Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 02 Iunie 2020 - 10818 vizitatori azi
Doar 76% dintre elevi intentioneaza sa-si continue studiile. C.N.A.M. primul in topul celor mai prestigioase licee din B.N.

Alegerea privind continuarea studiilor, pe care elevul trebuie sa o faca  la finalul clasei a VIII-a, este precedata de o perioada de explorare, mai mult sau mai putin structurata, care presupune cautare de informatii, intrebari, comparatii, indecizii si reorientari. Pentru a stabili nivelul de cristalizare a acestei optiuni,  Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Bistrita-Nasaud a realizat un studiu in randul viitorilor absolventi de clasa a VIII-a. La aceasta cercetare au participat 82.34% dintre elevii de clasa a VIII-a din judet, care si-au exprimat interesul  pentru diferite licee si grupuri scolare si au sugerat modalitati prin care contributia scolii in orientarea si consilierea educationala  poate fi imbunatatita.

         In acest an scolar, peste 76% dintre elevi intentioneaza sa-si continue studiile intr-o forma de invatamant liceal, in vreme ce 10.08% se indreapta spre invatamantul profesional. Procentul elevilor care nu au luat o decizie in ceea ce priveste continuarea  studiilor s-a triplat in acest an (11,75%), o cauza   fiind si recenta reintroducere a invatamantului profesional, care diversifica  gama optiunilor si adauga elemente de noutate. Peste jumatate dintre elevii intervievati afirma ca sunt bine  informati in ceea ce priveste oferta unitatilor scolare post-gimnaziale. Din partea  scolii, elevii au nevoie, in primul rand, de informatii despre licee (37.13%), dar si de ore de pregatire suplimentara in scoala (24.78%) si  de activitati care sa ii ajute sa isi descopere aptitudinile si interesele (17.52%). Aceasta ultima nevoie poate fi acoperita prin apelul la profesorul consilier al scolii (acolo unde acesta exista) sau la CJAP BN, mai ales ca 11.91% dintre optiunile exprimate reclama nevoia de orientare scolara si profesionala oferita de profesorul consilier.           

 Elevii au alcatuit si un top al celor mai prestigioase licee din judet. Pe primele locuri se afla C.N. Andrei Muresanu - 25% si C.N. Liviu Rebreanu - 24% , urmate de C.N.George Cosbuc, C.T.Infoel Bistrita, Liceul Teoretic "Solomon Halita Sg.Bai, Colegiul Petru Rares Beclean,  Colegiul Economic Nasaud, Liceul Sportiv Bistrita,  Liceul Teoretic Sanitar Bistrita si  C.T. "G.Moisil Bistrita".

Datelor obtinute indica nevoia  unor programe de consiliere si orientare coerente, destinate pregatirii elevilor din clasele a VIII-a in vederea realizarii unor optiuni. La aceasta varsta elevul ar trebui sa fie apt sa identifice relatia dintre pregatirea educationala si oportunitatile de cariera profesionala. In acest sens, trebuie tinut cont de faptul ca dezvoltarea capacitatii de planificare a carierei elevilor de clasa a VIII-a presupune influente multiple din partea parintilor, cadrelor didactice, grupului de prieteni, consilierilor scolari, oferta educationala a liceelor, respectiv oferta pietei muncii.

 

  Date contact: CJRAE BN   E-mail: cjraebn@yahoo.com

   Telefon: 0363401110 .

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii2149 vizualizări20 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0