Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 20314 vizitatori azi
DRAGOBETELE SI TRADITIILE LA LECHINTA.

Daca este cinstita din inima, asa cum se cuvine, sarbatoarea Dragobetelui reuseste sa starneasca inca emulatie in randul tinerilor. Un exemplu in acest sens poate fi evenimentul cultural sugestiv intitulat "Tine-te de traditii", ajuns la a doua editie. Organizata de catre doamnele Camelia Florian si Daniela Hlinca (ambele profesori ai Liceului Tehnologic Lechinta), manifestarea si-a dorit sa exprime prin sine frumusetea si curatenia sentimentului de iubire romanesc.

Desfasurata la raspantie de drumuri, in mijlocul Lechintei, acolo unde dorurile se intalnesc, sarbatoarea iubirii din 24 februarie nu avea cum sa lase indiferenti participantii. Vraja Dragobetelui i-a invaluit incet, dar sigur pe toti cei prezenti, de la elevi, la parinti si cadre didactice, o data cu primele acorduri ale muzicii populare. Caci o sarbatoare romaneasca nu putea fi intregita decat de acordurile cantecelor traditionale mostenite de la inaintasi. Asa ca primul moment al programului, anuntat cu emotii de catre elevii prezentatori Roxana Deac si Catalin Deac, a constat in interpretarea unor melodii populare. Fie ca au fost tanguitoare, de dor si jale, fie ca au fost saltarete si sugubete, cantecele de dragoste, puse in valoare de vocile tinere ale lui Alexandru Rus, Alexandru Pop sau a Anei-Maria Lacatus (actuali sau fosti elevi ai scolii lechintene), au facut ca inimile celor din public sa tresalte. Totodata, eleva Veronica Tök a oferit publicului o lectura a unei creatii proprii dedicate Dragobetelui, creatie care a reusit sa castige premiul I la concursul "Martor la traditii" (editia 2012).

Atmosfera a fost incinsa la propriu si la figurat de iesirea la rampa a binecunoscutului Petre Petruse. Invitat de onoare si la aceasta editie a doua, artistul de origine lechinteana a tinut sa vorbeasca despre bucuria incercarii de pastrare a traditiilor romanesti prin asemenea evenimente. Felicitandu-i pe toti cei de fata pentru frumusetea straiului popular cu care au venit imbracati pentru a marca momentul, acesta a concluzionat ca din asemenea intalniri castigatoare iese cultura. Artistul a incantat prin interpretarea unor cantece de voie buna si a fost inconjurat mereu de dansurile pline de energie ale tinerilor.

Al doilea moment al manifestarii a fost cel al desemnarii titlului de "Miss si Mister Dragobete". La fel ca anul trecut, acest concurs a fost intampinat cu mult interes de catre tinerii elevi. Cu bujori in obraji, cu multe zambete si tot pe atatea emotii, concurentii, cu mic, cu mare (de la clasa pregatitoare pan’ la insuratoare…), au tinut sa-si arate maiestria pe scena. Si sa impresioneze un juriu dibaci, format din cadre didactice si nu numai, care a stat in mirare si a aplaudat din plin fiecare pereche. Astfel, trecand prin probe precum dansul popular, identificarea "oarba" (in conditiile in care un concurent era legat la ochi) a unor condiment, compunerea unor poezii in care sa se regaseasca anumite cuvinte specifice universului taranesc traditional sau dansul cu marul tinut intre fruntile partenerilor, tinerii si-au dat masura inzestrarii lor. La final, in urma deliberarilor, juriul a decis ca titlul de Miss Dragobete sa ii revina Alexandrei Citireag, iar cel de Mister Dragobete lui Alexandru Rus. Au mai fost acordate diplome de merit tuturor celor care au facut ca acest eveniment sa isi indeplineasca menirea.

Iata ca tinerii din Lechinta iubesc Dragobetele, iar acesta din urma ii rasplateste aratandu-le cum sa iubeasca frumos! Daca organizatoarele se "incapataneaza" sa tina si sa se tina de traditii, acest lucru vine si din credinta nestramutata ca cineva trebuie sa fie pastratorul lazii de zestre. De la acest pastrator pot mosteni tinerii frumusetea si intelesurile traditiilor. Asumandu-si aceasta nobila responsabilitate, colegele noastre, Camelia Florian si Daniela Hlinca, merita respect pentru asemenea activitati care transmit autenticul si valoarea.

 

prof. ADRIAN ILIUTA.

0 comentarii2667 vizualizări28 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0