in aceasta activitate si sper sa gasesc si eu oameni care sa ma sprijine in urmatoare activitate la partea de "ospitalitate"! In continuare las imaginile sa vorbeasca!


 Cu mare drag si respect prof. MARIA POP, Sc. Gim. Nr.1, Bistrita.

 

0 comentarii12278 vizualizări27 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0