Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 26 Septembrie 2020 - 8772 vizitatori azi
O ora de voluntariat sau Raspunsuri pentru o viata.

Inca din vara lui 2014, la initiativa domnului director al Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud, prof. dr. Mircea Gelu Buta, cand s-au pus bazele parteneriatului intre Spital si Palatul Copiilor Bistrita, mi-am dorit sa particip la activitatile realizate in cadrul proiectului "Terapia prin lectura". Cu toate acestea, circumstantele sau, uneori, chiar delasarea, m-au tinut in spatele cortinei, participand cateodata la repetitii sau venind cu idei.

            In urma cu cateva zile, am reusit, spre marea mea bucurie, sa ajung in sfarsit la fata locului. Activitatea, desfasurata sub ocrotire eminesciana, a debutat  cu o scurta introducere a celor prezenti, urmata de Jocul Stelelor. Astfel, fiecare copil a primit propria stea inscriptionata cu o litera din numele lui Mihai Eminescu, pe care a folosit-o mai apoi pentru a forma cuvinte care sa descrie personalitatea si universul marelui poet.

            Recitarea bilingva, romana-engleza, coordonata de profesorul Ioan-Sabin Muresan, cu implicarea copiilor de la spital, punerea pe linie melodica a poeziei "La steaua" de catre surorile Maria si Alexandra Balan, lectura unei creatii proprii despre Mihai Eminescu scrisa de Iulia Rebreanu si colajele eminesciene realizate de Antonia Chiciudean si Jessica Pintea au completat atmosfera calda ce s-a instalat in incinta bibliotecii din spital. Toate acestea - sub blanda moderare  a doamnei psiholog Mia Luca,  a doamnei voluntar din Fundatia Inocentii Maria Cioarba si a coordonatoarei noastre, Ionela-Silvia Nusfelean.

            Se spune ca prin voluntariat inveti sa oferi, dar si sa primesti, sa te descoperi in timp ce ii ajuti pe ceilalti. Impartind "Creioanele stelare" si indemnandu-i pe cei participanti la activitate sa recurga la "terapia prin scris", am redescoperit si eu de ce sa imi astern gandurile pe hartie, sa creez personaje si sa ma joc cu vietile si lumile lor imi face atat de mare placere. Am redescoperit, mai bine spus, ca inca imi mai face placere. Pentru ca foaia rabda totul, pastreaza orice secret si iti da posibilitatea de a te exprima prin mii de voci, de a influenta, de a schimba, de a striga in timp ce te ascunzi in spatele unor randuri.

            A inceput ca o zi obisnuita de joi, dar s-a transformat in raspunsul unor intrebari care incepusera sa navaleasca asupra mea din toate partile. Si da, chiar merita sa aduci un suras pe chipurile celor din jurul tau, fie doar si prin simplul fapt ca ti-ai petrecut cateva clipe alaturi de ei. Nu se stie cand zambetul acela se va intoarce la tine, transformat intr-un ras puternic, galagios si contagios.

 

Alexandra Andrecut, clasa a XI-a

Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrita.

0 comentarii3444 vizualizări03 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0