Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 26 Septembrie 2020 - 9466 vizitatori azi
Dor de Dragobete.

Miercuri, 24.02.2016 reprezentanti ai Colegiului National Andrei Muresanu Bistrita au participat in cortul de vara de pe pietonal la editia cu numarul opt al Targului de Dragobete si Martisor, organizat de catre primaria muncipiului Bistrita. Elevii claselor: a II-a C, D, a-IV-a D, a-V-a C si a-VII-a C, a-VIII-a D coordonati de catre d-nele profesoare: Matei Livia, Motoc Ioana, Clompos Andrada, Somesan Nicoleta, Halmu Rodica, Pintiliescu Andrea, Strungar Monica, Peter Crina, au muncit pentru a prezenta la targ diferite produse hand-made. Acestia au confectionat martisoare si aranjamente menite sa vesteasca sosirea primaverii.

Proiectul este inclus in Calendarul Activitatilor educative ale CNAM cu titlul:" Dor de Dragobete" , fiind coordonat de catre consilierul educativ al Col. National " Andrei Muresanu", d-na profesoara Crina Peter .

Demararea proiectului a inceput in prima saptamana a semestrului II din anul scolar 2015-2016, a presupus identificarea claselor care doreau sa se implice in proiect, achizitionarea unor materiale necesare confectionarii de martisoare si felicitari iar restul a venit de la sine, in sensul ca elevii indrumatii de catre invatatoarele si dirigintele lor au dat dovada de maiestrie artistica, creativitate, originalitate si de o capacitate extraordinara de a se mobiliza intr-o perioada scurta de timp si de a crea adevarate "bijuterii " hand-made.

Deoarece Dragobetele isi are originea in radacinile poporului roman, iar in traditiile dace exista credinta intr-un zeu al iubirii, a carui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic si inceputul primaverii, respectiv ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi fac cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii, elevii cnam-isti au ales sa participe la aceasta sarbatoare a dragostei imbracati in costume populare romanesti.

Efortul lor a fost rasplatit atat prin aprecieri verbale, cat si prin colectarea sumei de 361 ron, suma la care au contribuit prin martisoarele achizitionate parintii, prietenii, rudele si bistritenii interesati de frumos si de pastrarea traditiilor populare romanesti.

 

Articol realizat de catre,

Prof. Sorina Crina Peter

Consilier educativ CNAM

 

 

0 comentarii3570 vizualizări25 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0