Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 25 Mai 2020 - 12704 vizitatori azi
Ziua Unirii sarbatorita la Scoala Gimnaziala nr. 1 Bistrita.

La Scoala Gimnaziala nr. 1 Bistrita, evenimentele culturale si istorice care ne contureaza profilul de cetatean roman, sunt adesea marcate prin activitati tematice cu scop educativ. Luna ianuarie a adus spre interesul cadrelor didactice ale scolii noastre, o preocupare mai atenta in zilele de 15 ianuarie, cand s-a sarbatorit Ziua Culturii Nationale si 24 ianuarie, Ziua Unirii, amintindu-ne tuturor de o data importanta in istoria Romaniei.

Astfel, d-na invatatoare Valeria Buta a organizat pentru clasele a IV a ale scolii noastre, concursul pe tema istorica "Hai sa dam mana cu mana" precum si o expozitie de desene sub genericul " Unirea in ochi de copil". In concurs s-au intrecut doua echipaje (Muntenia si Moldova) formate din 12 elevi, reprezentanti ai claselor a IV-a, in care au demonstrat ca detin multe cunostinte despre Unire si infaptuitorul ei. Elevii clasei a IV-a B si-au dovedit talentul de mici actori in sceneta " Mos Ion Roata si Cuza-Voda".

Doamnele profesoare Monica Orban si Maria Nigel au organizat o festivitate de celebrare istorica a zilei de 24 ianuarie, realizand cu clasele a VIII a o dezbatere pe aceasta tema, apoi un atelier de informare si promovare a acestei zile prin realizarea de afise, care au fost expuse de elevi in salile de clasa si la panourile de expunere din holul scolii. Am fost apoi invitati cu totii, profesori si elevi atat de la ciclul gimnazial cat si de la cel primar, in curtea scolii, unde doamna profesora Monica Orban ne-a vorbit despre importanta zilei de 24 ianuarie, discurs din care citez:

 "Este o zi cu valoare de simbol pentru istoria moderna a Romaniei. Intr-o conjunctura politica favorabila, generata de acordul marilor puteri europene in privinta unirii Principatelor si de activitatea asidua a unionistilor moldoveni, la 5 ianuarie 1859 colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domn al Moldovei. Dar, inca unirea nu era realizata. In Adunarea electiva a Tarii Romanesti lucrurile nu erau inca definitiv transate, ca urmare a mentinerii unor disensiuni intre diferitele grupari. Pentru a sprijini procesul de unire, deputatii l-au ales pe domnul Moldovei la 24 ianuarie 1859 si la Bucuresti. S-a realizat astfel, incredintarea conducerii unice a celor doua state romanesti unei singure persoane- Domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti- Alexandru Ioan Cuza.

     Importanta actului politic de la 24 ianuarie 1859 se regaseste in ceea ce a infaptuit "Domnul Unirii" in cei sapte ani ai domniei sale -24 ian. 1859- 11feb. 1866. Reformele sale au abordat cele mai semnificative domenii ale societatii romanesti , iar modernizarea acesteia in consens cu evolutiile europene ale epocii a fost evidenta. Au fost reformate: administratia, armata, justitia, invatamantul, dar s-au adoptat si o noua Constitutie - Statutul Dezvoltator al Conventiei de la Paris, o Lege electorala si, poate cea mai reprezentativa- Legea rurala- care a creat posibilitatea improprietaririi a peste 450 000 de familii taranesti. Poate, cu gandul la ei, la taranii cei multi si greu incercati de-a lungul secolelor, marele om politic Mihail Kogalniceanu ii spunea domnitorului, la 5 ianuarie la Iasi, in momentul alegerii sale:" Alegandu-te pre tine Domn in tara noastra, noi am voit sa aratam lumii aceea ce toata tara doreste: la legi noua, om nou. (...) iar Tu, Maria ta, ca Domn, fii bun si bland, fii bun, mai ales pentru aceia pentru care mai toti Domnii trecuti au fost nepasatori sau rai."

Apoi, intr-o atmosfera de sarbatoare am ascultat frumoasele versuri scrise de Vasile Alecsandri, in Hora Unirii si asa cum era de dorit, ne-am antrenat cu mic cu mare in hora. Cateva clipe mai tarziu, niste copilasi veseli de atata rotit in hora, m-au intrebat "Doamna profesora, cantecul asta il gasim si pe You Tube, ca ne place!?" Am realizat atunci, zambind, ca scopul educativ a fost atins, ca am reusit sa-i informam pe elevi despre semnificatia acestei zile si totodata, un astfel de moment patriotic pentru noi "cei mari", poate  totusi sa produca un "click" in interesul elevilor din generatia actuala de "internauti". In mintea multora dintre noi, cand ne-am desprins din hora, mai rasunau inca versurile:

"Hai sa dam mana cu mana
Cei cu inima romana, 
Sa-nvartim hora fratiei
Pe pamantul Romaniei!

Iarba rea din holde piara! 
Piara dusmania-n tara! 
Intre noi sa nu mai fie
Decat flori si omenie!"

 

 Profesor Veronica Cimpeanu

Consilier educativ al Scolii Gimnaziale nr. 1 Bistrita.


 

0 comentarii3367 vizualizări26 ianuarie 2014
rss 2.0
rss 2.0