Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 9524 vizitatori azi
Parteneriat Multilateral Comenius.

"Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical" (EU-ROPE) Deplasare transnationala Institut d'Auro Santpedor, Spania, 28 ianuarie-02 februarie 2014. Palatul Copiilor din Bistrita este implicat, incepand din august 2013, in derularea Parteneriatului Multilateral Comenius  "Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical" (EU-ROPE) cu durata de 2 ani, finantat de catre Comisia Europeana, prin Programul Long Life Learning. In proiect sunt implicate, alaturi de institutia noastra, 5 institutii partenere, din Germania, Spania, Turcia, Polonia si Portugalia. 

In perioada 28 ianuarie-02 februarie 2014, a avut loc cea de-a doua intalnire de proiect, in localitatea Santpedor, din Spania, la care Romania a fost reprezentata de o echipa de 8 elevi(Leach Florin, Moldovan Anda, Nagy Aurel, Leach Gabriela, Nagy Vasile, Nascutiu Melania, Moldovan Cristina si Popovici Denisa) si 2 cadre didactice, profesorul coordonator de proiect, Iulia Istrate si profesorul Puscas Teodor, membru in echipa de proiect de la Palatul Copiilor Bistrita.

Elevii si profesorii parteneri in proiect(peste 60 de participanti din tarile invitate si peste 40 de participanti ai tarii gazda) au avut intalniri de lucru la Institutul d'Auro Santpedor si la primaria orasului Santpedor, au desfasurat numeroase ateliere, pe teme cultural-artistice, au realizat materiale comune, afisul spectacolului, s-au familiarizat cu sistemul educational din Spania, cu cultura si obiceiurile acestora.Momentul culminant a fost prezentarea, la Teatrul Cal Llovet, in prezenta unui public numeros, a spectacolului  "Alice in Euroland", un musical, in care Alice, descopera pe rand cele 6 tari  europene, partenere, prin dans, cantec, muzica instrumentala, imagini.Deosebit a fost faptul ca fiecare echipa a avut elevi, participanti la prezentarea altei tari si fiecare tara a fost introdusa in spectacol, printr-un moment artistic, de un alt partener european, realizandu-se in acest fel un schimb intercultural complex. Comunicarea interculturala inseamna nu numai noi deschideri catre alte orizonturi culturale, dar si o achizitionare de noi informatii care permit cunoasterea si respectarea celui de langa noi, acceptarea reciproca si mai ales o imbunatatire a propriei culturi.

Echipa din Romania a prezentat un musical plin de viata si culoare, o coregrafie inedita pe momente de inspiratie folclorica, dansuri din zona Olteniei, Moldovei si Transilvaniei, permitand personajului Alice (Melania Nascutiu) sa prezinte tuturor o Romanie minunata,  plina de cultura, istorie fascinanta si peisaje incantatoare.

Intalnirea de proiect din Spania a fost o experienta inedita, cu totii, elevi si profesori, am avut ocazia sa aflam multe lucruri interesante despre cultura, istoria, traditiile tarii gazda si a tarilor partenere in proiect, dar si despre noi insine si locul nostru in Europa. Schimbul acesta de experienta ne-a dat ocazia sa ne redescoperim in context european, sa reanalizam ceea ce inseamna a fi roman, sa intelegem ca datinile si obiceiurile mostenite si pastrate ne fac unici in Europa. Elevii si profesorii au participat cu mult interes la toate activitatile, am avut parte de cateva zile minunate, incarcate de activitati diverse, care au pus in valoare pe toti partenerii proiectului care s-au intalnit la Institutul d'Auro, Santpedor .

Proiectul este finantat de Comisia Europeana din cadrul Programului Sectorial Comenius, Programul de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Acest material este responsabilitatea exclusiva a autorului iar Comisia Europeana si ANPCDEFP nu sunt responsabile pentru informatiile continute.

 

Prof. Iulia Istrate

              Palatul Copiilor Bistrita

0 comentarii3283 vizualizări06 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0