Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 11352 vizitatori azi
Sfarsit de toamna liric la Palatul Copiilor!(39 de poze)

In cadrul proiectului Comenius "Sa unim Europa printr-un fir muzical" si al Festivalului National al Sanselor Tale, cercurile de Teatru/ Creatie literara,  Jurnalism si Engleza de la Palatul Copiilor au desfasurat Saptamana Toamnei Muzicale. Aceasta a constat in ateliere de lucru interactive - parinti-copii, expunerea creatiilor pe frunze, "recitarea in orchestra", micro-scenarii incropite de copii si... poezia parintilor! Grupa de engleza, coordonata de profesorul Ioan-Sabin Muresan, facand un liant comeniusian cu Europa, a prezentat un colaj de versuri in engleza, scrise de membri cercului, pe tema dans si cantec in plina toamna, cu o  frumoasa regie. Elevii de la teatru creativ si-au mimat propriile povestioare/ poezii - concerte nenumarate de toamna - pentru ca publicul sa poata ghici ce se intampla in creatia scrisa, urmand ca parintii sa faca un pas pe scena  pentru a clarifica, lecturand. Dupa 4-5 interventii, urma "recitarea in orchestra", moment in care actorii isi mimau creatiile concomitent (muzica miscarii!), sub bagheta-dirijoare a creionului cu aripi de frunze. Ca un fel de feed-back si pentru un spectacol de imagine suplimentar. Apoi ramaneau nemiscati, oarecum blocati in poveste, dar, un clopotel ii trezea si reveneau in patria realitatii. Actorii din ciclul primar au gandit/ prezentat si mici scenete, incropite/ improvizate in timpul atelierului de lucru, cu personaje din povestioarele lor. Elevii creativi de gimnaziu/ liceu au sustinut o lectura publica, expresiva, in fata auditoriului din texte proprii, pe teme precum "Pagini din cartea acestui anotimp", "Retete mai altfel", "Pe portativul toamnei", "Lasa-mi, toamna, pomii verzi", "Scrisoare adresata timbrului" etc. La final, parintii/ bunicii au fost pusi in lumina reflectoarelor prin intermediul unor ganduri de toamna scrise de acestia pe sabloane de frunze si expuse mai apoi pe un panou auriu - pagina dansilor de creatie - sub forma de poem. Apreciem sensibilitatea si entuziasmul cu care s-au prins in jocul nostru. Din cand in cand, au rasunat si fragmente muzicale de sezon, pe versurile unor poeti indragiti - Ana Blandiana, Nichita Stanescu, George Toparceanu, interpretate de mari artisti si fredonate si de noi.

            Pe parcursul celor patru activitati cu public din aceasta saptamana, au fost implicati cam 99 de copii si cam tot atatia parinti, bunici, frati si alti apropiati. Invitati, si colaboratori in acelasi timp, au fost si doamna inspector pe probleme educative, Monica Buboly, alaturi de Nora, actrita care a deschis printr-un fermecator "Hello!" si o ploaie de frunze una dintre activitati, domnul director, profesor Sever Suteu, care ne sustine mereu, si doamna profesoara Iulia Istrate, coordonatoarea proiectului Comenius pe rol de la Palat, care a punctat si cu aceasta ocazie aspecte speciale ale oportunitatii internationale deosebite pe care o avem.

            Indrumatoarea noastra, profesoara Ionela-Silvia Nusfelean, a incercat sa modereze cu naturalete workshop-urile lirice. Textele copiilor, de la clasa pregatitoare (dupa benzi desenate, inregistrate, traduse in cuvinte) pana la clasa a XII-a, clipesc in aceste zile pe holul Palatului, ca o ultim flash de sensibilitate din aceasta toamna, intr-un fir muzical, fiind gazduite, in curand, si-n spatiu on line bistritanews. Lectura placuta a frunzelor literare, chiar printre primii fulgi!

 

Ioana Ilinca Moldovan, clasa a VII-a

Palatul Copiilor Bistrita. 

0 comentarii2723 vizualizări29 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0