Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 02 Iunie 2020 - 10042 vizitatori azi
Tabara de vara "Aventura intre izvoare".

Tabara de vara "Aventura intre izvoare", organizata cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud in parteneriat cu Agentia Nationala Parcul National Muntii Rodnei, a fost realizata de Asociatia Parintilor de la Scoala Generala Nr. 4 Bistrita, cu sprijinul Primariei Feldru si Ocolul Silvic Feldru, desfasurandu-si in aceste zile prima editie. In perioada 27-31 iulie 2015 43 de copii din mai multe scoli din Bistrita s-au bucurat de frumusetile Parcului National si de activitatile pregatite special pentru ei. Astfel aici s-au reunit elevi de la Scolile Gimnaziale Nr. 4, 3, si 6 din Bistrita, precum si de la Liceul "Corneliu Baba", Colegiul National "Andrei Muresanu" si Colegiul National "Liviu Rebreanu" de asemenea din Bistrita.

Printre colaboratorii taberei s-a numarat si Serviciul salvamont, care, prin intermediul lui Horatiu Miron si Florin Rus a informat elevii asupra normelor elementare pe care trebuie sa le respecte in drumetiile montane, prin prezentarea echipamentului si a modului de utilizare al acestuia.

Pe perioada acestor 5 zile noua casa a copiilor a fost "Cabana intre izvoare", situata pe proprietatea comunei Feldru, la limita dintre zona de protectie integrala si zona "tampon" a rezervatiei naturale Parcul National Muntii Rodnei, loc foarte frecventat de catre turisti.

Seful Ocolului Silvic Feldru si Primaria Feldru au sustinut elevii bistriteni.

Unul dintre oaspetii taberei a fost Horga Emilian, seful Ocolului Silvic Feldru, care a prezentat un mic istoric al cabanei, declarand urmatoarele: "Aceasta cabana a fost inainte de reabilitare "intreprindere forestiera de exploatare si transport". Ea a fost abandonata, dar Ocolul Silvic Feldru a reabilitat-o impreuna cu Liceul Silvic Nasaud in ideea practicii elevilor liceului Silvic. Lucrarile de reabilitare a cabanei au fost supravegheate indeaproape de cabanierul Sorin Ureche, padurar. O perioada de timp aici s-au desfasurat activitati practice cu elevii liceului Silvic, dar in ultimii ani actiunea de practica s-a diminuat. Constructia e bine intretinuta, iar in caz de necesitate poate gazdui si tabere de copii."

Emilian Horga a subliniat problemele cu care se confrunta parcul. Cea mai reglementata problema este cea a culegatorilor de fructe, care culeg fara autorizatie. Privind aceasta problema personalul silvic si membrii acestui parc incearca sa instruiasca culegatorii cu privire la reglementarea aprinderii focului, intrucat zona este greu accesibila, aici existand multe uscaturi, iar declansarea unui incendiu ar fi catastrofala.

Tot la capitolul instruire se incadreaza si ciobanii din zona alpina care practica pasunatul traditional, acestora interzicandu-li-se aprinderea focului. Intre cele doua zone ale acestui parc se evidentiaza un contrast, intrucat in zona de protectie integrala nu se desfasoara nicio activitate, pe cand in zona "tampon" se desfasoara activitati silvice si de exploatare de masa lemnoasa prin amenajament silvic.

Pe teritoriul Parcului National Muntii Rodnei exista si teritorii private, pe suprafata carora se gasesc case traditionale vechi de peste 100 de ani. Chiar daca o parte dintre proprietari inca mai practica cositul pe acele teritorii, acestia trebuie sa respecte regulile rezervatiei si sa primeasca acordul conducerii parcului pentru orice activitate pe care doresc sa o presteze.

Toate aceste informatii au fost oferite jurnalistilor voluntari ai taberei, reporteri de liceu la ziarul CNAMOnline, care s-au implicat ca voluntari alaturi de echipa de proiect formata din prof. Aurelia Hiruta, Monica Strungar, dr. Ioana Encean si bibliotecar Nicoleta Butuza in tot ceea ce a tinut de buna desfasurar e activitatilor taberei.

La final de tabara, fiecare copil a fost rasplatit cu diplome, cupe, medalii, precum si cu o multime de carti in limba romana si in limbile franceza si engleza. La festivitatea de final de tabara a fost prezent Primarul comunei Feldru, Grigore Tiolan, care a primit din partea echipei de proiect medalia de aur pentru implicarea in sustinerea acestei tabere de elevi.

 

Doina Jauca, director APNMR, a sustinut elevii pe parcursul taberei.

 

Una dintre cele mai asteptate prezente la festivitatea de inchidere a taberei a fost ing. Doina Jauca, director APNMR, cea care a sustinut proiectul pe toata perioada desfasurarii lui, atat prin asigurarea logisticii in vederea derularii in bune conditii a activitatilor din tabara, dar si prin permanenta consiliere a echipei de proiect in ceea ce priveste caile de realizare a proiectului. Ca partener al proiectului, Doina Jauca a asigurat securitatea elevilor prin prezenta jandarmeriei montane in mijlocul elevilor, dar si prin permanenta asistenta a agentilor de teren Filipoiu Timoftei, Mihai Lorint, Roman Iugan, Grigore Lorint, si Muresan Stelian.

Un alt oaspete special al taberei a fost NELCA MIRCEA, responsabil cu constientizarea publica si relatii cu comunitatile. Acesta a acceptat sa participle la activitatea de jurnalism, oferind un interviu public reporterilor de liceu, spre incantarea elevilor. Focul de tabara a fost acompaniat pe acorduri de chitara de biologul parcului Claudiu Iusan, care le propune elevilor si alte tabere interesante pe viitor.

In aceasta tabara care si-a propus promovarea valorilor democratice si exersarea proceselor democratice in randul a 43 de elevi de la scolile din Bistrita, distractia, dinamismul si voia buna au fost in varful piramidei. Copiii implicati in aceasta tabara au asistat la o mare varietate de jocuri care au cuprins diverse domenii (jocuri sportive, concursuri karaoke, jocuri de indemanare, ateliere de creatie din materiale intalnite in natura, treasure hunt-cautare de comori, activitati de jurnalism, cursuri de prim ajutor, precum si altele), ei avand posibilitatea de a merge si in doua drumetii montane sub atenta indrumare a rangerilor parcului si a jandarmeriei montane, drumetii in care au luat contact cu flora si fauna zonei respective.

La final de tabara Doina Jauca a fost premiata alaturi de castigatorii taberei cu o cupa in semn de multumire pentru reusita acestei tabere.

In urma chestionarelor de impact aplicate elevilor a rezultat dorinta unanima de a se repeta "aventura" si anul viitor.

 

 

Irina Ratiu, Nicoleta Vlonga si Vlad Moldovan, reporteri de liceu

0 comentarii3927 vizualizări05 august 2015
rss 2.0
rss 2.0