Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 25 Mai 2020 - 17924 vizitatori azi
Sangeorz-Bai - intre potentialitate si dezinteres.

Parteneriat de jurnalism cetatenesc - C. N. "Andrei Muresanu", Bistrita - L. T. "Solomon Halita", Singeorz-Bai.; In data de 8 aprilie, 2014, reporterii de la ziarul CNAMonline al Colegiului National "Andrei Muresanu", Bistrita, au stabilit o relatie de parteneriat cu colegii lor de la Liceul Teoretic "Solomon Halita", din Singeorz-Bai, care se doreste a fi de bun augur pentru implicarea in viata comunitatii a tinerilor liceeni din judetul Bistrita-Nasaud, pe calea jurnalismului cetatenesc. 

Una dintre oportunitatile oferite scolilor de programul "Scoala altfel" a fost posibilitatea deplasarii elevilor in diferite institutii scolare, in vederea stabilirii de colaborari si parteneriate, de schimburi de experienta si de apropierea de colegii lor din alte orase. In acest context, reporterii CNAMonline au profitat de ocazia de a stabili noi colaborari cu alte licee din judet. Oferta le-a venit din partea Liceului Teoretic "Solomon Halita", din Singeorz-Bai, al carui director, profesorul Radu Circu, le-a oferit elevilor bistriteni oportunitatea de lua pulsul comunitatii de pe malul Somesului.

Activitatea din Singeorz-Bai a constat in cateva momente importante, incepand cu intalnirea celor doua echipe de jurnalisti in incinta liceului "Solomon Halita", din Singeorz-Bai, unde prof. Aurelia Hiruta a prezentat un material de informare despre echipa CNAMonline si oportunitatile oferite de jurnalismul cetatenesc practicat de elevi pe timpul scolii. Alegerea ca liceu partener LiceulTeoretic "Solomon Halita", din Singeorz-Bai a fost motivata de prof. Delia Goina, cea care a stabilit mai multe contacte cu oamenii din zona, informand elevii despre necesitatea promovarii turistice a zonei, care poate incepe inca din scoala si pe care elevii o pot face pe calea jurnalismului cetatenesc.

Echipa RDL, a vorbit unor elevi din clasa a X-a si a XI-a despre ce inseamna sa fii jurnalist, ce este jurnalismul cetatenesc si ce obligatii si drepturi are un jurnalist adevarat. Colegii din Sangeorz au aflat ca jurnalistii se diferentiaza de oamenii de rand, ca sunt o "forta pentru comunitate, judet, tara". Pentru a intelege mai bine rolul reporterilor de liceu, al jurnalistilor de la CNAMonline, elevilor interesati de jurnalism le-a fost aratata o prezentare powerpoint despre intreaga activitate a acestora de la infiintarea echipei pana in prezent.  

De la veteranii echipei si pana la actuala echipa, toti au reusit sa impresioneze prin munca depusa de-a lungul a mai multor ani. Pe langa toate acestea, elevii bistriteni au facut cunostinta cu directorul liceului, profesorul Radu Circu, care i-a insotit mai apoi pe elevi de-a lungul intregii zile si le-a vorbit despre liceul cu care se mandreste cat si despre orasul in care a copilarit si despre soarta caruia marturiseste ca ii pasa.

Activitatea a continuat printr-o intalnire cu primarul orasului Singeorz-Bai si cu o vizita la Muzeul de arta comparata, ambele actiuni fiind posibile gratie directorului liceului singeorzean, o gazda perfectapentru bistriteni.

 


Problemele Primariei din Singeorz-Bai expuse reporterilor de liceu

 Urmatorul loc pe care vizitat a fost biroul primarului Roland Venig, caruia i-au fost adresate intrebari timp de cateva ore si s-au primit o multime de raspunsuri despre problemele din Sangeorz.

Prima problema care a fost luata in discutie a fost existenta unui reprezentant al Protectiei Consumatorului in Sangeorz-Bai, unde primarul ne-a explicat ca se confrunta cu o mare lipsa de personal, numai in Primarie avand 32 de angajati, comparativ cu Primaria Bistrita care are peste 1000.

Reporterii CNAMOnline au fost interesati si de viitoarele proiecte care se vor efectua in Sangeorz, cum ar fi :Gestionarea in mod comun a deseurilor, Reabilitarea drumurilor forestiere (Sangeorzul avand un potential forestier urias), Construirea unei partii de ski, proiect care ar aduce o suma considerabila in domeniul turismului fiind considerat de catre primar o "nisa in turism", precum si un proiect pentru conservarea artei traditionale. Primarul a mai vorbit si despre absenta locurilor de munca, numai personalul din Fabrica de tricotaje reducandu-se de la 1200 de oameni cati avea in anul 1992 la numai 200 de oameni astazi.

O problema mult discutata de catre primar a fost cea a potentialitatii statiunii si mai exact daca "Latura balneara e un razboi pierdut?", raspunsul fiind acela ca rezervele minerale din Sangeorz nu se epuizeaza, insa numarul de turisti care vizitau Sangeorzul in "vremurile sale bune" a scazut considerabil. Chiar daca acest oras se bucura de rezerve uriase de ape carbonatate, sodice, cu fier, magneziu sau aluminiu, acum numai bolnavii cronici vin in Sangeorz, restul mergand in statiuni precum Aspen sau Vichy.

Un alt proiect despre care primarul a vorbit cu putina nostalgie este unul de Reabilitare a infrastructurii, proiect mult prea costisitor, de aproape 5 miliarde de lei noi. Pentru a remarca potentialul urias al orasului pe care il conduce, primarul a vorbit depsre "Hotelul Hebe", renumit in trecut, in care primarului i-ar placea sa investeasca, insa nu poate, deoarece este detinut de catre Mohamed Munaf in momentul de fata.

 


Muzeul de arta comparata - un punct de atractie turistica la cele mai inalte cote

Ultimul popas l-a constituit "Muzeul de arta comparata" din Sangeorz-Bai care a constituit pentru cei prezenti o mare atractie. Vizitandu-l, s-au putut vedea o multime de obiecte de arta realizate numai in Sangeorz, de catre artisti care vin special in acest oras si lucreaza zi si noapte pentru a oferi vizitatorilor o adevarata calatorie in lumea artei. Lucrarile de arta contemporana aflate in muzeu sunt din lemn, marmura, piatra, metal, picturi, fotografii, grafica (desen, xilogravura, litogravura, linogravura), ceramica, portelan, teracota adunand laolalta un numar de 135 de artisti invitati in cele 14 editii ale Simpozionului International de Arta Contemporana "ART" (sursa : http://www.bistrita-nasaud.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=1764.)

Seful de sectie al muzeului, sculptorul Maxim Dumitras, a acordat reporterilor de liceu un interviu in care le-a vorbit despre importanta artei atat in viata lui, cat si in viata tinerilor.

Sculptorul a inceput a ne vorbi despre meseria sa, pornind cu nostalgie de la inceputuri, mai exact de la maestrul sau Gelu Muthi subliniind: "M-a vazut ca desenam, pictam si m-a luat langa el". Marele sculptor nu a avut niciodata momente in care sa renunte la marea sa iubire, chiar daca munca nu i-a fost apreciata de catre cei din tara, majoritatea lucrarilor lui fiind vandute in afara tarii, dar avand cateva, putine de altfel, chiar si in Bistrita, in Piata Morii sau in Parcul Eminescu: "Am multe lucrari, dar, din pacate, in afara tarii".

Maxim Dumitras a spus ca in general se frecventeaza muzeul de catre oameni din afara judetului, sau din afara tarii, care apreciaza muzeul la adevarata lui valoare, localnicii si chiar unii consilieri din Sangeorz nevazand niciodata muzeul. Omul de cultura a vorbit si despre conditia de artist, explicandu-ne ca are nevoie de materiale bune, de instrumente de calitate, de o piatra adecvata pentru a-si continua munca.

Acest parteneriat care nu se va termina aici, constituie un avantaj atat pentru elevii bistriteni cat si pentru colegii lor din Sangeorz-Bai, care s-au bucurat de o zi de neuitat intr-un oras de importanta majora atat din punct de vedere economic, cultural, turistic si, de ce nu, si politic.

 

Cristiana Chiuzan.

0 comentarii3220 vizualizări10 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0