Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 27850 vizitatori azi
Elevii nemultumiti de neacordarea manualelor scolare.

Consiliul National al Elevilor (CNE) si Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) se declara  ingrijorati si profund dezamagiti de atitudinea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, care refuza sa acorde manuale scolare gratuite pentru elevii care studiaza in clasele a XI-a si a XII-a in unitatile de invatamant de stat, incalcand flagrant liberul acces la educatie al elevilor.
 
Constitutia Romaniei, republicata, consacreaza la art. 32 alin. (4) caracterul gratuit al invatamantului de stat, care este reluat si in Legea Educatiei Nationale, la art. 9 alin. (3). In conformitate cu art. 69 alin. (4) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, elevii si profesorii din invatamantul de stat beneficieaza de manuale scolare gratuite, nefacandu-se vreo distinctie intre ciclurile de studiu.
 
Inca de la intrarea in vigoare a noii legi a educatiei, la inceputul anului 2011, ministerul educatiei a refuzat sa puna in aplicare prevederile legale, neacordand elevilor din clasele a XI-a si a XII-a manuale scolare gratuite, astfel privandu-i pe acestia de un invatamant de calitate.
 
In perioada urmatoare, reprezentantii Consiliului National al Elevilor si cei ai Asociatiei Elevilor din Constanta vor avea intalniri cu conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in cadrul carora vor solicita respectarea legii si acordarea manualelor scolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a, incepand cu acest an scolar.
 
"Nu este tolerabil ca dupa 4 ani de la aprobarea Legii Educatiei Nationale, elevii din invatamantul preuniversitar postobligatoriu inca sa fie nevoiti sa isi cumpere propriile manuale, cu toate ca educatia e gratuita. Din pacate situatia este cel putin acceptabila doar in colegiile nationale si liceele din zone urbane unde elevii au posibilitati, in timp ce elevii dezavantajati trebuie sa invete dupa ce manuale gasesc sau chiar deloc. Ma intreb de ce ne miram ca avem rezultate slabe la evaluari si o cota mare de analfabeti functionali, cand nici macar minimul necesar, suportul de curs, nu il oferim. Peste doua miloane de elevi au fost pagubiti in ultimii patru ani in acest mod, iar situatia nu mai poate sa ramana asa" a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia-Serban Onita.
 
"Prin refuzul de a acorda manuale scolare gratuite elevilor din clasele a XI-a si a XII-a, ministerul educatiei aduce atingere, in mod flagrant, unui drept fundamental al elevilor, acela la un invatamant de calitate. Costul pentru pachetul de manuale pentru elevii din ciclul liceal superior este de aproximativ 400 de lei, o suma considerabila pe care, din cauza conditiilor economico-sociale, multi elevi nu o au, acestia fiind nevoiti sa invete fara suport de curs, lucru de neconceput intr-o tara in care invatamantul de stat este gratuit si constituie, conform legii, prioritate nationala. Nerespectarea legii nu mai trebuie tolerata." a declarat presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Constantin-Alexandru Manda.

 

 

Despre Consiliul National al Elevilor

Consiliul National al Elevilor din Romania a fost infiintat in baza OMECT nr. 2782/2007. In prezent, Consiliul Elevilor functioneaza in baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.

Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta in prezent peste 3.200.000 de elevi din Romania, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii isi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare. 

 

 

Secretariatul Departamentrului de Educatie si Comunicare (Relatii Externe):

Eusebiu-Mihail TUDOROIU
tel.: 0736 161 926
e-mail: tudoroiu.eusebiu.mihail@gmail.com

Presedintele Consiliului National al Elevilor:
Horia ONITA
tel: 0748 880 910
e-mail: horiaonita@yahoo.com

0 comentarii2961 vizualizări20 august 2015
rss 2.0
rss 2.0