Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 26 Septembrie 2020 - 9388 vizitatori azi
Noul an scolar sub semnul subfinantarii si al dezinteresului.

Consiliul Judetean al Elevilor Constanta, organizatia care reprezinta drepturile si interesele comune ale elevilor din judetul Constanta, trage un semnal alarma, acum, la inceperea noului an scolar, asupra lipsei de interes manifestata de factorii de decizie fata de educatia romaneasca.

Din pacate, in ciuda semnalelor trase de catre societatea civila, anul scolar 2013-2014 a stat sub semnul subfinantarii si a dispretului pentru educatie. Chiar daca guvernul era obligat prin Legea Educatiei Nationale si prin Pactul National pentru Educatiei sa acorde un procent de 6% din PIB pentru educatie, in bugetul pentru anul 2014 au fost acordati doar 3,1% din PIB. Chiar daca Romania si-a asumat atat la nivel national cat si international ca va finanta corespunzator educatia, incepand cu anul 2008 procentul din PIB alocat educatiei se afla intr-o continua scadere.

In prezent, Romania se afla printre tarile cu cea mai crescuta rata a abandonului scolar, aceasta fiind de 17,4%. Chiar daca perioada 2005-2008 este caracterizata de o usoara crestere a finantarii educatiei si de o scadere a abandonului scolar, perioada de dupa 2008 este marcata de o crestere profunda a abandonului scolar, relatia dintre subfinantarea educatiei si abandonul scolar fiind vizibila. In conditiile actuale, Romaniei ii va fi imposibil sa atinga in anul 2020 procentul de 11,3%, in materia abandonului scolar, procentul pe care si l-a setat in contextul strategiei Uniunii Europene "Europa 2020".

O alta problema grava in prezent, care se afla in stransa legatura cu subfinantarea, este rata analfabetismului functional, care in Romania este de peste 40%, conform testelor PISA, Romania clasandu-se astfel pe locul 2 la analfabetism functional la nivelul Uniunii Europene, dupa Bulgaria.

Alte probleme cu care se confrunta in prezent invatamantul romanesc sunt: decontarea partiala a navetei elevilor, lipsa transparentei in procesul de luare a deciziilor, lipsa consultarii beneficiarilor principali ai sistemului educational, gradul ridicat de coruptie din invatamant, salariile precare ale cadrelor didactice, lipsa de atragere a fondurilor nerambursabile destinate educatiei, lipsa echitatii din sistem, lipsa unui sistem care sa fie centrat pe beneficiar etc.

Prin ultimele masuri luate, prin care tinerilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat le va fi permis accesul in univeristati se produce o rasturnare a sistemului de valori in randul elevilor, care duce la promovarea mediocritati in invatamantul preuniversitar.

Nu in ultimul rand, acesta este al doilea an scolar la rand cand elevii din clasele a I-a si a II-a nu vor avea manuale pe banci, la inceperea cursurilor. Consideram ca vinovatul acestei situatii este Ministerul Educatiei Nationale, care a organizat o licitatie care a ridicat semne de intrebare asupra corectitudinii. In acest moment, calendarul este decalat cu cel putin 60 de zile, deci cel mai devreme elevii vor primi manualele pe 15 noiembrie. De asemenea, nici elevii din clasele a XI-a si a XII-a nu beneficieaza de manuale gratuite, in ciuda prevederilor art. 69 alin. (4) din Legea Educatiei Nationale.

"In prezent situatia din invatamantul romanesc este tragica. Se vede clar cum rata cresecuta a abandonului scolar si a analfabetismului functional se datoreaza in mod direct proastei finantari a educatiei. Paradoxal este faptul ca odata cu inceperea crizei economice, moment in care investitia in educatie a devenit si mai importanta datorita rolului pe care aceasta il joaca in depasirea momentelor de colaps economic, in Romania trendul finantarii educatiei a devenit unul descendent. Guvernantii trebuie sa fie constienti ca singurul mod prin care putem dezvolta Romania este o finantare corespunzatoare a educatiei si luarea de masuri care sa rezolve problemele mentionate, masuri care intarzie sa fie luate de foarte mult timp." a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean al Elevilor Constanta, Constantin - Alexandru Manda.

 

 

--

Consiliul Judetean al Elevilor Constanta
http://www.cjeconstanta.ro
0 comentarii2380 vizualizări15 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0