Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 10948 vizitatori azi
Pe 26 septembrie, am sarbatorit impreuna Ziua Europeana a Limbilor !

Scoala Gimnaziala Nr.1, Bistrita a marcat si in acest an, la 26 septembrie, Ziua Europeana a Limbilor ( ZEL), printr-o serie de activitati menite sa incurajeze invatarea limbilor straine, celebrand astfel diversitatea lingvistica si culturala a Europei. Cei peste 500 de elevi ai scolii sunt indemnati de catre Catedra de limbi moderne, sa invete mai multe limbi, atat la scoala cat si in afara ei. Programul activitatilor, pus la punct de doamnele profesoare, dar mai ales cu ajutorul elevilor nostri din clasele a IV-a , a VI-a, a VII-a C, a VIII-a D si E, a fost conceput pentru copii : dansul scotian " Gay Gordon" cu patru perechi de elevi ( clasele a VIII-a D si E ) imbracati in frumoasele costume scotiene, executat minunat in aplauzele elevilor, prezenti in fiecare pauza,in curtea scolii, a fost pregatit de doamna profesoara Cecilia Zsejki (limba engleza). Elevii claselor a IV-a si a VI-a au cantat  in limbile franceza si engleza, pregatiti fiind de doamnele profesoare Ana-Maria Tofana (franceza), Elisabeta Pocol (engleza) si Maria Nigel (muzica).

          Intre timp, in incinta scolii, atat elevii cat si profesorii au putut admira si rasfoi expozitia de postere, flyere, carti in diferite limbi, precum si deja celebrele dictionare Cambridge, Longman sau Macmillan.O parte din posterele amintite au fost realizate de elevul Paul Ursa ( clasa a VIII-a E ) la sugestia profesoarelor lui de franceza si engleza,Ana-Maria Tofana si Cecilia Zsejki. Doamna profesoara Mihaela Rusu ( limba germana) a indrumat elevii sai ,care au creat postere semnificative pentru limba moderna predata la clasa cu atata daruire si bucurie!

          In biblioteca moderna si frumoasa a scolii, clasa a VII-a C si doamna profesoara Mihaele Rusu , au pus in scena piesa de teatru " Noch einmal/ Inca odata". Sala bibliotecii a fost arhiplina, iar artistii nostrii au primit aplauze  " la scena deschisa", cum se spune…

          Spre deliciul tuturor, in pauze, in armoniile cantecelor franceze, irlandeze ,scotiene,italiene, germane si grecesti, ce curgeau lin din CD playerul argintiu, domnii profesori, dar si elevii, au putut servi din minunatiile culinare specifice natiunilor ,ale caror limbi se studiaza in scoala: biscuiti cu ciocolata si stafide, briose multicolore, brezels, triunghiuri mici de pizza, ceai negru ,englezesc "five o’clock tea" si ceai de scortisoara , pregatit de Dragos Muresan din a VIII-a E.

 

         NB:  "  La initiativa Consiliului Europei, Ziua Europeana a Limbilor este celebrata in fiecare an, incepand cu 2001, in data de 26 septembrie.

         Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de state europene ale Consiliului Europei, sunt invitati sa invete mai multe limbi ,la orice varsta.Convins ca diversitatea lingvistica reprezinta cheia unei mai bune comunicari interculturale si ca este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei incurajeaza plurilingvismul in Europa."

                            European Centre for Modern Languages

                            Centre Europeean pour les langues vivantes

                           Europaisches Fremdsprachenzentrum.

 

 

 

               Prof. Cecilia Zsejki - Catedra de limbi moderne.

 

   foto -  Prof. Maria Pop.

                                                       

0 comentarii2744 vizualizări27 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0