Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 26 Mai 2020 - 30778 vizitatori azi
Consiliul National al Elevilor solidar cu actiunile de protest ale profesorilor.

Consiliul National al Elevilor sustine actiunile de protest ale profesorilor desfasurate in scopul cresterii finantarii sistemului educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie.
Consiliul Na
tional al Elevilor(CNE) solicita Guvernului acordarea a 6% din PIB pentru educatie. In prezent, sistemul educational preuniversitar necesita o crestere a finantarii pentru a fi posibila revizuirea programei scolare, dotarea tehnica a unitatilor de invatamant, formarea tinerilor pentru piata muncii si asigurarea unor conditii si servicii sociale favorabile, precum burse, alocatii scolare si programe de consiliere si orientare in cariera.
 
Avand in vedere sprijinul slab pe care copiii proveni
ti din familii cu probleme financiare il primesc pentru participarea la studii, rata abandonului scolar a crescut in ultimii ani, ajungand in prezent la valoarea de 17,4%. Desi din 2005 pana in 2008 acest procent sazuse, acesta a crescut din nou dupa anul 2008. Prin urmare, legatura intre rata abandonului scolar si investitia in educatie este mai mult decat evidenta - perioada 2005-2008 este caracterizata de o crestere usoara a investitiei in educatie si de o scadere a ratei abandonului, iar perioada de 2008 este caracterizata de o scadere continua a finantarii educatiei si de o crestere a ratei abandonului. Prin urmare, suntem departe de tinta nationala pe care si-a setat-o Romania in contextul strategiei Uniunii Europene "Europa 2020" care presupune ca rata de abandon scolar in 2020 va fi de 11,3% si ne clasam printre tarile cu cea mai mare rata de abandon scolar din intreaga Europa.
Analfabetism func
tional este o notiune care se refera la persoanele care stiusa citeasca, dar nu intelegceeace au citit. Mai precis, o persoanapoatesareproduca verbal sauinscris un text, dar nu il intelege suficient pentru a-l folosi ca resursa in reusita unei actiuni sau in performanta. Semnele grafice sunt recunoscute, dar continutul de idei nu este inteles decat, eventual, la un nivel foarte superficial. La testele PISA privind rata de analfabetism functional, rezultatele arata ca Romania este tara cu a doua cea mai mare rata de analfabetism functional din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, valoarea acesteia ajungand la peste 40%.
 
Printre priorita
tile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu pregatesc elevii pentru piata muncii si care nu sunt promovate ca o alegere viabila in defavoarea invatamantului teoretic. In invatamantul tehnologic, datorita schimbarilor frecvente a modulelor si a programei scolare, elevii si profesorii sunt bulversati si demotivati si solicita ca aceasta filiera sa se axeze pe o formarea de competente vizibila ulterior pe piata muncii. Totodata, sistemul este foarte afectat de lipsa pregatirii resursei umane. Datorita salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezinta cu adevarat o oportunitate in cariera unei persoane, ci din contra, o alternativa a lipsei altor oportunitati in piata muncii. Astfel, datorita lipsei de competitie si de selectie, ajung in sistem oameni care nu sunt devotati profesiei si care nu detin in primul rand calitati de dascal.
 
De asemenea, Consiliul National al Elevilor considera dezavantajoasa ordonanta guvernului privind decontarea transportului elevilor naveti
sti si solicita acoperirea totala a cheltuielilor de transport conform Art.84, alin.(3) din Legea Educatiei Nationale.
 
Pre
sedintele CNE, Iulia Flavia MIRON declara:
 
"Sus
tinem profesorii in demersul pentru obtinerea a 6% din PIB pentru educatie. Subfinantarea cronica a sistemului educational atrage dupa sine consecinte dezastroase asupra societatii romanesti. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Trebuie sa ne conformam normelor europene, iar investitia in educatie reprezinta calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale"

 

Contact:
Cristian Girneata - Secretar al Departamentului de Relatii Externe
Telefon: 0763 396 409
e-mail: garneata.cristian@yahoo.com

0 comentarii2233 vizualizări06 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0