Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 31 Mai 2020 - 2974 vizitatori azi
Pregatim martisoare, cu mic, cu mare.

Obiceiul martisorului dateaza din vremuri indelungate, ceea ce face ca aceasta datina sa isi pastreze totusi insemnatatea si in zilele noastre. Pe vremea dacilor simbolurile primaverii fiind confectionate din timpul iernii, urmand sa se poarte dupa ziua de 1 Martie. Traditiile romanesti din satele transilvanene dau culoare vietii si confera legendei Martisorului marcarea tranzitiei dintre sfarsitul iernii, anotimpul rece si intunecat si venirea primaverii.

Buni pastratori ai acestei traditii, copiii din grupa mare C de la Gradinita cu Program Prelungit nr. 3 Bistrita, alaturi de educatoarea lor, Ionela Lazea, si elevii din clasa XII C de la Colegiul Tehnic Infoel, indrumati de profesoarele Iuliana Matean si Alina Pop s-au hotarat sa continue acest frumos obicei al pregatirii martisoarelor, dorind sa fie primii din cadrul Proiectului Judetean "Curcubeul Schimbarii" care saluta calduros venirea primaverii.

Vineri, 21 februarie 2014, in grupa micutilor de la Gradinita nr. 3, elevii de liceu au fost asteptati cu mare drag si nerabdare. Doamna educatoare a pregatit 6 centre de arta cu diverse materiale in cadrul carora copiii, impreuna cu elevii au pictat martisoare pregatite din gips. Liceeni au participat alaturi de copii la activitatea "Pregatim martisoare, cu mic, cu mare", amintindu-si cu drag de momentele in care ei insisi erau prescolari.

La sfarsitul activitatii Florin ne-a impartasit: "Totul a fost foarte frumos, copiii sunt minunati!!!♥♥♥", dar si colegii lui ne-au transmis cateva din impresiile lor:

"A fost minunat! M-am simtit ca in copilarie. Multa veselie, culori si IUBIRE!"

 "Vizita la gradi a fost foarte placuta si relaxanta. Ne-am simtit foarte bine, parca ne-am intors in timp."

"Cei mai frumosi copii! Mi-am amintit de anii de gradi!"

"A fost o placere sa pictam cu copiii. Au fost minunati si ne-au ajutat foarte mult."

            Prescolarii au fost si ei foarte incantati ca au avut asemenea vizitatori si ca si-au facut prieteni mari, "de liceu". Le-a placut cand "au legat snuruletele la martisoare" sau "cand au cantat si s-au distrat impreuna". La finalul activitatii prescolarii au interpretat cateva cantece de primavara si i-au indemnat pe prietenii lor mai mari sa le mai faca cate o vizita.

            Martisoarele confectionate in parteneriat cu liceeni vor fi vandute de catre prescolarii din grupa mare C, joi, 27 februarie 2014, de la orele 16:00 pana la orele 17:00, pe Pietonalul Liviu Rebreanu in cadrul actiunii organizate de Centrul de Informare si Educatie Ecologica din cadrul Primariei municipiului Bistrita. Fondurile obtinute in urma vanzarii martisoarelor vor fi folosite pentru cofinantarea unei excursii a prescolarilor in saptamana "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" din perioada 07 - 11 aprilie 2014.

 .

Prof. Ionela Lazea, Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita

Prof. Iuliana Matean si Alina Pop, Colegiul Tehnic Infoel.

0 comentarii2471 vizualizări23 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0