Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 31 Mai 2020 - 1978 vizitatori azi
Consideratii privind turismul etnofolcloric in comuna Salva.

Recent, in orasul Falticeni (jud. Suceava), s-a desfasurat Concursul National de Cercetare Stiintifica, Domeniul Geografie, competitie adresata elevilor de liceu si care presupune sustinerea unei lucari originale alcatuita pe baza cercetarilor de teren in orizontul judetului din care provin participantii. La acest concurs, judetul nostru a fost reprezentat de un lot alcatuit din trei elevi ai Colegiului Tehnic Infoel Bistrita, coordonat de prof. de geografie Rusu Cristina care a indrumat elevii la alcatuirea lucrarilor si la sustinerea acestora in fata comisiei de evaluare.

             La faza nationala, prestatia lotului judetean a fost una deosebita, incununata de rezultatele obtinute de cei trei elevi din lotul judetean. Astfel, Gavriloie Dan-Denis a obtinut Premiul III, dar si admiratia comisiei de evaluare si a participantilor din celelalte judete ale tarii datorita costumului popular pe care l-a purtat, cu mandrie, la sustinerea lucrarii si mai ales, a spectaculosului clop cu paun care a atras toate privirile. La solicitarea organizatorilor, Dan-Denis a imbracat si la festivitatea de premiere costumul popular, fiind asaltat de o multime de colegi si profesori din alte judete ale tarii dornici sa se fotografieze alaturi de el.

            Rezultatul obtinut este cu atat mai bun cu cat, la acest concurs, elevii nu concureaza la nivel de clase, astfel incat, Dan-Denis, absolvent al clasei a IX-a, a concurat cu elevi din clasele mai mari (inclusiv absolventi de clasa a XII-a), care aveau mai multa experienta deoarece participasera la editiile din anii anteriori, in fata carora a reusit sa se impuna printr-o lucrare foarte buna si o prezentare care i-a adus laude din partea celorlalti concurenti, dar si Premiul al III-lea recompensat, printre altele printr-o frumoasa medalie.

            Lucrarea prezentata de Dan-Denis s-a numit: "Consideratii privind turismul etnofolcloric in comuna Salva", elevul aducand in fata comisiei de evaluare si a participantilor din celelalte judete (prezentarea lucrarilor fiind publica), elementele de etnografie si folclor prin care Salva poate reprezenta cu succes, tara noastra in strainatate. Succesul de care s-a bucurat costumul popular din judet la acest cocnurs, arata, daca mai era nevoie, uriasul potential al resurselor etnofoclorice ale judetului, care asteapta sa fie mai bine valorificate decat in prezent.

            Desi nu au reusit sa obtina aceeasi performanta, ceilalti doi elevi ai lotului judetean au obtinut rezultate bune, ce confirma calitatea cercetarii cu elevii desfasurata la Colegiul Tehnic Infoel Bistrita. Astfel, eleva Preda Emanuela (absolventa a clasei a X a D) a reusit sa obtina Premiu Special cu lucrarea "Radioactivitatea in municipiul Bistrita", iar elevul Nicusan Vasile Rares (absolvent al clasei a IX a A) a fost foarte aproape de obtinerea unei mentiuni, el prezentand lucrarea "Aspecte climatice ale municipiului Bistrita".

            Trebuie precizat ca la acest concurs, exista trei sectiuni de evaluare: Geografie umana, Geografie fizica si Geografia mediului, la fiecare dintre cele trei sectiuni, concurand un numar de aproximativ 40 de lucrari (cate una din fiecare judet si municipiul Bucuresti).

            Cum cercetarea pe teren presupune contactul elevilor si profesorului coordonator cu o serie de persoane indreptatite sa vorbeasca despre subiectul investigat, de la care se pot obtine date care sa fie analizate in cadrul lucrarii de cercetare, lotul judetean multumeste doamnei Virginia Linul (mama cunoscutei creatoare de moda), domnului Ioan Encean (membru in Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare) si domnului Aurel Marcu (director al Statiei Meteorologice Bistrita).

            Dincolo de aceste rezultate, elevii au petrecut la Falticeni o saptamana de neuitat, au vizitat locuri noi, si au legat prietenii cu elevi din toata tara, carora le-au promis la despartire ca se vor revedea si la concursul de anul viitor.

0 comentarii2695 vizualizări27 iulie 2015
rss 2.0
rss 2.0