Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 26 Septembrie 2020 - 10622 vizitatori azi
Elevi ai cercurilor creative din judet pe urmele lui Eminescu la Blaj.

Sub patronajul USR, Asociatiunea ASTRA, Despartamantul "Timotei Cipariu", Blaj, alaturi de Primaria Municipiului Blaj, Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local Blaj, Biblioteca Judeteana "Lucian Blaga", Alba, a organizat a XVI-a editie a Concursului National de creatie literara si interpretare "Ocrotiti de Eminescu".

            Au participat cateva sute de elevi si studenti din 21 de judete din tara: Alba, Arad, Arges, Botosani, Brasov, Braila, Bistrita-Nasaud, Cluj, Dambovita, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Valcea, Vaslui, Teleorman si din Republica Moldova.

            Juriul, constituit din scriitori, membri USR si profesori, la Sectiunea Creatie a fost: Aurel Pantea, Ion Buzasi, Silvia Pop, Maria-Daniela Panazan, Claudia Oancea, iar la Sectiunea Recitare - Nicolae Baciut, Valentin Marica, Lazar Ladariu, Razvan Ducan, Virgil Todeasa, Mioara Pop, Ana Hinescu.

            Festivitatea de premiere a avut loc la Blaj, in 30 ianuarie a.c. Manifestarea a debutat cu un Colocviul literar: 150 de ani de la Popasul lui Eminescu la Blaj, moderat de doamna Silvia Pop, presedinte ASTRA Blaj, initiatoarea si sufletul festivalului. Poetul Aurel Pantea a tinut o pledoarie pentru religiozitatea fata de literatura, apoi Nicolae Baciut a vorbit despre drumul initiatic a lui Eminescu la Blaj, iar Valentin Marica a accentuat nevoia de "o noua (nu o alta...) lectura" a lui Eminescu, o raportare la un Eminescu viu.

            La sectiunea Creatie, judetul nostru a primit cateva disctintii frumoase, prin elevii care frecventeaza cursurile de teatru/ cenaclu literar la Clubul Copiilor Nasaud, indrumati de profesoara Maria Gonda, si la Palatul Copiilor Bistrita, coordonati de profesoara Ionela-Silvia Nusfelean.

            La gimnaziu, micii poeti in devenire Bogdan Gonda, clasa a VI-a,  Clubul Copiilor Nasaud, si Mihai Nascutiu, clasa a V-a, Palatul Copiilor Bistrita, au fost "la egalitate", obtinand Premiul al III-lea. O mare realizare, tinand cont de faptul ca au concurat si cu elevi din clasele a VII-a si a VIII-a.

            La sectiunea Liceeni si studenti, Poezie, trei Mici Blandiene de la Palatul Copiilor Bistrita au fost pe podium: Simina Balam, Premiul al III-lea, Alexandra Andrecut, Premiul al II-lea, iar Ioana Ilinca Moldovan a obtinut Marele Premiu si Premiul Editurii CronoLogia Sibiu, primind diplome, medalii, carti si primele locuri si premii in bani in valoare fiecare de 300 lei din partea Primariilor limitrofe Blajului - Cergau (primar Aldea Lenuta) si Sancel (primar Ilie Fratila).

            La sectinea recitare, Clubul Copiilor Nasaud a obtinut un Premiu Special al Juriului, printr-un colaj interesant - "Eminescu - contemporanul nostru", sustinut de elevii: Bianca Pop, Orlando Buhai, Alex Afrentoaie, David Gonda si Florin Fetinca, iar Simina Balan de la Palat, cu "Ingere palid" a primit Premiul Revistei Vatra Veche.

            Deplasarea elevilor bistriteni la Festival a fost sustinuta finaciar de catre ASTRA Nasaudeana, prin bunavointa domnului profesor Ioan Seni si a doamnei presedinte Floare Ples, care a primit distinctie si medalie la manifestarea blajeana, fiind remarcata in plen activitatea intensa pe care o deruleaza ASTRA Nasaud.

            Si de aceasta data, Revista Miscarea literara a oferit un premiu suplimentar, elevii bistriteni fiind insotiti si de poetul Olimpiu Nusfelean, care a lansat si la Blaj, un numar recent al Miscarii literare. Un fapt interesant a fost si re-intalnirea cu poetul bistritean Horatiu Baciu, stabilit in Alba Iulia, venit la Blaj in calitate de parinte a lui Dragos, un poet in devenire, laureat si el al Festivalului.

            Seriozitatea si entuziasmul au caracterizat si editia din acest an a Concursului National "Ocrotiti de Eminescu" de la Blaj. Elevii creativi ai judetului, participanti la competitia literara, au fost, categoric, Ocrotiti de Eminescu.

 

Grupele de Jurnalism

de la Clubul Copiilor Nasaud

si Palatul Copiilor Bistrita

0 comentarii5026 vizualizări02 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0