Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 12 Iulie 2020 - 1770 vizitatori azi
EMOTIILE SFARSITULUI DE AN SCOLAR.

Repetabil calendaristic, dar niciodata la fel, fiecare an scolar se incheie cu bucurie si poarta amprenta unor emotii inconfundabile. Se ofera copiilor diplome, coronite si flori, se dau premii in carti si  se elogiaza performantele anului scolar care se incheie. Unii isi iau ramas bun de la scoala, pentru ca incepe vacanta. Doar cei din clasa a VIII-a intra in febra examenelor nationale, apoi admiterea in licee, dupa care vor visa la clipele de recreere.

       Examenele lor sunt de fapt, examenele profesorilor si ale parintilor. Numai ei stiu cat de mult au investit in fiecare copil pentru a porni cu toata increderea si candoarea varstei spre aceste porti ale cunoasterii. Care parinte nu  isi doreste succesul copilului sau si care profesor  nu se bucura de reusita fiecarui discipol ?. Emotiile sunt ale tuturor : parinti si profesori, bunici, prieteni si toti cei apropiati sufletului lor..

     Intr-o lume pe care o dorim a exigentei, examenul este o secventa din viata. Si cine sa-i ajute mai bine decat profesorii si parintii. Ei sunt aceia care trebuie sa-i invete pe copii sa invinga, sa castige si daca pierd, sa continue. Cei dintai o fac cu puterea si priceperea profesionala, iar parintii isi pun in "bataie’’ toata bruma trudei lor zilnice ca viitorul sa le aduca copiilor o raza de bucurie si, asa cum  spune poetul, sa fie"macar cu o treapta mai sus’’ decat ei.

       Vocatia scolii este" "rasadirea’’, asa cum metaforic se exprima Constantin Noica. Si, omul de la catedra o face cu arta, cu raspundere si cu dragoste pentru copii.. Indiferent de prejudecati sau principii, toti copiii raman la fel in sufletul lui. La plecarea lor din scoala, din inima lui se rupe un crampei de efort, de talent, de entuziasm, de harnicie si daruire, un crampei din viata sa. Scoala este izvorul nesecat de lumina si simbolul celor mai importate deveniri ale omului. Zidita pe temelia cunoasterii, ea se inalta ca o coloana fara sfarsit si iradiaza pretutindeni lumina, caci lumina inseamna viata si viata inseamna cunoastere.

 

Mircea Darosi

 

 

0 comentarii3003 vizualizări24 iunie 2016
rss 2.0
rss 2.0