Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 29 Mai 2020 - 7700 vizitatori azi
Dupa 44 de ani - VIRGIL URECHE.

Fac un popas imaginar la scoala din Rodna, dotata cu un colectiv didactic bine sudat, dascali cu suflet cat o tara, care pregatesc generatii de tineri pentru lupta cu viata ce au nevoie de modele. Da, tinerii au nevoie de modele, extrem de importante pentru formarea unui tanar in perioada scolara.

Din multimea de educatori  ce activeaza in Cetate, m-a impresionat dascalul de limba franceza - VIRGIL URECHE, cu cei 44 de ani daruiti scolii. OMUL, cu maiestria de a transmite cunostinte temeinice si de a forma caractere. Dascalul cu o voce placuta , bine cumpanita, cu o exprimare docta, exacta si cu accentuari de nuante care subliniau esenta actului cunoasterii. Indeamna elevii sa citeasca cu placere si in limba franceza, ocrotindu-i ca un adevarat parinte, cu suflet deschis pentru fiecare elev sau coleg, gata oricand de a-i veni in ajutor, calitati ce inseamna complexitatea daruirii ca om si ca profesor.

A plecat din Cuibul Visurilor, locul nasterii, spre scoala clujeana, unde si-a cladit solid o cariera intelectuala, punand rand pe rand, carte peste carte si apoi si-a zidit sufletul pentru invatamantul romanesc pe care l-a slujit cu pasiune si competenta timp de 44 de ani, fara intrerupere.

In ceasul pensionarii, colegii, elevii, parintii si prietenii se indreapta  spre dansul cu o adanca reverenta si cu toate florile gandurilor bune ce vor fi exprimate joi, 9 iunie 2016,de la ora 14, intr-o atmosfera festiva. Baloanele, ghirlandele, mesajele sunt elemente patrunzatoare, de cinstire a unei vieti dascalesti. Sarbatoritul zilei va prezenta drumul sau profesional, 13 ani la Anies si 31 la Rodna punctand  reusitele de la catedra si din viata sociala.

Retragerea din activitate nu este  un sfarsit, ci un nou inceput inzestrat cu aceeasi harnicie si abnegatie, fiind in continuare un atasat al scolii, al actului cultural, cu noi proiecte si activitati diverse, cu dorinta de a fi mereu util intr-un alt stadiu evolutiv asa cum a facut in perioada directoratului cand a determinat dascalii sa se implice.  Intilnirea de joi de la Rodna va avea si momente amuzante dar motivante iar toastarile  vor anima atmosfera si va face ca sarbatoritul, profesorul Virgil Ureche sa se simta bine, sa se bucure alaturi de cei dragi, de membrii familiei, sotia, fiica, ginerele si in special nepotica  Daria  din clasa a IV-a care participa la faza finala a olimpiadei de matematica de la Cluj si se lupta pentru a finaliza o carte  cu povestiri  pentru copii, cu tematica din lumea animalelor, care o dedica bunicului cu ocazia preluarii unor altfel de activitati, ce ne cheama, si ne indeamna pe fiecare sa alegem, sa fim !

 

Ioan Mititean.

0 comentarii2814 vizualizări07 iunie 2016
rss 2.0
rss 2.0