Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 02 Iunie 2020 - 10780 vizitatori azi
Chinese workshop la CNAM - Bistrita.

Marti, 26 ianuarie 2016, tinerii pasionati de cultura chineza au avut oportunitatea de a lua parte la Chinese Tea Workshop, organizat de Institutul Confucius din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. Manifestarea a avut loc in generosul spatiu al Centrului de Documentare si Informare al Colegiului National "Andrei Muresanu", Bistrita, avand ca gazda pe bibliotecara Nicoleta Butuza.

            Incepand cu ora 14:00, elevi din clasele a X-a A, a XI-a E si a XI-a F au avut parte de o "initiere" in arta prepararii ceaiului. Alaturi de acestia, printre participanti s-au numarat directorul Irina Matei, consilierul educativ, prof. Crina Peter, profesoarele Karina Ciurus, Elena Nascu, Andreea Pintiliescu, Alina Bitcau.  Reprezentata institutului, Sha Yanyan, le-a prezentat elevilor importanta ceaiului pentru populatia chineza si tipurile de ceai dintre care cele mai raspandite sunt ceaiul verde ( Longji) si ceaiul negru.

            Totodata, au fost prezentate tipurile de seturi de ceai si ustensilele care le compun. Dupa o demonstratie asupra modului de preparare, elevii au putut sa faca ei insisi ceaiul verde Longji. Evenimentul a fost primit cu multa satisfactie de participantii la workshop, iar reactiile au fost pozitive.

            Directorul Irina Matei a afirmat: "A fost o experienta foarte interesanta. Am aflat despre cultura ceaiului si despre beneficiile acesteia. M-a impresionat faptul ca prepararea ceaiului impune in cultura chineza o atitudine de calm, rabdare si liniste, spre deosebire de rapiditatea cu care ne preparam noi ceaiul, de multe ori in graba si stresati de timp. In cultura chineza prepararea ceaiului presupune un ceremonial, o adevarata arta care creeaza confort, induce calm. A fost impresionant sa aflu ca din acest ceremonial face parte si modul in care se pastreaza serviciul de ceai, toate piesele acestuia spalandu-se zilnic cu apa fierbinte, chiar daca au fost utilizate sau nu."

            "Atmosfera destinsa, prezentarea serviciului de ceai si a diferitelor ierburi care stau la baza ceaiurilor, ca si faptul ca am fost invitati sa simtim aroma plantelor ne-a introdus in contextul ceremonialului ceaiului", marturiseste Crina Peter, consilier educativ la CNAM. "Diversitatea tipurilor de ceai a fost pusa in relatie si cu diferitele culori: ceai negru, ceai galben, alb sau verde, iar pe langa comunicarea in limba engleza Sha Yanyan a dat, de fiecare data si denumirea originala in limba chineza a fiecarui tip de ceai, iar la inceputul atelierului a prezentat litera specifica a ceaiului. M-a impresionat faptul ca ceremonialul ceaiului se face in semn de respect fata de cel invitat la ceai, in semn de iertare sau de impacare sau se ofera parintilor la nunta in semn de multumire. Este o adevarata cultura cu multiple valente in arta, in literatura", a mai subliniat aceasta.

            Profesoara de geografie Elena Nascu a constatat diferentele dintre ceremonia ceaiului in China si cea din Japonia. "Prin natura disciplinei predate am citit mult despre aceasta tara - China - impresionanta nu numai prin marimea suprafetei si a numarului de locuitori care o situeaza pe locul I in lume, dar si a naturii extrem de diversificate, avand toate formele de relief. Am fost atrasa la acest workshop de diferitele tipuri de preparare a plantelor, unele suportand un proces de fermentare, altele de semifermentare inainte de uscare, la care se adauga grija pentru calitatea si prospetimea plantei pentru ceai. Am fost mai ales impresionata de dimensiunea mica a canilor de ceai si a cantitatii reduse de ceai care se consuma, 1-2 cani de ceai pe zi. Am fost incantata sa vad elevele foarte interesate de ceremonia ceaiului si de faptul ca li s-a oferit ocazia sa ia parte la prepararea lui. Ceremonialul acesta presupune timp, tihna, atmosfera placuta, muzica ambientala - foarte interesant!"

Karina Ciurus a precizat ca "in ceea ce priveste plantele, este vorba de aceeasi planta pentru ceai, dar diferenta se face prin procesul de pregatire a frunzelor, dar si de zona din care acestea sunt recoltate. Ceaiul devine faimos in functie de zona si inseamna ritual, dar are si scopuri terapeutice. Cel mai cunoscut ceai din lume este ceaiul negru, distingandu-se trei tipuri de ceai negru. Se consuma iarna, avand functia de a incalzi organismul, dar si pentru digestie, fiind un ceai fermentat. Spre deosebire de acesta, ceaiul verde este antioxidant, revigorant, iar ceaiul alb este nefermentat, uscat rapid, numele sau fiind determinat de aspectul argintiu al frunzelor, acoperite de peri fini de culoare alba.

Ritualul in sine consta in fierberea apei in clocot, incalzirea ceainicului si a cestilor cu aceasta apa care se scurge, apoi spalarea plantelor tot cu apa clocotita, care si ea se scurge bine de pe frunze si abia a treia apa devine ceaiul care se serveste in cesti. Cestile sunt foarte mici, iar ceaiul se bea din trei inghitituri. Planta de ceai nu se atinge cu mana, pastrandu-se in ambalaj de hartie, in cutie de metal. Vasele de ceai pot fi din portelan, metal, sticla sau lemn.

Prima persoana care a fost servita cu ceai a fost d-na Elena Nascu, considerandu-se cea mai importanta ca varsta, apoi directorul Irina Matei, subliniidu-se astfel si aceasta componenta a ceremonialului, care se refera la ordinea in care se distribuie cestile cu ceai. O importanta deosebita o are si igienizarea vaselor, care se face zilnic, chiar si daca este vorba de vasele de ceai aflate in muzee. Tot ritualul cere lentoare tocmai pentru a te relaxa. Este fascinant ritualul ceaiului", mai subliniaza Karina Ciurus.

            Gazda evenimentului, Nicoleta Butuza, considera ca reprezentantii culturii chineze vor sa impartaseasca tuturor europenilor civilizatia si cultura lor si sunt dornici sa afle cat mai multe despre cultura noastra.

            Organizarea acestui workshop face parte din campania de promovare a culturii chineze in Romania, initiata de Institutul Confucius. La activitatea de la CNAM au luat parte si reprezentantele CCD, directorul Loredana Zbanca si Alina Gimbuta.

 

Nicoleta Vlonga, reporter de liceu.

0 comentarii3822 vizualizări27 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0