Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 12 Iulie 2020 - 1434 vizitatori azi
Florile albastre eminesciene.

15 iunie! Ziua trecerii spre ceruri a marelui nostru Mihai Eminescu! De dragul Poetului, ne-am propus sa ne adunam in fata statuii lui, sa-i fim aproape. De fiecare data cand este vreun eveniment important, parca ne vin idei. De data aceasta, ne-am gandit sa confectionam niste flori albastre din hartie, plastifiata (rezistenta la ploile acestor zile), in speranta imprimarii lor cu ganduri bune pentru Poet. O mana de elevi de la Palatul Copiilor stateam in fata statuii lui Eminescu si opream cate un trecator pe care il rugam sa scrie pe florile albastre cate un vers preferat dintr-o poezie de-a marelui poet, un titlu favorit, ganduri sau chiar un mic cuvant semnificativ. S-a si recitat prin preajma. Am descoperit persoane foarte sensibile. Pe banci erau si indragostiti.

Apoi, au mai venit doua fetite extrem de dragute: Ioana-Nectaria si Diana. Ioana a adus trei buchete de flori in cinstea scriitorului. Florile aveau nevoie de apa, asa ca Diana si-a turnat apa pe care o avea de baut in "vaza" pentru a le salva. Si pentru ca "eminesciana" era si cea mai mica fetita din grup, clasa I, de la Scoala Gimnaziala Stefan cel Mare, si asa de dulce, i-am oferit ei cosul cu jeleuri pentru toti trecatorii poetici. Stiti ce a scris Diana pe "floarea albastra"? "Inviere!".

La inceput, s-au adunat in jur de 12 floricele literare. Ganduri bune ne-au fost trimise si de cativa apropiati: bibliotecara Margareta Pop, poetul Olimpiu Nusfelean si... profesoarele Iulia Istrate si Diana Morar de la Palat. Dupa vreo ora si cateva minute, a trebuit sa plecam. S-au strans in jur de 24 flori albastre. Doamna profesoara Ionela-Silvia Nusfelean a mai cules dupa masa "flori albastre" de la clasa ingerasilor, "Sfantul Stelian", de la Scoala Gimnaziala Stefan cel Mare, unde suntem si noi voluntari, apoi pe la Palat. Multe floricele inspirate. Le-a adus spre seara la statuia  Poetului. In final, mi-a spus la telefon, ca, Marioara, o eleva foarte amabila de la Liceul Agricol, care trecea prin Piata Eminescu, a incheiat cununa zilei, de vreo 50 de flori albastre, fiind emotionata si incantata de idee.

Aratau splendid! Unii oameni, putini, ne-au refuzat, dintr-un motiv sau altul, in a scrie un gand bun Poetului, dar cei mai multi s-au bucurat din plin ca au contribuit la ghirlandele de flori albastre eminesciene!

 

Iulia Rebrean, clasa a V-a

Palatul Copiilor Bistrita

0 comentarii3395 vizualizări16 iunie 2016
rss 2.0
rss 2.0