Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 09 August 2020 - 30994 vizitatori azi
Un studiu monografic de exceptie - "Scolile Nasaudului'

Istoriografia Tinutului nasaudean, acest "Blaj al romanimii nordice’’ in care s-au format de-a lungul timpului personalitati de seama ale culturii si stiintei, a devenit astazi mai bogata in continut si valoare spirituala, prin lucrarea profesorului dr. Gheorghe Ples "Scolile Nasaudului’’, aparuta in Editura "Napoca Star’’, 2016, cu o prefata a prof. univ.dr.Miron Ionescu si o postfata a dr. Adrian Onofreiu.

        Pornind de la o documentare de mai lunga durata, aproape exhaustiva prin cuprindere,  rezultat al unui travaliu intelectual rar intalnit, acest studiu istoriografic se inscrie pe linia celor mai valoroase  demersuri privind evolutia invatamantului nasaudean. Modelul de abordare a temei are un caracter profund stiintific, definit prin trasaturile specifice cercetarii, in care, analiza si sinteza, tratarea in detaliu, interpretarea datelor si punerea lor intr-un ansamblu bine organizat, sunt o dovada a pasiunii sale pentru aceasta munca, a interesului pe care il manifesta domeniului caruia i s-a dedicat toata viata.

         Lucrarea cuprinde  3 volume desfasurate pe 1200 de pagini, avand 6 parti repartizate pe 21 de capitole, cu peste 300 de de fotografii, anexe si concluzii. In acest panoramic in care sunt asezate  50 de scoli, inclusiv liceele nasaudene intrate in istorie, cuprinde liste integrale, cu denumiri, directori (mandate si realizari ), cadre didactice, statistici si reprezentari grafice, numar de promotii, evocari ale vietii de licean, scrise de peste 100 de absolventi, fosti elevi ai acestor scoli. Sunt amintiti olimpicii cu performante nationale si absolventii de seama, deveniti cercetatori, doctori in stiinte, universitari distinsi cu premii ale Academiei Romane si, nu in ultimul rand, academicienii ce onoreaza orasul in care s-au format ca distinsi intelectuali.

       In tabloul scolilor de la 1635 pana astazi, aflam ca primul dascal a fost monahul Partenie, ca institutiile liceale din Nasaud purtau denumiri diferite, dar de mare rezonanta in domeniul invatamantului : Liceul de Fete "Principesa Margareta’’, Liceul Teoretic nr.2, Liceul industrial forestier. Liceul vocational pedagogic este prezentat ca "model de abordare holistica a fenomenului scolar’’.

      Din lucrare se desprinde faptul ca inceputul invatamantului gimnazial si liceal a avut loc la 4 octombrie 1863, cand s-a infiintat Gimnaziul, una dintre cele mai representative institutii scolare din nordul Transilvaniei. In acest spectru educational nasaudean, un loc aparte il ocupa Liceul "George Cosbuc’’, aflat in atentia autorului si caruia ii acorda un spatiu privilegiat.

      Profesorul Gheorghe Ples s-a facut mesagerul ideilor pedagogice si culturale ale inaintasilor sai , precum Sandu Manoliu, Vasile Petri, Grigore Moisil, Paul Tanco etc, dar pune in valoare si propria sa viziune asupra actului educational si a rolului acestor institutii scolare. N-a scapat din vedere nici etapele dramatice si dureroase prin care a trecut acest liceu in diferite etape istorice.

      Lucrarea are un caracter stiintific inconfundabil, insotit de un aparat critic bine pus la punct, o bibliografie complexa, adusa la zi, iar structura gramaticala se remarca printr-o fraza bine asezata, care da stilului culoare si atractie spre lectura. Meritul acestei lucrari monografice consta in bogatia informatiei, in complexitatea ei si nu in ultimul rand in priceperea autorului de a pune in valoare numeroase izvoare documentare, care o sustin ca pe o adevarata comoara a spiritului nasaudean.


Mircea Darosi.

0 comentarii3129 vizualizări12 iulie 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0