Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 21292 vizitatori azi
Elevii de la C.N.A.M. s-au instruit in cadrul proiectului "Fii reporter de liceu".

Profesoara de limba si literatura romana de la Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita - Aurelia Hiruta, alaturi de elevii membrii ai clubului de jurnalism ai liceului au initiat un proiect educational si de implicare activa pe teme jurnalistice. Astfel, in 17 decembrie la "Centrul de documentare si informare" al Colegiului National "Andrei Muresanu" a avut loc o intalnire intre mai multi elevi de la C.N.A.M. care editeaza ziarul "CNAM online" cu elevii de la Liceul tehnologic "Liviu Rebreanu" din Maieru si liceul "Radu Petrescu" din Prundu-Bargaului.

            La acest proiect ce foloseste jurnalismul cetatenesc ca metoda de educatie civica a tinerilor au fost prezenti si inspectorul scolar Monica Buboly, directorul adjunct al CNAM -  Nicolae Grigore, profesori de la cele trei unitati de invatamant si trei jurnalisti locali. Dupa prezentarea temei proiectului facuta de profesoara Aurelia Hiruta a urmat o expunere realizata de catre profesorul Eugen Neamtiu referitoare la modul in care se poate realiza un ziar online.

            Directorul AS-TV Bistrita, Cristian Berari, a prezentat particularitatile unei televiziuni locale si a unui reporter TV iar eu am prezentat modul de organizare si functionare a ziarului online Bistritanews, dar si aspecte privind moralitatea, corectitudinea si deontologia in presa. Activitatea cea mai intensa a constat in activitati practice si discutii ample pe tema jurnalistului de radio, subiectul fiind predat de catre jurnalista Carmen Iancu de la "Radio Somes". Aceasta a realizat cu toti elevii prezenti teste grila, modele de initiere in meseria de reporter radio dar si exercitii practice referitoare la modul de inregistrare folosind un reportofon, redactarea unei stiri sau perceperea unei informatii intr-o multitudine de zgomote ce tind sa acopere mesajul principal adresat reporterilor de liceu.

            Toate aceste detalii si exercitii realizate de jurnalistii profesionisti invitati au fost un prim pas in formarea tinerilor liceeni ca si jurnalisti deoarece pana la initierea in aceasta grea dar frumoasa meserie mai sunt cativa pasi de trecut printre care finalizarea studiilor liceale si pe cat posibil, absolvirea unei institutii de invatamant superior, preferabil fiind in domeniile: jurnalism, comunicare-relatii publice, drept sau filologie, ce permit unui tanar sa obtina suficiente informatii teoretice ce-i vor fi de folos in viitoarea cariera de jurnalist.

 

 Marius Chiuzan.

1 comentariu3451 vizualizări18 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0