Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 01 Iunie 2020 - 16884 vizitatori azi
Eminescu si copiii.

Grupele de teatru/ creatie literara ale Palatului Copiilor Bistrita au derulat si-n acest an "stafeta luminii eminesciene", prezentandu-se astfel 101 momente poetice - de la recitare, interpretare, auditii, crearea unor dedicatii in versuri, scenarii diverse, la colaje sau pur si simplu impartasirea modului in care Eminescu este prezent in viata lor, in casa lor. A fost o incantator sa se perceapa tremurul, emotia, inocenta cu care se raportau la maestru.

            Cei mai Mici Blandieni inscrisi la Palat, elevii din clasa I A de la Colegiul National Andrei Muresanu, impreuna cu invatatoarea Aurora Rad s-au pregatit intens pentru ziua marelui poet - auditii, portofolii, continand chiar fotografiile lor (de la un an si jumatate) la statuia lui Eminescu din Copou, buchisiri de versuri, majoritatea tinand cu sfintenie vreun volum de poezii, vorbind despre istoria cartii, despre titluri, teme poetice. E absolut fascinant sa te indragostesti de poezie, de acest "spectacol al invizibilului", de "atat de fraged".

            Eminescienii din clasa I au dus si o cununita de "flori albastre" la bustul Poetului din Piata Mihai Eminescu, punand-o in mana muzei sale, au aprins o candeluta si au lasat autograful lor pe un fulg albastriu netopitor. Au fost surprinsi si de poetul si jurnalistul Victor Stir, care printr-o conjunctura fasta, "un mesager", a aflat de eveniment, incuviintand cu bucurie demersul copiilor. Si trecatorii trageau cu ochiul, se opreau, aprobau. S-a recitat intr-un suflet, s-au citit versuri scrise de Eminescu si despre el, s-a citit si-n gand, s-a citit pe drum, a fost minunat. Copiii au primit in dar un "creion stelar" cu care, pe foaia cu amprente de ceara de la  "stafeta luminii eminesciene", sa scrie lucruri... stelare.

            Obiectivul  comeniusian, legat de "prietenia europeana", din proiectul "Sa unim Europa printr-un fir muzical", coordonat la Palat de catre profesoara Iulia Istrate, a fost pe deplin atins. Fara o raportare vie si afectiva la valorile nationale nu putem pasi in universalitate. Copiii bistriteni si-au intarit prietenia cu Eminescu!

 

Grupa de Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrita.

0 comentarii2618 vizualizări16 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0