Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 26 Mai 2020 - 15852 vizitatori azi
Scoala Gimnaziala nr 1 Bistrita, daruieste si ajuta!

Indiferent daca mai cred sau nu in Mos Nicolae, copiii trebuie sa descopere bucuria de a le face un cadou celor dragi. E important sa-i invatam pe cei mici sa daruiasca un zambet, respect, atentie, iubire si jucarii fara sa astepte nimic in schimb. In preajma Sarbatorilor de Iarna cei mici se gandesc numai la cadourile pe care le vor primi de la mosul si cum sa formuleze scrisoarea in care sa-i povesteasca Mosului cat de cuminti au fost tot timpul anului. De multe ori ei nu mai apreciaza portocalele gasite sub brad, dimpotriva, fac mofturi chiar si atunci cand gasesc ultimul joc pe calculator aparut pe piata.

Altii nici nu mai cred in Mos Nicolae sau in Mos Craciun! Asta pentru ca parintii lor nu-i mai lasa sa viseze, sa-si pastreze acel dram de inocenta de a crede in miracole si in lucrurile bune care pot sa se intample in lume datorita vointei lor.

Totusi, indiferent daca mai cred sau nu, copiii trebuie invatati sa daruiasca. Cand inveti un copil sa daruiasca, pui de fapt o temelie in educatia unui om responsabil. Altruismul este una dintre cele mai nobile caracteristici ale fiintei umane. El poate fi sadit in sufletul copilului inca din primii ani de viata. Generozitatea copilului se dezvolta cu ajutorul parintilor si a dascalilor care-i invata.

E important sa le vorbim copiilor despre nevoile celor mai putin norocosi ca ei si sa-i invatam inca de mici sa daruiasca jucarii sau hainute pe care nu le mai folosec copiilor nevoiasi, sau centrelor de copii si orfelinatelor. Daca se educa spiritul filantropic inca de cand sunt mici si sunt obisnuiti cu actele de caritate, vor dezvolta mai usor aceasta latura marinimoasa si o vor cultiva si cand vor fi mari, dand dovada de empatie si marinimie fata de aproapele lor.

In spiritul acestor idei, Scoala Gimnaziala nr. 1 a initiat o campanie de caritate, intitulata "Daruieste si ajuta!", care se deruleaza in perioada 5-20 decembrie 2013. Astfel, in 5 si 6 decembrie a avut loc "Bazarul lui Mos Nicolae", o actiune organizata de Consiliul Elevilor si catedra de Limbi Moderne a scolii. In cadrul acestui bazar, unii copii au donat jucarii, carti, jocuri si alte obiecte dragi lor, pentru a fi vandute de colegii lor mai mari, iar altii au adus prajituri, fursecuri, budinca, ceaiuri si alte produse  delicioase facute acasa impreuna cu mamicile si bunicile lor. Cu bucurie, dar si cu responsabilitate, s-au implicat si au dat dovada de generozitate si altruism, acum mai mult ca oricand!

Entuziasmul i-a cuprins pe toti cei prezenti, datorat bucuriei de a-si vedea produsele expuse pe standuri frumos amenajate de ei, de a vinde din produsele lor sau de a le cumpara pe cele ale colegilor lor si de a gusta din bunatatile aduse la bazar, dar mai ales, de bucuria de a oferi si ajuta! Stiu cu totii ca, banutii adunati in cadrul bazarului, vor fi donati unor copii din scoala, copii cu o situatie materiala precara, fiind sprijiniti asfel sa-si cumpere ghetute noi si hainute groase care sa-i protejeze de frigul acestei ierni.

In semn de recunostinta pentru generozitatea lor, Mos Nicolae a poposit astazi la Scoala Gimnaziala nr. 1 si adus cu el cadouri pentru cei mici si multe, multe zambete pe fetele copilasilor prezenti in curtea scolii, intr-o atmosfera desprinsa parca dintr-un basm! Afara ningea frumos, copiii adunati in jurul bradului frumos impodobit, au cantat colinde si si-au umplut sufletul cu bucuria sarbatorilor de iarna.

Apoi, cuprinsi de acest sentiment frumos, au pornit cu bucurie spre Biblioteca Judeteana, ducandu-si cu ei cadourile realizate cu multa grija, pentru a le dona copiilor sarmani, prin intermediul actiunii SHOE BOX. Au fost cu totii mandri sa afle ca, au ajutat astfel Biblioteca Judeteana sa atinga numarul de 117 cutii de cadouri, care vor ajunge in curand in familiile nevoiase si vor face o bucurie unor copilasi.  Cu totii au constientizat faptul ca, sunt foarte multi copii care nu au de la cine sa primeasca niciun cadou si darul lor este foarte important in toata aceasta actiune!

Profesorii indrumatori ii felicita pe copilasii marinimosi pentru modul cum s-au implicat si le multumesc tuturor parintilor si bunicilor pentru sprijinul acordat!

Va dorim Sarbatori Fericite, pline de bucurii alaturi de cei dragi!

 


Ehipa de proiect: Anamaria Tofan, Mihaela Rusu, Cecilia Zsejki si Veronica Cimpeanu.

Colaboratori: profesori diriginti- Elisabeta Nagy, Monica Orban, Dana Moraru, Corina Scridon si Andreea Rus, precum si d-nele invatatoare: Buta Valeria, Candale Lucia, Lucia Dreptate si Alina Petri.

Le multumim foarte mult tuturor colegilor pentru solidaritate si generozitate!

 

Cu admiratie,

Veronica Cimpeanu, consilier educativ al Scolii Gimnaziale nr. 1 Bistrita.

 

 

0 comentarii2744 vizualizări08 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0