Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 10 Aprilie 2024 - 14587
Top 5 - Alimente sanatoase si nesanatoase.

"Noua ne pasa! Implica-te si tu! Pledoarie pentru ecologie si stiinte"  Editia a III-a,  Domeniul ecologie si protectia mediului, 2014.  Top 5 - Alimente sanatoase si nesanatoase. Pentru realizarea acestei activitati, doamnele profesoare de la catedra de "Stiinte", (Cosma Elena, Pop Maria, Misca Mirela, Moraru Dana, Voivod Mihaela, Balan Angela) a Scolii Gimnaziale Nr. 1, Bistrita, au solicitat elevilor claselelor V-VIII, intocmirea unui "Top 5 - Alimente sanatoase si nesanatoase". Topurile propuse de fiecare clasa au fost jurizate si s-a stabilit un top final:

 

TOP - 5 Alimente sanatoase

1.NUCILE 

 Nucile au fost, inca din timpuri stravechi asociate cu intelectualii deoarece forma lor seamana cu cea a creierului. Acum stim insa, ca pe langa aceasta, ele sunt pline de factori care ajuta la pastrarea unei sanatati optime. Nucile constituie o bogata sursa de energie, continand multi nutrienti, antioxidanti si vitamine esentiale pentru o buna functionare a organismului.

 2.PORTOCALA - portocala este un medicament natural, un bun remineralizant si revitalizant al organismului, bogata in calciu, fier, fosfor, potasiu, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, vitaminele B1, B2 si B3.

 3.MIEREA -    Pentru a-ti satisface pofta de "ceva dulce", cea mai recomandata, in general, este, evident, mierea. Aliment-medicament, mierea naturala de albine contine peste 280 de compusi. Dintre acestia se remarca glucidele de calitate, macroelementele - potasiul, sodiul, magneziul, fosforul, sulful - si microelementele - fierul, cuprul, siliciul, galiul, vanadiul, beriliul, argintul, zirconiul. Toate acestea sunt esentiale functiilor metabolice ale organismului.

 4. SFECLA ROSIE - Sfecla rosie este un ajutor extraordinar pentru sanatatea copiilor, inca din timpul vietii intrauterine. Aceasta leguma se numara printre putinele alimente-medicament pentru femeile insarcinate, substantele sale active protejand mai ales de mutatii fetusul in pantecele mamei. De altfel, in medicina naturista, aceasta leguma este o adevarata legenda, proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute inca de acum 150 de ani, cand intemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumina primele leacuri traditionale.

 5.IAURTUL - In primul rand, trebuie stiut ca organsimul nostru are nevoie de o oarecare cantitate de bacterii benefice, care sa actioneze asupra tractului digestiv. Multe dintre iaurturile care se gasesc de vanzare au in componenta lor culturi vii de bacterii. Un aspect vital in ceea ce priveste acest produs, este cel probiotic. Cuvantul "probiotic" are la baza principiul "pro viata", si se refera la maniera in care anumite organisme vii pot avea un rol benefic atunci cand sunt ingerate in cantitati corespunzatoare.

 


TOP - 5 Alimente nesanatoase

 1.   Organisme Modificate Genetic (OMG)

Aceste alimente nu au ce cauta pe farfuria celor care vor sa aiba un risc cat mai mic de cancer. Trebuie insa mare atentie, pentru ca de multe ori putem fi pacaliti de faptul ca aceste alimente sau derivate ale lor se pot gasi ascunse in produse la care nici nu ne gandim. O metoda buna de a le evita este sa consumati cat mai multe produse certificate organice sau bio. Avem norocul ca in tara noastra este obligatorie mentionarea pe produse a faptului ca provin din culturi nemodificate genetic. Insa niciodata nu poti fi prea sigur!

 2.   MARGARINA

  Este numita si "plastic" datorita compozitiei acesteia. Primele margarine au fost obtinute prin hidrogenarea lipidelor animale, in special a grasimii de vita, substituind untul, care era prea costisitor si rar. Astazi margarina se obtine din uleiuri vegetale sau, mai rar, din amestecuri de uleiuri vegetale si seuri, constituindu-se intr-un aliment in sine, nu intr-un substituent. Margarina, atat prin tehnologia de obtinere, cat si prin compozitie, este un aliment artificial (sintetic).

 3.   CHEESEBURGER-UL 

 Un singur cheeseburger contine 45% din necesarul zilnic de grasimi si calorii, iar maioneza in exces a acestor preparate contine, in proportie de 80%, grasimi daunatoare organismului.

 4.   BAUTURILE  CARBOGAZOASE 

  Dupa ce mancam un hot dog si o punga de chipsuri probabil ni se face sete. Ultimul lichid cu care ar trebui sa ne potolim setea este o bautura carbogazoasa. Sucurile racoritoare ne afecteaza si ele sanatatea. Bauturile acidulate pot duce la obezitate si carii dentare. Benzoatul de sodiu provoaca hiperactivitate si modificari ale ADN-ului, iar cafeina, regasita in concentratii mari in sucuri, poate cauza tulburari de somn si anxietate.

 5.   CARTOFII     PRAJITI 

   Procesul de prajire determina o crestere dramatica a continutului de grasime - 17 g grasime/portie (31% din necesarul zilnic la adult) si un plus de calorii - 235. Tipul de grasime continut (lipide saturate) transforma cartoful intr-o "bomba cu ceas", predispunand la aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II si cancerului (exista studii care atesta dublarea riscului de cancer la san la femeile care in copilarie au consumat periodic cartofi prajiti).

 

Material realizat de elevii claselor V-VIII, ai Scolii Gimnaziale Nr. 1, Bistrita, sub indrumarea doamnelor profesoare de la catedra de "STIINTE".

0 comentarii3640 vizualizări05 martie 2014




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0