Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 9320 vizitatori azi
Peste 93% dintre elevii claselor a VIII-a din BN intentioneaza sa-si continue studiile intr-o forma de invatamant liceal.

In cadrul sedintei cu directorii de licee din judet, din data de 9.01.2014, au fost prezentate rezultatele   studiului anual al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Bistrita-Nasaud, avand ca scop reliefarea unor tendinte legate de orientarea scolara a elevilor claselor a VIII-a. Cu aceasta ocazie au fost prezentate concluziile asupra interesului acestora pentru diferite licee si a modalitatilor prin care contributia scolii in orientarea si consilierea educationala a elevilor poate fi imbunatatita. La aceasta cercetare au participat 84,39% dintre elevii de clasa a VIII-a din judet.

            Datele furnizate au fost utilizate pentru elaborarea planului de scolarizare al ISJ BN pentru anul scolar 2014-2015.

             In acest an scolar peste 93% dintre elevi intentioneaza sa-si continue studiile intr-o forma de invatamant liceal. Procentul elevilor care nu au luat o decizie in ceea ce priveste continuarea  studiilor ramane scazut si in acest an (4,97%), semn al unui grad ridicat de cristalizare a optiunilor elevilor.  Aceasta cristalizare se datoreaza si activitatii de consiliere si orientare din scoli. Alegerea facuta de elevi este determinata, in principal, de rezultatele scolare obtinute in gimnaziu (28%) si de aptitudinile personale (23%). Elevii au nevoie, in primul rand, de informatii despre licee (40%), dar si de ore de pregatire suplimentara in scoala (24%) si de activitati care sa ii ajute sa isi descopere aptitudinile si interesele (20%). Aceasta ultima nevoie poate fi acoperita prin apelul la profesorul consilier al scolii (acolo unde acesta exista) sau la CJAP BN, mai ales ca 8% dintre optiunile exprimate reclama nevoia de orientare scolara si profesionala oferita de profesorul consilier scolar. Avand in vedere numarul insuficient de consilieri scolari in judet (35), consideram ca o contributie semnificativa in acest sens poate avea orice diriginte/profesor din scoala.

           Elevii au alcatuit si un top al celor mai prestigioase licee din judet. Pe primele locuri se afla C.N. Liviu Rebreanu - 27,68% si  C.N. Andrei Muresanu - 27,09%, urmate de C.N.George Cosbuc, C.T.Infoel Bistrita, Liceul Sportiv Bistrita, Liceul Teoretic "Solomon Halita Sg.Bai, Colegiul Petru Rares Beclean, Liceul Teoretic "Radu Petrescu ", Prundu Bargaului, Colegiul Economic Nasaud si  Liceul Teoretic Sanitar Bistrita.

            In conformitate cu cerintele specifice ocupatiei, consilierul scolar realizeaza in scoala mai multe activitati, una dintre acestea constand in  implementearea programelor de educatie pentru cariera in scopul formarii de competente necesare elevilor in alegerea traseului educational.

Studiul a fost realizat de profesorii consilieri: Luciana Sidor - coordonator CJAP BN, Cristina Harap - CJAP BN, Bianca Florea - CJAP BN, Tudor-Daniel Pavelea - CJAP BN si director CJRAE BN - Daniela Hudrea.


 Date contact: CJRAE BN   E-mail: cjraebn@yahoo.com  

   Telefon:  0363401110.

 

 

0 comentarii2394 vizualizări10 ianuarie 2014
rss 2.0
rss 2.0