Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 21568 vizitatori azi
"Nanobiofun"- proiect prin care s-au facut primii pasi spre tratarea cancerului in Romania.

Institutul de Cercetari Interdisciplinare in Bio-nano-stiinte al UBB a finalizat de curand un proiect numit uzual "Nanobiofun", in care s-au facut primii pasi spre un nou tip de tratament  pentru tratarea cancerului pe baza exploatarii unor proprietati fizico-chimice pe nanoparticule de aur si argint pur biofunctionalizate si marcate cu molecule fotosenzitive. Aceleasi studii urmaresc si obiective ca poducerea de nanosenzori pentru detectia de biomarkeri (substante care certifica prezenta tumorilor) si diferitti contaminanti din mediu. Este unul din proiectele incheiate recent de institutie in cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte de cercetare din Romania, in cadrul Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare (PNCDI) la sectiunea "Proiecte complexe de Cercetare Exploratorie" pentru perioada 2007-2013. Prof. univ. dr. Simion Astilean.

  Ceea ce defineste cercetarile Centrului de Nanobiofotonica si Microscopie Laser din cadrul institutului Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) este tematica interdisciplinara a cercetarii care a implicat colaborarea efectiva a fizicienilor, biologilor si chimistilor, potrivit prof. univ.dr Simion Astilean, directorul proiectului (lucreaza in domeniul nanoparticulelor de peste 12 ani). "Noi aici elaboram o noua metoda pentru tratarea cancerului, bazata pe nanoparticule de aur pur si celule fotoreactive. Noi, ca fizicieni, producem si carecterizam aceste particule, iar biologii le studiaza efectele asupra celulei, urmarind gradul de toxicitate asupra celulei, si capacitatea lor de a distruge celulele maligne", explica prof.Astilean.

    O alta zona abordata in cadrul aceluiasi proiect este cea a producerii de nanosenzori pentru detecttia de biomarkeri si contaminanti din mediu. S-au mai facut cercetari fundamentale pentru intelegerea unor mecanisme moleculare de amplificare a fluorescentei. "Cu siguranta, cu proiectul nostru s-a facut un pas iin fata in acest domeniu. Am inserat nanoparticule in celule, am demonstrat ca sunt biocompatibile dar pot fi proiectate inteligent, astfel incat sa distruga celula tumorala. Acum cautam cateva directtii  concrete sa mergem mai departe. Depunem mereu proiecte. Pana acum, am rezolvat aspecte mai generale, de laborator, acum vrem sa mergem mai precis, mai tintit pe aplicatii. Incercam sa ne adresam, de pilda, unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar, ovarian, de prostata", a explicat profesorul.

 

  Intre rezultate, s-au numarat si 4 conferinte invitate, 208 citari in articole de specialitate, angajarea unui numar de 58 de tineri studenti masteranzi (17 dintre care 7 au devenit doctoranzi), doctoranzi (22 dintre care 7 au sustinut tezele de doctorat) si 19 post-doc, finalizarea unui numar de 8 teze de doctorat, pe tematica proiectului si organizarea a doua workshopuri tematice.    Problema institutului si a cercetarii romanesti in general este ca nu sunt resurse pe masura ambitiilor. Nu poti face cercetare doar cu dotari performante, fara sa ai oameni de valoare. Ne afecteaza foarte mult aceasta migrare a creierelor. Cu cat investim mai mult in tineri si devin mai pregatiti, cu atat tentatia de a pleca afara va fi mai mare. Institutul dispune de oameni de valoare, dar daca nu ii sprijinim, ei vor pleca, fiecare e curtat de diverse structuri", a atras atentia prof.Simon, directorul institutului de cercetari.

 
   Ca professor de fizica la scoala gimnaziala ma straduiesc sa-i invat pe elevi "abecedarul fizicii", sa le deschid calea spre aceasta stiinta, sa-i fac sa inteleaga legatura ei cu celelalte stiinte dar si importanta care o au in evolutia omului, a tehnicii si vietii in general. Astfel, dincolo de ore, ne implicam si noi in mici proiecte cum este "FIZICA SI VIATA COTIDIANA" in cadrul caruia avem un parteneriat cu Facultatea de Fizica de la UBB, Cluj-Napoca, realizat prin intermediul prof. univ.dr. Simion Astilean. In acest sens, organizez anual excursii la un eveniment deosebit realizat de facutate pentru publicul larg, "SAMBATA EXPERIMENTELOR"! Este un eveniment de la care elevii mei se intorc entuziasmati si mai "aplecati" spre studiul fizicii!

 

Prof. POP MARIA, Scoala Gimnaziala Nr. 1, Bistrita.

 

0 comentarii2583 vizualizări01 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0