Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 28168 vizitatori azi
Revedere dupa 52 de ani de la absolvirea liceului nasaudean.

De la a 45-a intalnire am hotarat sa ne reintalnim in fiecare an in prima sambata din luna septembrie. Si o facem cu nedisimulata placere si evidenta emotie. Pentru toti pare destul de lunga aceasta asteptare, mai ales ca randurile noastre se tot subtiaza si plecarea in alta lume vine pe neasteptate. La fiecare intalnire ne vedem mai intai la Biserica pentru a pune pe altarul recunostintei multumirile noastre pentru marii dascali pe care i-am avut si care au sadit in sufletele noastre dorinta de a invinge in viata, de a ne depasi. Ne numaram si constatam cu realism paradoxul pe care-l traim: "Tot mai departe de profesorii pe care i-am avut si dintre care vor mai fi ramas unul sau doi, retrasi in vreun colt de tara unde-i tot mai greu sa afli ceva despre ei.., si, pe de alta parte, tot mai aproape de preotul Bisericii, care gaseste cuvinte atat de  potrivite pentru varsta noastra si mai ales pentru prezentul si viitorul nostru.." De aceea colegul nostru, prof. univ. dr. emerit Ironim Martian, cu evidenta emotie ni se adresa: "Ma bucur ca ne revedem dupa un an, dar mai tare ma bucur ca ne revedem dupa 52 de ani! Sunt mandru ca am terminat Liceul nr. 2 din Nasaud. Am fost o replica la Liceul "George Cosbuc", liceu cu alese traditii in invatamantul romanesc din Transilvania. Liceu replica, pentru ca, iata, o serie de colegi de-ai nostri au fost cadre didactice la acest liceu: Ana Vaida - matematica, Ioan Seni - istorie, Vica Muresan si Lucian Bichigean - desen. In memoria ilustrilor nostri profesori, trecuti in lumea umbrelor, ca si in memoria colegilor disparuti prea devreme dintre noi, George, Ita si Petrica, propun un moment de reculegere... Felicit pe toti colegii care au implinit in anul acesta 70 de ani". Tot mai nostalgic a ales o strofa dintr-un cant religios, potrivit lunii septembrie: "Nu lasa Maicuta sa pierim pe cale/ Caci noi suntem fiii lacrimilor tale// Tu esti steaua marii si ajuti s-o treaca/ Toti cati cred in Tine/ Nimeni nu se-neaca//. Amintind colegilor ca-n aceasta luna sarbatorim 150 de ani de la nasterea poetului Cosbuc, incheie cu cateva randuri din poezia "Ideal" ("Fire de tort", 1896): "Si-n gand, tu tot ce-ti pui,/ E numai vis caci Dumnezeu/ Te poarta-n voia lui".//, versuri, care, spune Domnia Sa: "Mie, personal mi-au marcat viata".

Fie in grupuri, fie in plen s-au depanat fapte, ganduri, impliniri sau dezamagiri… Colega ing. Margareta Muresan, casatorita Gherman, ne incanta cu placheta sa de versuri "Lacrime de gand" (Arad, 2015) din care redau versuri potrivite intalnirii noastre: "Si sa fim vesnic impreuna/ O viata, o toamna sau o zi/ Din amintiri purtand cununa/ De ganduri si de fire argintii".. Produsele originale ("de-acasa") ori preparate la localul "Moravia", alaturi de gandurile optimiste ale celor prezenti, au inveselit lumea, au amplificat ambianta intalnirii, facandu-ne doritori ca la intalnirea anului viitor sa fim la fel de prezenti si determinati. Prin zambetul lor, colegele Maria Ursa, Palagea Cretiu, Felicia Bulbuc, Ana Bodriheic si Elena Stratulat privesc cu mult optimism viitoarea intalnire... Dumnezeu sa ne ajute.

 

Prof.  Ioan Seni, colegul lor.

 .

3 septembrie 2016. Rand 1: Ioan Seni, Muresan Rodovica, Flamand Ana/Bodriheic, Anisie Elena/Stratulat, Pop Victoria, Artene Maria/Ursa, Albu Elisabeta, pr. Ovidiu Sermesan, Ana Ceuca/Vaida, Moldovan Maria/Forrai, Felicia Mititean, Felicia Bulbuc; Rand 2: Anton Maria/Nicolin, Catuna Grigore, Rauca Titus, Buia Floarea/Catuna, Lucian Bichigean, Ironim Martian, Chirila Stratulat, Margareta Muresan/Gherman, Ioan Pop, Bindea Maria/Nistor, Leon Muti, Palage Palagea/Cretiu, Iacob Naros, Doina Monda, Vasile Cleja, Mircea Prahase, Gavrila Vaida, Ioan Nicolin. (Absolventi ai Liceelor nr. 1 si 2 Nasaud, 1964).

0 comentarii4277 vizualizări11 septembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0