Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 31 Mai 2020 - 2276 vizitatori azi
EGIPTUL FARAONILOR.

In 25 ianuarie elevii Clasei pregatitoare B de la Scoala Gimnaziala Nr. 1 Bistrita au vizitat expozitia itineranta "EGIPTUL FARAONILOR"la Casa Argintarului din localitatea Bistrita. Vizita a avut scopul de a trezi curiozitatea celor mici in ce priveste mostenirea bogata a antichitatii. Piramida lui Khafra si Sfinxul din Gizeh (aprox. 2500 I.H, sau posibil inainte) i-au cucerit pe cei mici.Condusi intr-o incursiune istorica de Radu Zagreanu, arheolog la Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud si artist la Terra Dacica Aeterna,au poposit la mormintele faraonilor,au ascultat istoria unui scrib si povestea fermecatoarei Isis.In timpuri mai vechi, dupa cum spune legenda, Osiris domnea inca pe Pamant, spre prosperitatea omenirii. Atunci, fratele Typhon sau Seth , gelos ,l-a omorat pe Osiris, pacalindu-l sa se culce intr-o lada pe care a inchis-o si i-a dat drumul pe mare. Isis, sora si sotia lui Osiris, si-a cautat fratele si sotul si dupa ce l-a gasit l-a adus in Egipt. Dar raul Typhon a incercat din ucces-l omoare pe Osiris si l-a taiat in bucati. Isis a adunat fragmentele si  le-a ingropat in locuri diferite. Apoi, Isis l-a nascut pe Horus si acesta si-a razbunat tatal, omorandu-l pe Typhon. Osiris a fost preluat in lumea fiintelor divin-spirituale si nu mai este ucces pe Pamant, dar el este ucces acolo pentru om, cand acesta se afla in lumea uccess intre moarte si o noua nastere. Din aceasta cauza, in Egipt, drumul mortului era inchipuit ca drumul catre Osiris.

Impresionanta iubire uccess a acestei zeite pentru Osiris, iubire plina de semnificatii cultice, constituia un exemplu la care mereu s-au facut referiri in Antichitate.  Nefericita vaduva, plangandu-si amarnic suferinta cumplita, ajutata de cei sapte scorpioni, dupa indelungate cautari disperate, gaseste cadavrul uccess al lui Osiris, il reconstituie (deci, efectueaza ritualul sacru al imbalsamarii), daruindu-I din nou suflul vietii vesnice, prin bataia aripilor (in arta veche faraonica Isis apare, deseori, sub infatisarea unui personaj uccess cu aripi larg deschise, asezat deasupra unei mumii).

Elevii au fost impresionati atat de puternic de aceasta legenda incat intorsi in sala de clasa au reprezentat prin desen cele mai importante idei ale povestirii ,simplu dar clar si concret.Imaginatia lor ,creativitatea au fost stimulate ,iar iesirea s-a dovedit o activitate de succes.Multumim organizatorilor pentru primirea deosebita la Casa Argintarului.

 

 

Profesor invatamant primar,Salanta Daniela

     Scoala Gimnaziala Nr. 1 Bistrita

0 comentarii2807 vizualizări26 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0